По следите на новото видео на Осама бин Ладен

Какво остана скрито за обикновения телевизионен зрител, след като Бин Ладен изведнъж наруши мълчанието?
10 сеп 2007 14:07,
15
По следите на новото видео на Осама бин Ладен
Снимка: Курсор

Този четвъртък специалните служби на САЩ удържаха твърде значима, но почти незабележима за обикновения телевизионен зрител победа в битката си с „Ал Кайда”.

Логичен е въпросът: Защо не чухме нищо за нея? Отговорът се крие в същността на „бойното поле”- виртуалната мрежа, която повече от всякога е най-стратегическото място в борбата срещу/на терористите.

В късните часове на 6 септември централно европейско време (или следобедът на 6 септември, американско време) няколко екстремистки интернет страници публикуваха изненадващ банер на арабски.

На него се виждаше Осама бин Ладен с доста променен външен вид- вместо в традиционната за него военна униформа, „духовният лидер” на терористите се появи в арабска роба и... с напълно черна брада.

Новата фотография на Бин Ладен беше съпътствана от следното съобщение: „Скоро, ако такава е волята на Всевишния, ще видите видеозапис на шейхът-лъв Осама бин Ладен, нека Аллах го пази”.

Банерът отбелязваше и първоизточника на съобщението- „медийната армия на „Ал Кайда” As-Sahab.

След нестандартния „тийзър” на Бин Ладен медийната интрига тръгна в съвсем неочаквана посока- в първите (решаващи за съдбата на подобен видеозапис) часове светът не стана свидетел на пълното послание (с дължина 26 минути и 27 секунди), а и катарският сателитен канал „Ал Джазира” не успя да го излъчи.

Вместо това световните агенции разпространиха съобщения за събитието в следния стил: Институтът SITE, който се намира във Вашингтон и провежда мониторинг на интернет посланията на теористични организации, съобщи, че Осама бин Ладен готви ново видеообръщение към американските граждани...

Първите съобщения свършиха доста добра работа в редуцирането на търсения публичен ефект от „медийната армия на „Ал Кайда” As-Sahab. Но след това последва по-големият удар на САЩ в медийната битка с терористите - вместо да последват цитати от изказването на терорист № 1 няколко часа най-влиятелните телевизионни мрежи по света (включително и „Ал Джазира”) започваха новините си така: Американското правителство съобщи, че разполага с копие от новото видеообръщение на Осама бин Ладен и в момента проучва дали е автентично...

Какво последва? Скоро след като американските телевизии съобщиха, че правителството разполага със записа, почти всички екстремистки ислямистки сайтове станаха неактивни и достъпът до тях беше невъзможен. Безпрецедентен срив в информационна система на „Ал Кайда”! Има най-малко две версии какво се случи.

  • Първата: разузнаването на САЩ е успяло да се намеси и да прекрати дейността им. Такава мащабна и добре координирана акция обаче е доста трудна за реализиране в интернет. Възможността поне един от по-значителните сайтове около пропагандната машина на „Ал Кайда” да оцелее не е за пренебрегване, а и бързо можеше да изникне нов, който да публикува посланието на Бин Ладен. Има и друго обяснение: Разузнаването на САЩ е успяло да прекрати достъпа до тези сайтове, тъй като в прихванатото послание на Осама се е съдържало нещо твърде опасно и то не е трябвало да придобива публичност. На това ще обърнем внимание след малко.

  • Втората версия: „медийната армия на „Ал Кайда” As-Sahab или по-вероятно ръководни кадри в самата терористична организация са взели неочакваното и извънредно решение да преустановят работата на пропагандната си мрежа. Технически това не е трудно за реализиране, все пак те би трябвало да контролират дейността им. Причините: изтичане на ценна информация; съобщението, че Вашингтон вече разполага със записа; неочаквана външна намеса в информационната им система. В онези следобедни часове на 6 септември е много вероятно няколко световни разузнавателни централи да са получили твърде ценна информация за онези структури в „Ал Кайда”, които отговарят за медийната борба. Не е изключено скоро да очакваме новини в тази посока.

След като мина достатъчно време и новината, че САЩ разполагат с новия запис на Бин Ладен обиколи света, американските телевизионни мрежи започнаха да съобщават части от изказването на терорист № 1.

Но, забележете- изказването на Осама в превод на английски и първоначално- само на хартия. „Внушителният и дългоочакван” видеозапис „на шейхът-лъв Осама бин Ладен” пристигна в публичното пространство под формата на 7 стандартни машинописни страници. И то на английски! Какво унижение за медийните стратези от As-Sahab... Първа ги получи телевизия АВС и веднага ги пусна в интернет под формата на PDF-файл, последваха и останалите американски телевизии.

След това в интернет се появи съвсем малка част от новия запис на Осама. Разпространи го SITE Institute- институтът, който в началото съобщи за банера. После „Ал Джазира” показа същите кадри като тези на SITE. Но вече беше станало скучно- новият външен вид на Осама беше разконспириран от банера на As-Sahab, а светът вече знаеше какво казва той в записа.

Съществен знак, че САЩ спечелиха тази битка в информационната война с терористите, е първият акцент, който избраха медиите при представянето на стенограмата от видеото: Няма конкретни заплахи срещу САЩ в новото видео на Осама, той призовава американците да приемат исляма. Това за пореден път редуцира търсения публичен ефект от „медийната армия на „Ал Кайда”.

