Турските сериали са достигнали до 750 млн. зрители в 152 държави

Един епизод достига цена до 700 хиляди щатски долара
19 окт 2023 12:33, Елка Василева
14
Турските сериали са достигнали до 750 млн. зрители в 152 държави
Снимка: архив, БГНЕС

Турските телевизионни сериали са достигнали аудитория от 750 милиона души в повече от 150 държави, заяви заместник-министърът на културата и туризма Батухан Мумджу, цитиран от англоезичното издание "Хюриет дейли нюз".

"Със съдържание, произведено в Турция, достигаме до 750 милиона зрители в 152 държави. Всички фактори в бранша добре осъзнават многостранното значение на продажбите на телевизионни сериали, както по отношение на износа, така и като мощен инструмент на културната дипломация", заяви Мумджу по време на фестивала за телевизия МипКом в Кан.

Турция е водеща в износа на телевизионни сериали сред неанглоезичните страни и е на трето място в света след САЩ и Великобритания.

Турските телевизионни сериали се радваха на висок успех на изложението в Кан, на което присъстваха представители от 108 държави и над 10 000 посетители.

Ръководителят на турската медийна група "Демирьорен" Мурат Янджъ подчерта, че водещата роля на Турция в износа на телевизионни сериали на световната сцена е доказателство за успеха и напредъка на индустрията.

Ежегодно Турция произвежда по около 50 телевизионни сериала, а секторът се радва на стотици милиони зрители в световен мащаб.

В зависимост от държавата цената на един епизод достига суми между 300 хиляди и 700 хиляди долара, разкри наскоро представител на бранша.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
До 5 "Анонимен"По правописа в коментара ти личи колко си интелигентен, няма що. Не всички турски сериали заслужават да се гледат до самия им край, но за сметка на това има много стойностни, поучителни и с бързо действие, които, убедена съм, се гледат от десетки хиляди интелигентни хора. А ти, "интелигентният", си гледай каквото ти душа сака, без да се произнасяш за нивото на интелигентност на любителите на турски сериали. Не може всички да са интелигентни като тебе.
9
6
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 месеца
Всички...сапунки са направени по един...калъп. В турлю-гювеча са замесени задължително; много...отегчен богаташ и отрочето му-плейбой завършило в Харвърд,бедна млада...чиновничка от фирмата на тати и голямата й рода,много...завистливи но не от Стамбул,безброй деца с...главни роли,полиция,болници,поликлиники и...гробища във всеки епизод. Тук там дават и много трапези,наредени за показ -закуски,вечери и по...ресторанти. Тях най ги харесвам!
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво е български сериал? Корумпиран полицай, пропаднал свещеник, алчен магазинер - десет серии
7
7
 
12
 
! Отговори
456 преди 6 месеца
Много по-смислени и приятни са от тъпите български ферми,мерми и т.н.
6
10
 
10
 
! Отговори
www преди 6 месеца
Турските сериали са обида за мозъка!
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В днешно време най-долните и гадни неща стават най популярни.
4
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Туските сериали се гледат от ниско ниво хора .Който нямат никаква интелигетност нито цес Затова аз лично негледам турски сериали защотото са пълна простутия Просто трябва да бъдат спрени от екран това филми за хора който завиждат лецимерничат
3
6
 
4
 
! Отговори
предимно преди 6 месеца
каки фенки сапунджии да се разсеят и да не мислят за ххооррмона дето ги спохожда отвреме на времем
2
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И всичките им филми са снимани в европейската част на Турция. Защо не ги снимат в азиатската част? Защото там е пълен Диарбекир. Аре стига пропаганда!
1
12
 
16
 
! Отговори
Кинооператор преди 6 месеца
Никога не съм гледал турски сериал.И няма да гледам. А ,,тайната " е , че за много тел. канали някои сериалчета се предоставят безплатно.Печелят само от междинните реклами.Наивният зрител щом му харесват да си ги гледа.