Причините за детската агресия. Какви са те?

Най-често я отключва липсата на родителско внимание и грижа
3 май 2012 20:43, Мария Дуковска
38
Причините за детската агресия. Какви са те?
Снимка: Reuters

В последните години зачестиха неимоверно случаите на детска агресия, побоища в училищния двор и не само там. Насилието между децата често се оказва водеща новина, но къде се коренят причините за детската агресия, е по-важният въпрос.
 
Липсата на родителско внимание

Дефицитът на родителско внимание към заниманията на детето най-често се оказва причина то да го търси чрез действия, които ще го привлекат на всяка цена. Децата имат нужда да бъдат забелязвани, както и да общуват пълноценно с родителя. Когато това липсва, те всячески търсят контакт с родителя дори и чрез агресивни действия, знаейки, че така ще им бъде обърнато внимание.
 
Семейният модел

На много важна позиция се намира образецът вкъщи. Ако децата често стават свидетели на битови скандали, завършващи с побой, почти сигурно е, че ще копират този модел.
 
Насилие и тормоз над детето

Насилието над деца се инкриминира според българското законодателство, но това не пречи все още много родители да използват боя като възпитателна мярка. Този прийом в отглеждането на децата обаче играе ролята на бумеранг и отключва агресията в тях.

Ако над детето се оказва психически и физически тормоз, това неминуемо рефлектира върху неговите действия. Единичният шамар по лицето понякога може да изиграе същата негативна роля върху детето, както и ако му хвърлите здрав бой, тъй като унижението е същото.

Още интересна информация и полезни съвети може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Потресена преди 11 години
А защо не започнат да работят от 10 годишни, да са на трудов договор, да имат пенсионно осигуряване... нали са равноправни както всички в този ЦИРК. Май тогава АГРЕСИЯТА ще им мине много бързо... Преди години имаше ТВУ (Трудово Възпитателно Училище), имаше и ТКЗС, имаше и бригади, къде са сега? Как ги учим на труд тези деца, а след това да говорим за агресия. Те не уважават себе си както трябва, не уважават МАЙКА СИ, която ги е родила и гледала. И кои е виновен - ПАК РОДИТЕЛИТЕ!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Потресена преди 11 години
Не знам кои на колко е години от ВАС (коментиращите), но аз съм потресена от цялото законодателство. Децата имат права! Какви? Да обиждат, да тормозят учителите си, да съдят родителите си.... Къде сме ние, къде са нашите права? Съгласна съм с това да не ги бием и да им обръщаме повече внимание, но как? Докато сме на работа, за да осигурим прехрана им или парцалките им за дискотека. За мен всички управляващи се подиграват на нас РОДИТЕЛИТЕ като им дават права, а защо не започнат да работят от 10
30
0
 
3
 
! Отговори
999 преди 11 години
Според последния коментар децата на богатите хора не проявяват агресия. Вживота се наблюдава точно обратното. Да си беден не означава че не можеш да обичаш детето си, да го възпитаваш и научиш да бъде толерантно. Пък и книжки не четат само богатите....
29
0
 
3
 
! Отговори
Чалгата убива преди 11 години
За мен проблема в повечето деца не е липсата на самочуствие, а излишъците му. Моите родители никога не са били богати, на мен това не ми е пречило да чета книжки. Силно се съмнявам по времето на робство и крепостничество децата (имали са по 10) да са ги възпитавали във самочуствие, напротив по-скоро са ги възпитавали в МОРАЛ. Ценностите правят хората хора, другото са мазни маанета от тях човек не се става, камо ли грамотен.
28
4
 
2
 
! Отговори
ии преди 11 години
Как може детето да расте със самочуствие след като родителите са му смачкани от проблеми и тревоги. На времето е имало робство и крепосничество ... но сега е по-кошмарно ... без $ няма живот.При положение че народа ни живее скотски какво очаквате от децата, да четат книжки ли? На времето когато са измислили компютрите и автоматизацията са смятали че работната седмица щяла да се намали на 4 дена за да имат хората повече свободно време за семейството... будали.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Медиите вместо да се чудят защо има толкоа насилие, да се вземат в ръце, а не само да гледат печалбата си, но да бъдат милостиви към подрастващите и в помощ на родители те.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са причините за агресията. Тези три причини, които са изброени са част от тях. Но друга важна причина, която е пропусната е възпитанието на медиите. Когато медиите не бяха толкова силнии разпространени семейството по лесно се справяше с възпитанието на детето. Но сега се показват толкова нереални образи, насилие и др. извратени неща. Те се оправдават, че това е живота и той трябва да се отразява, но не е съвсем правилно. Трябва да се показва не това което е, а това което трябва да бъде.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата са такива, защото родителите им са ги възпитали такива (волно или неволно).
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
28Детска Педагогическа Стая е изобретение на соца, бре !
23
0
 
3
 
! Отговори
Кой е виновен? преди 11 години
Една от основните причини е лигавата либералност на законите, които отделят детето от родителите, внушавайки му за превъзходството на детските права над задълженията му. Плюс яростната насилническа пропаганда на медиите. Плюс силовите структури в държавата, който се стреми да създаде контингент от престъпници, за да оправдае средствата давани за тези структури. Какво искате от това да обявят едно 10 годишно дете за престъпник от Детската педагогическа стая. Това е България от Тодор Живков насам.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е плода на съвременната демокрация и най вече анархията в тая държава всеки прави каквото си поиска После що се чудим че децата стават озлобени стават агресивни и не контролируеми
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТомасПри теб явно не са щадили нито тоягата, нито 'божието' слово. Вероятната причина да не долюбваш психиатрите е честите ти посещения до 4ти километър.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зачестили, зачестили... Колко пък да са зачестили?! Било е и много по-зле преди време, даже младежите в момента ми изглеждат леко изнежени.
19
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
номер 19 правило го е казал.
18
5
 
11
 
! Отговори
Томас преди 11 години
Причината за детската агресия е отстъплението на хората по света от писаното в Божието слово. Колкото повече се разглезва едно дете - толкова по-голям *** става. В Библията пише - баща който щади тоягата - мрази сина си.
17
0
 
0
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
до 15в Man1a-та ли си? :)
16
5
 
1
 
! Отговори
сб преди 11 години
По - скоро трябва да се пазят от такива като теб!
15
1
 
12
 
! Отговори
сб преди 11 години
Страхотна тема. Мисля, че е достатъчно детето да бъде прието като"човек". Малък, но " човек"!Нуждата от общуване и игра с родителят е задължителна. Детето има нужда да сподели. Това е в началото. Когато не среща нужната подкрепа то спира да споделя. Тогава започват проблемите. Чалгата и филмите са само спътник, който се преодолява само и единствено с вниманието и разяснението от родителите. Няма как училището да замести напълно родителите! Те са част от възпитанието на децата!
14
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Липса на родителски грижи, липса на добро възпитание, липса на диалог - деца - родители, липса на религия и вяра, липса на морални ценности и други... Жалко че децата вместо да станат едни съвестни, добри, честни и трудолюбиви хора, по често се увличат към вършенето на лоши дела и така чак докато пораснат, едни се променят други не...
13
2
 
3
 
! Отговори
той преди 11 години
кво е това ''лагът'', бе?