Геолози предупредили преди 2 г. за пораженията в Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп

Докладът е за застрояването на градовете около разломите в Югоизточен Анадол
8 фев 2023 21:08, Елка Василева
9
Геолози предупредили преди 2 г. за пораженията в Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп
Снимка: БГНЕС

Камарата на турските инженери по геология е изготвила преди две години доклад, в който предупреждава за опасностите от застрояването на градовете около земетръсните разломи в Югоизточен Анадол.

Още по темата
Докладът, озаглавен ”Градове, които живеят върху разломите“, е бил изготвен от специализирания Консултативен съвет по земетресенията към геоложката камара непосредствено след земетресението в Елязъг-Сивридже с магнитуд 6,8 по Рихтер, което стана на 25 януари 2020 г. и доведе до десетки жертви и ранени, пише в. Миллиет".

Пораженията, които бяха нанесени в Хатай, Кахраманмараш и Газиантеп от земетресенията на 6 февруари т.г., са били предсказани преди две години, посочва "Миллиет".

Турските специалисти са алармирали, че тези райони, където и в миналото са се случвали големи природни бедствия, се характеризират с алувиален слой на почвата и се намират в зоната на източноанадолския разлом.

През 2021 г. докладът е бил изпратен до президентството, председателството на Великото народно събрание на Турция, до лидерите на парламентарно представените партии, министерството на вътрешните работи, министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата и до ръководството на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD). Докладът обръща специално внимание на опасностите, които се очакват при земетресение в окръзите Хатай, Кахраманмараш и Османие (съседен на Газиантеп - бел. ред.), отбелязва вестник "Миллиет". (Специално за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
MIKE преди 1 година
Земетресенията не могат да бъдат предсказвани, нито тук нито някаде другаде по света. Всичко различно от това може да се разглежда в сферата на научната (и не до там научна) фантастика.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди 2 години в района и региона имаше много бомбардировки с бомби,стрелби с снаряди,залпови реактивни снаряди,стрелби с ракети що балестични що управляеми що ПВО поразяващи нападащите летящи обекти предизвикващи сътресения,вибрации в продължение на години натрупващи що казват напрежения в плочите още повече пряко по разлома както казват,че е неустойчив с този вид почви че в дълбочина оказващи влияние с вибрации и тежина по разлома повече да разломи докат се пропука що годе останалата твърдина.
4
1
 
14
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Винаги става след дъжд качулка и тук така викат ко слагаме толкова желязо нали има бетон, не пускат да се вибрира остават кухини, лош бетон и то се натрупва. Навремето бяха проектирани да издържат 7-ти нормалното тегло на един етаж сега е под 3
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво общо има Вранча и София. Отвори си картата преди да пишеш глупости. Русе, Силистра, Плевен биха били засегнати ако тресне във Вранча около 8. Софийския разлом е притеснителен за столицата. Но уж го дават макс около 7 да удари в България където и да е. Ама на тези пишамн специалисте да нямаш вяра. Най-добре да не разберем никога.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Холандски учен ги предупреди две дни преди земетресението. Какви две години ви гонят?
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е предупредили са преди 2 години,а там тия сгради са от много по- отдавна.И какво като са предупредили преди 2 години ,как да се изселят 13 милиона души и да и да се направят нови жилища?????Хората са там от векове,тва да не е *** ми дойди ми... И Софето е земетръсна зона,ако тресне Вранчата сме чао,ама си живеят над 2 млн. там макар да знаеме ,че не е много ок и с тея стари панели с изгнили арматури