5 начина да консервирате храната си

Как да съхраним храната за много дълги периоди?
21 дек 2021 18:38, Михаела Лазарова
8
5 начина да консервирате храната си
Снимка: Istock

Пресните храни и продукти са истински дарове от природата. Лошото е, че невинаги можем да ги изядем, докато са съвсем пресни. Зимата е сезонът на консервирането и съхраняването на храна. Чрез някои ефективни методи можете да запазите успешно остатъците от храна, вместо да ги изхвърляте, както и да запазите прясна продукция от градината ви, купени продукти на промоционални цени в по-големи количества, които не можете да изядете в прясно състояние и още много други.

Кои са най-лесните начини да консервирате и запазите храната си?

Замразяване

Замразяването е прекрасен начин да запазите храни и продукти за дълъг период от време. Замразяването значително намалява риска от растеж на опасни бактерии в храната, като същевременно я запазва в нейната свежест и текстура. Всичко, от което се нуждаете, е фризер за дълбоко замразяване, стъклени или специални силиконови съдове с плътно затварящи се капаци за дълготрайно съхранение.

Замразената храна може да издържи между три и шест месеца в зависимост от вида ѝ. Месата могат да са с по-кратки срокове на годност в замразено състояние, тъй като в тях вероятността да има растеж на бактерии е по-голяма. Плодовете и зеленчуците могат да се съхраняват за по-дълго.

Изсушаване

Изсушаването е технология, която се използва от векове за запазване на храни, които не могат да се консумират веднага. Особено удобно е за зимния период, когато се консумира храна от лятото и есента, когато е бил моментът на събиране на реколтата. Чрез изсушаване могат да се запазят плодове, зеленчуци, меса, риба. Основното предимство на изсушаването е, че уплътнява и усилва вкусовите качества и хранителните вещества в изсушените храни. Важно е да се снабдите с подходящи контейнери, пликове за съхранение или съдове, подходящи за изсушени храни, така че да ги предпазите от повторно навлизане на влага и евентуалното им разваляне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Баба Знае преди 2 години
785*5 начина - само сметай !
5
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
До АнонименНе само ферментирали храни но и ферментирани напитки -вино бира и пр.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е човека със зелето сега, да сподели малко опит?
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимата се приемат предимно ферментирали храни.
2
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Консервирайти,или си купети консерви от голем глад иде еиииий !
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги гледам тези буркани ми напомнят за моите в избата. Само че тези са една четвърт от моите. В буркани консервирани продукти издържат години. Това е най сигурният начин да се запазят за дълъг периот. Стрелезацията ги държи пресни.