"Лунна светлина" на София Филм Фест

Носителят на големия "Оскар" – на 21-ото издание
28 фев 2017 10:37, Петя Славова
20
"Лунна светлина" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Премиерата на "Лунна светлина" може да видим у нас в разките на 21-ия София Филм Фест. Филмът получи Оскар за най-добър филм,  както и златни статуетки за поддържаща мъжка роля и адаптиран сценарий.

Овациите за сценариста-режисьор Бари Дженкинс се сипят още от пълнометражния му дебют „Medicine For Melancholy”, с който през 2008 година обикаля доста фестивали. Световната премиера на втория му филм „Лунна светлина” („Moonlight”) беше миналата година в Торонто – единственият от петте големи – Берлин, Кан, Венеция и Сънданс, който не е със състезателен характер.

"Лунна светлина" проследява живота на един афро-американец в три различни периода от неговото съзряване – момче, тийнейджър и млад мъж, като трите роли са поверени на различни актьори. Те са се ангажирали с пресъздаването на този образ в съответната възраст, със съответните тегоби и неволи - защото вероятно това е реалността за един хомосексуален младеж с тъмен цвят на кожата в Маями, но главната тежест и отговорност пада върху режисьора, който трябва да направи така, че публиката да повярва и съпреживее и с трите превъплъщения на главния герой.

Това не е традиционна драма за "порастването" не само защото темите, представени от автора на филма, обикновено се заобикалят и пренебрегват. Постулати за мъжественост и сексуалност, топлината на обичното семейство – всичко е пречупено през погледа на главния герой.

"Лунна светлина" е нежна, поетична история за един млад мъж, който се опитва да открие кой всъщност е той самият. Екстаз, болка, красотата от безпаметното влюбване – усещания и чувства го разкъсват, докато се мъчи да разбере и приеме своята сексуалност.

Бари Дженкинс създава чувствено и опияняващо кино, което разкрива дълбоките истини за различни житейски моменти, които ни определят като личности; хората, които са играли най-важните роли в живота ни и съкровения копнеж за обич, който преследва всеки от нас, през целия му живот.

Ролите в "Лунна светлина" са разпределени между Джанел Моне, Махершала Али, Треванте Роудс, Алекс Р. Хибърт, Джейдън Пайнър, Аштън Сандърс, Джарел Джером, Наоми Харис и Андре Холанд. Сценарият е дело на режисьора, по пиесата на Таръл Макрейни; визията на Джеймс Лакстън е възхитителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
God преди 7 години
Чарлийз Терон, която е от ЮАР и тя ли е афро-американка? За един приятел питам.
13
1
 
8
 
! Отговори
Тъпо преди 7 години
Оскара на този филм е в следдствие на вълненията при предишните Оскари. Филма не е нищо особено. Някакви хора в маалата си живеят и се праскат и след това и те не знаят какво правят. Важно е лента да се хаби и Оскари да се печелят. Истината е че в днешно време е трудно да се каже расизма към кои е към белите или към черните. Към ромите или към българите. Живея в Самоков и мога да кажа, че към хоата тук се прилага расизъм. Искаме Оскар. Филма ни се казва: "Следобедна дрямка". Успех.
12
1
 
12
 
! Отговори
11 преди 7 години
Ама и "нeгри" ли се цензурира? Значи освен афро-американци има и афро-азиатци, афро-европейци и афро-австралийци. Безмозъчна история.
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както е тръгнало, скоро под строй ще ни водят на такива задължителни филми ... като преди 30 години.
10
1
 
13
 
! Отговори
Вежди Рашидофф преди 7 години
Трябва да направим римейк с Азис и на участваме в следващия Оскар.
9
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамини златни те расистчета :) Актьорите освен, че са приказно богати са постигнали висота, която вие никога няма да постигнете. Иначе може да ги наричате мaймуни ама е леко смешно :)
8
2
 
4
 
! Отговори
Филма преди 7 години
Юе го гледам само , ако ми платят 5 стотака.
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами, благодаря, но не искам два часа да ми лъщят брukeти, на всичкото отгоре със сюжет, че не владеят ключовете за задните си хамбари. От САЩ в последните 35 години идва само упадък за човешката раса.
6
5
 
16
 
! Отговори
Ето нещо, което преди 7 години
НИКОГА няма да гледам !! Дори и по тв да го дават ,ще сменя канала !!!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички казват че филма е много зле. Няма да хвърля пари да изгубя два часа.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"за съзряването на чернокож мъж с хомосексуални наклонности"---Това е явна дискриминация спрямо латиносите-зоофили и папуасите-геронтофили.
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Друго си е филма "те се сражаваха за родината", там добрите са много добри, а лошите са много лоши. Само лошите уважават жените, а добрите са почти импотентни и вместо да оправят жените в селото, чистят оборите и доят кравите. Да не забравяме и тракащите танкове и бомбите, които възпитават младежта да бъде готова винаги за война, дори когато ходят по голяма нужда
2
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според анонса на филма, това е филм "за съзряването на чернокож мъж с хомосексуални наклонности".. Е това обяснява и защо го наградиха. Хем чернокож, хем обратен - мечтите на всички любители на евроатлантически ценности са събрани накуп
1
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички е ясно, наградата беше дадена без да я заслужава филма. Единственото положително бе това, че играят кюнци и за да не пискат им направиха реверанс. Наглостта на печките в САЩ е огромна. Изкарват се винаги онеправдани и пренебрегнати. А всъщност са мързеливи и т,ъпи, живеят на гърба на белите като правят деца и смучат социални. Ще го видим филма и ще преценим. Печките са като нашите шведи, трябва винаги да им се дава за да не се сърдят. А те какво дават за обществото? Пълнят тоалетните.