Дали наистина обаче нямаше заплаха от страна на Бин Ладен? Отговорът на този въпрос се крие в няколкото бели петна около историята с видеозаписа:

Това целият запис ли беше? Дали новото видео с времетраене 26 минути и 27 секунди (което вече може да бъде открито в интернет) съдържа цялото обръщение или има пасажи, които са отрязани? Възможно е подобни пасажи да са съдържали конкретна заплаха, но е позната и следната практика- кодирано важно послание към терористите под формата на алегория, определени фрази или невербални жестове.

Защо е нужен новият имидж на бин Ладен? Логичните версии и обикновените спекулации за черната брада и арабската роба тук се преплитат. Възможно е това да е знак за нов статут, който Ладен си приписва или препотвърждава в йерархията на „Ал Кайда”- на „духовен лидер”, „върховен водач” и т.н. Но можем да допуснем и следната интерпретация- точно този външен вид да е очакваният символ от терористите за предстоящо нападение, своеобразен ключ към послание, което трябва да бъде разбрано от ограничен кръг хора.

Защо бин Ладен реши да говори точно сега? Последното видеообръщение на Осама беше през 2004. Освен че иска да опровергае слуховете за смъртта си, както и търсената близост с датата 11 септември, възможно е терорист № 1 да съобразява посланието си и с конкретни планове на „Ал Кайда”. „Ройтерс” цитира постинга на един от модераторите в екстремистки сайт, свързан с „Ал Кайда”: „Нека Америка и нейните тирани да се провалят. Идващият удар е неизбежен, по волята на Бог”.

Ако списъкът с прогнози и версии с различна степен на достоверност е доста дълъг, то можем да бъдем 100% сигурни в друго: Тази война става все по-медийна и все по-виртуална, а интернет и телевизионния екран са стратегическото бойно поле.

Прецизният анализ на пропагандните материали на „Ал Кайда”, които стават все по-многобройни, все по-професионално изготвени и се появяват все по-често във виртуалното пространство, доказва подобно твърдение. Как иначе да си обясним стремежа на As-Sahab да превежда клиповете си на английски, компютърната анимация в някои от тях, честотата на появяването им?

Една стара арабска поговорка казва, че не трябва да отваряш врата, която не можеш да затвориш. Представете си само- ами ако банерът на Осама обърка вратата към вярната аудитория в последния момент...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
ajnshtaine преди 16 години
Четете новите тайни на 18.02.2008г. в news.bbc.co.uk, че в англия предварително знаят, че Садам не притежава никакви опасни оръжие, тогава защо тези войни за да обиват бедните и да откраднат благородите на други народи.
13
1
 
0
 
! Отговори
IDonTGivEaFucK преди 16 години
Е пък може това Осама бен Ладен да е измислица на американците. Предтекст да водят война и да се месят в управата на други страни. хм....
12
1
 
0
 
! Отговори
Luboto преди 16 години
А не бе Аллах му я е почернил.
11
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
до ямакаси и ямаматои двамата! - едно и също е!!!
10
1
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
Nqma kakvo da sporq za ochevidni neshta. Tozi uchebnik za osmi klas ne znam koj go e pisal, nito pyk koj go e odobrqval, no maj trqbva da si update-vash iztochnicite!Ajde sega pusni v google slednite kliuchovi dumi i nabliudavai kolko rezultata i s kakvi iztochnici shte poluchish:централно европейско време A sega opitaj s: средно европейско време Useshtash li razlikata?
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а може просто Осама да е започнал да си боядисва брадата
8
1
 
0
 
! Отговори
yamamoto преди 16 години
yamakasy, аз не видях някъде в материала да пише СЕТ, освен ако си го чела в оригинал, за да твърдиш нещо конкретно по въпроса. И си прегледай, какво е средн, какво е централно и какво е Гринуичко време. Георафия за 8 клас :))
7
1
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
yamamoto - ti hubavo sledish, ama dali chetesh!? ;) Centralno evropejsko vreme vseki gramoten chovek znae kakvo e! No tvoeto nevejestvo qvno ne ti prechi da si qzvitelen :) Hehe
6
1
 
0
 
! Отговори
yamamoto преди 16 години
корабно време, поясно време, Гринуичко време, средно европейско време и т.н.
5
1
 
0
 
! Отговори
Alex преди 16 години
Nomer 4 Momicheto ot nomer 3 e prava!Central euroean time oznavhava vreme na centralna evropa! a ne sredno evropeisko!!!
4
1
 
0
 
! Отговори
yamamoto преди 16 години
yamakasy, я си помисли преди да коментираш :) май май ти си простичката тук и вече ти личи, аз следя творчеството ти редовно хаха
3
1
 
0
 
! Отговори
yamakasy преди 16 години
"В късните часове на 6 септември средно европейско време (или следобедът на 6 септември, американско време""Hahhaha - kyde go tova SREDNO evropejsko vreme?! Abe koj Vi pravi prevodite!?!? CET = Central European Time.... Pazi boje ot negramotnici, che i zaplata lapat...
2
1
 
0
 
! Отговори
иванчо преди 16 години
Защо се занимавате с псевдо конспирации, вместо да публикувате нещо истинско? Като например защо не пуснете материал за конспирациите на американските корпорации срещу техния собсвен народ?
1
1
 
0
 
! Отговори
обладин обладам преди 16 години
Много зле разказана история, сори Савчев, не се четеш.Ето още една теория симплицитас- 1. бен ладен е измислен от УСА, нормално е сценария да излезе във Вашингтон2. след урагана катрина и реакцията на военните, въобще не съм сигурен, че сащ могат да водят каквато и да е война, пък било то и електронна, пази боже и книжовна