Днес празнува анимацията

Любопитни факти за нея
28 окт 2016 11:55, Петя Славова
0
Днес празнува анимацията
Първият пълнометражен филм на Дисни - "Снежанка и седемте джуджета" от 1937 г. Снимка: Уолт Дисни

Анимацията празнува на днешния ден своя празник. По този повод  в. "Дейли експрес" предлага няколко любопитни факта.

Денят се отбелязва от 2002 г. по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино. На 28 октомври 1892 г. във френската столица Париж се е състояла първата прожекция на т. нар. светлинни пантомими, осъществена с прожекционен апарат - праксиноскоп, създаден от френския художник и фотограф Емил Рейно. За 15-минутната анимация "Бедният Пиеро" на Рейно са използвани 500 рисувани на ръка изображения.

Флип книгите - съвкупност от рисунки, при които ефектът на движещи се картини се появява чрез бързо прелистване, са патентовани през 1868 г. от печатаря Джон Барнс Линет от Бирмингам, Великобритания.

Първата известна употреба на словосъчетанието анимационен филм датира от 1916 г.

За най-ранния анимационен филм се смята изгубеният "Апостолът", заснет в Аржентина през 1917 г.

През 1937 г. компания "Дисни" заснема първия пълнометражен анимационен филм - "Снежанка и седемте джуджета". Лентата е отличена със специален "Оскар" за иновация. Статуетката е връчена на Уолт Дисни от Шърли Темпъл.

През 2001 г. Академията за кинематографично изкуство и наука въведе категория за най-добър пълнометражен анимационен филм. През 2002 г. "Шрек" стана първата лента, отличена с "Оскар" за най-добра анимация

Първият анимационен герой, в чиято чест през 1937 г. е издигната статуя, е морякът Попай. Статуята се намира в Кристъл сити - американската столица на спанака.

На рисуваните герои Бамби, зайчето Тъмпър и Доналд Дък са кръстени астероиди. Астероидът Диснея е наречен в чест на легендарния Уолт Дисни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари