Правителството в Лондон дало поне £4,4 млрд. за Brexit

Предвиждат се и бъдещи разходи по развода - £39 млрд.
6 мар 2020 12:00, Елка Василева
12
Правителството в Лондон дало поне £4,4 млрд. за Brexit
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството на Великобритания е похарчило поне 4,4 милиарда паунда пари на данъкоплатците за подготовка за напускане на Европейския съюз, заяви в петък британската Сметна палата при представяне на първата подробна оценка за цената на Brexit.

В своя доклад Сметната палата посочи, че по-голямата част от парите са изхарчени за  разходи за персонал, изграждане на нова инфраструктура и заплащане на външни съветници.

Като цяло са били похарчени 1,9 милиарда паунда за заплащане на държавни служители, 1,5 млрд. паунда за нова инфраструктура и 288 млн. паунда са били изразходвани за външни съвети, предаде БНР.

Въпреки че някои министерства трябваше да допълнят разходите си от съществуващите бюджети, правителството е изразходвало само около 70% от 6,3-те милиарда паунда, отпуснати за покриване на разходите за подготовка за Brexit, се казва в доклада.

Още по темата

Посочва се съща така, че не по-малко от 22 000 правителствени служители са работили по Brexit плана по време на неговия пик през миналия октомври, когато Великобритания беше на прага да напусне ЕС без споразумение.

"Този ​​доклад за пръв път предоставя ясна картина колко са изразходвали правителствата и за какво са изразходвани тези пари", заяви ръководителят на британската сметна палата Гарет Дейвис, цитиран от Ройтерс.

Великобритания напусна Европейския съюз в края на януари 2020, осъществявайки най-голямото разместване на геополитическите пластове от десетилетия насам, след като страната приключи своето 47-годишното членство в най-големия търговски блок в света.

Британските власти трябваше да повишат обучението на митнически служители, да наемат повече персонал, който да договаря търговските сделки и да подобри инфраструктурата около пристанищата.

Повече от половината от средствата бяха изразходвани от три ведомства: Министерството на околната среда, храните и провинциалните дела, Министерството на вътрешните работи, както и агенция "Приходи и митници" на Нейно Величество.

От Сметната палата допълниха,  че тяхната оценка е насочена само към разходите за подготовка на правителството за Brexit и изключва бъдещите разходи по развода в размер на 39 млрд. паунда, договорени с Европейския съюз.

Британската депутатка Мег Хилиър, която председателства комисията по публичните сметки на парламента, обаче заяви, че данните са ограничени и че финансовото министерство не изглежда притеснено от липсата на по-голяма прозрачност.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще си върнат тези разходи бързо и ще излязат на печалба. А европейците ще висим на опашки пред посолствата им. ЕС ще го понесе тежко обаче. Ако този ЕС не се реформира, е обречен. Такива ободрителни статии няма да вършат работа дълго време.
9
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен

стига лъга ве , сключили те ..как се сключва договор с който и да е било когато нямаш право да го правиш щом си час от ЕС ! Аман от *** !
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даваха един англичанин защо гласувал за брекзит - надявал се , парите които дават като вноски всяка година в ЕС , сега да оставали за тях и да имали по големи доходи
Ето такива елементарни англичани ги изкараха от ЕС ...
И сега плащат милиарди само за процедурата
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хе-хе -хе т..рол..четата наизскачаха , стига сте заблуждавали хората, Англия си сключи още преди Брекзит изгодни договори с Бразилия , Индия и Китай , нещо ,което ЕС им пречеше с бюрократичните си закони сега и с Канада и САЩ ...та дори се говори ,че г-н путин също е в процес на търговски споразумение с албионците след излизането им от вече нацяло превърнал се в со..циа..ли..стическа пародия ЕС..парите секват точно към ЕС и първи ще го усетят под..маз..ва.чите
6
5
 
2
 
! Отговори
Влад преди 6 месеца
Брекзит в момента струва повече от колкото всичките пари които са дали на ЕС от както са влезнали в ЕС ....честито! Лонг лив дъ куийн
5
1
 
5
 
! Отговори
смешен плач преди 6 месеца
до неразбралите

Плачите над чужд гроб.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Колко още има да дават..Дали не дойде мига, в който сами се прекараха от много хитрини?
3
4
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 6 месеца
Така са си я направили, че само процесът по развода ще им струва близо 45 млрд. паунда. След развода губят достъп до фондовете на ЕС, общия пазар и т.н. А те обещаваха на хората си реки от пари.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
вероятно е така ,макар че на ко..му..ни..сти..че..ска пропаганда едва ли може да се вярва , но като как тъй се пропуска една направо "несъществена" подробност - тези пари си ги ядат те и не ги споделят с "демократите" от ЕС
1
5
 
6
 
! Отговори
смешен плач преди 6 месеца
Англетата, хубаво са си направили сметката !
Не са вчерашна империя.