В Украйна 500 населени места са без ток, потреблението е рекордно

Енергийната система навлиза разклатена във втора военна зима
55
В Украйна 500 населени места са без ток, потреблението е рекордно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Потреблението на енергия в Украйна вчера достигна рекордно високи стойности, което увеличи напрежението върху крехкия енергиен сектор в момент, когато близо 500 населени места бяха изправени пред прекъсване на електрозахранването поради руски обстрел, въздушни удари и лошо време, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Украйна, износител на електроенергия преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г., беше принудена да се обърне към авариен внос на електричество от съседните Румъния и Полша тази седмица, за да посрещне нуждите,  съобщи операторът на електропреносната мрежа на Украйна "Укренерго".

"Електроенергийната система продължава да бъде в трудна ситуация. В момента няма свободен капацитет в електроцентралите."

Енергийната система навлиза във втора военна зима в много по-разклатено състояние след месеци на руски атаки с ракети и дронове, които поразиха критичната инфраструктура миналата зима.

Тези удари потопиха градовете в тъмнина и принудиха хората да останат за дълги периоди без вода или отопление при доста ниски температури. Въпреки че енергийната система е отслабена, украинците се надяват, че по-добрата противовъздушна отбрана, осигурена от Запада, ще им помогне да надделеят.

"Укренерго" призова жителите да пестят електроенергията в условията на продължаващите руски атаки почти два години след началото на инвазията на Москва, при която тя окупира обширни територии в източната и южната част на страната, което представлява около една пета от територията на Украйна.

"Тази сутрин "Укренерго" отново регистрира високо ниво на потребление, което е почти равно на вчерашния рекорд", гласи изявление на оператора, в което се добавя, че потреблението е достигнало най-високите си нива досега през този отоплителен сезон.

Правителството в Киев съобщи в изявление, че 492 населени места в цяла Украйна са останали без електричество поради лошото време, обстрел, удари и бойни действия.

Русия продължава да нанася удари по енергийната система и тази зима, като почти всяка нощ изпраща десетки безпилотни самолети, за да нанасят удари по съоръжения за производство на електроенергия и разпределителни мрежи в цялата страна.

Днес министерството на енергетиката съобщи, че общо три енергоблока не работят в ТЕЦ в един от фронтовите райони, което е засегнало енергийната система. От ведомството добавиха, че през деня съоръжението е попаднало отново под обстрел, като са регистрирани нови повреди по оборудването.

Гъстата облачност над страната пък пречи на функционирането на слънчевите електроцентрали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Икономиката на Европа и на Украйна се крепеше на евтините руски суровини , да не кажа и откраднати или неплатени все тая , а сега налагат санкции всъщност още от 2014 ги налагат на кого де факто на украинците.
48
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Международен съд за Путин и пескане на монголо татарци през волжка България да си се разбират!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-зле ще става.
46
9
 
0
 
! Отговори
Хунка преди 4 месеца
Нация - герои. Слава Украини.
45
4
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 4 месеца
До Анонимен пълни глупости, руснаците започнаха да произвеждат нови ракети за с-400, защото старите се оказаха неефективни срещу балистични ракети. Американците имаха този проблем с патриот и направиха това преди години. Сърбите затова си къпиха ПВО от Китай, защото след войната разбраха, че трябва модерна техника, нови радари и ракети.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все пак на запад също се осъзнаха спряха на време производството на Ф22 и възобновиха това на Ф15 !!! Бъдещето е на рояци от малки, евтини и прости дронове управлявани от съвършен софтуер (ИИ) без намесата на човек.Такива са тенденциите и в ВМФ и в ВВС. Сблъсъка на ВС ще се превърне в сблъсък на централизирани системи на управление на ВС ( сблъсък на ИИ) където количествено и възможностите на ИИ ще са от решаващо значение !!!
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом съветското ПВО не ги опази от руските ракети - защо се надяват на западното? При все че, западното отстъпва и като възможности и количественно, че дори и качествено заради по голямата сложност и това дори 30 години след СССР !!!
42
1
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 4 месеца
Ами като няма вече откъде да се краде Руски ГАЗ и като се има в предвид сегашната му пазарна цена е нормално украинците да искат да ползват електроенергия. Само, че горките не знаят това, че ако някога ги приемат в ЕС-то вече няма да искат и ток да ползват защото ще е им неизгоден като европейската газ в момента. Ще има още повече да съжаляват затова ,че са се запътили натам, нищо добро не ги чака. Единствено неутралитета им гарантираше просперитет въпреки високото им ниво на корупция.
41
0
 
0
 
! Отговори
До 21 преди 4 месеца
Аз лично към изброените от теб страни бих добавил и България
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спомням си режима на ток у нас. По това време следвах и на лекции седяхме с палтата си и едва си водехме записки с премръзнали пръсти.
39
0
 
5
 
! Отговори
ееее преди 4 месеца
ми намалете износа за европа и ще имате ток, нали зеления се гласеше да изнася йофтино и ударно, да намали малко темпото
38
0
 
14
 
! Отговори
Bad Face преди 4 месеца
Тагаренко ще измисли, че нашият ток е с отпаднала необходимост за България и ще го пренасочим към Украйна.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украйна е във война, а Бг без война ...., е как така.
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нито дума за благодарност към бг народ на чиято издръжка са над 1ОО ООО украински бежанци но благодарност към яничарите лично от зеленски ....
35
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
а у нас още има селища без ток - не че ни бомбардират, просто снегът ни изненада и ЕРП-тата си чешат ..... знаете какво
34
0
 
18
 
! Отговори
((( преди 4 месеца
А в България няма пари за пенсионерите.Сега виж са хукнали нашите хамавите и ток да им пращат.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Може ли да изнасяме и малко електроенергия за там или само оръжия
32
26
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Руските терористи се постараха доста да разрушат енергийната система на Украйна.В началото заявиха,че ще атакуват само военни обекти.Пак излъгаха.Истинско чудо е,че системата някак си функционира.Браво на украинците.
31
3
 
14
 
! Отговори
Деди преди 4 месеца
Само 500 да са без ел.захранване, верно ли е? Путин все пак е милостив, не е като Натаняху, нъл тъй, Саше?
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин е по-милостив от Нетаняху.