Музикално пътуване

Или откъде минахме, за да стигнем от Мали до Куба с уърлд и джаз концертите на 2008-а
30 дек 2008 10:10,
3
Музикално пътуване
Всичко започна от Африка... Снимка: БГНЕС

2008-а беше силна година откъм концерти. И след като си припомнихме всички най-важни в поп и рок музиката, следва да върнем лентата назад с уърлд и джаз музиката.

Тази година у нас гостуваха много големи имена на световната сцена.

Всички концерти, на които се насладихме, бяха така уникални и силни, че дори няма да се опитвам да определя наистина най-важния сред тях за 2008-а.

Вместо това започвам директно с първото разтърсващо събитие.

На 18 март всички се докоснахме до музиката на екзотичен Мали. Помогна ни една от най-големите джаз певици в света - Ди Ди Бриджуотър, която представи у нас новия си афропроект, номиниран за Грами - "Red Earth-A Malian Journey" .

Виж специалното интервю с нея тук.

Следващото пътуване ни пренесе в по-близка, но също толкова ярка и екзотична страна – с музиката на най-интересната турска група Баба Зула, която гостува у нас в рамките на София филм фест.

Прекрасна беше срещата и с невероятните музиканти гости на пролетния фестивал Джаз+.

Всичко започна от площада...

След това тръгнахме на спиращо дъха музикално пътешествие, което започна класически - с Ян Гарбарек, насочи се към горещите страни с Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група, после продължи със средиземноморското трио Алборан и завърши в лудия ритъм на перкусиите на Луисито Кинтеро.

 

Горещото лято тази година ни донесе една още по-гореща и в същото време – легендарна група. Kool & The Gang разцепиха Зала 1 на НДК и подариха незабравими моменти на всички, които са мечтали да ги видят някога на живо.

И ако до момента пътувахме по света, през юли Боби Макферин ни поведе на музикално пътешествие из човешкото тяло, а в концерта му, освен него, единственият инструмент се оказа публиката. Изумителен е малко да се каже за хипнотизиращия спектакъл, който той спретна.

Музикалните екскурзии през годината продължиха с незабравимите концерти на легендарния Дейвид Санборн и последвалия го спектакъл на трима от най-големите басисти в света - Стенли Кларк, Маркъс Милър и Виктор Утън.

Чухме и новото-старо "аз" на любимите ни ню фънк икони The Brand New Heavies.

Последва ги огнената страст на испанското фадо в концерта на удивителната млада дива Естрея Моренте, която направо разтопи и обърка емоционалността на присъстващите на концерта й през октомври.

Зала „Христо Ботев“ се оказа тясна за разгорещените и екзалтирани фенове на бразилектрото и групата ветеран в стила - Зуко 103.

Разгорещени от музиката и топлото циганско лято, почти не усетихме кога дойде есента.

Докато цели две фадищи не дойдоха, за да ни разтърсят с тъжната си и чувствена музика до основи.

Концертите на Мариза и Мизия ни накараха да забравим кои сме и да се преродим.

Лично за мен португалското фадо е най-силната и емоционална фолклорна музика в света.

Класическо като това на Мизия или модерно като това на Мариза – то може да докосне душата на човек още с първите три тона от песента и да остави белег завинаги.

Признавам, че почти не гледах концерта на Мариза, защото само три тона от песен на това елфическо създание ме карат да рева с цяло гърло, та си седях под седалката и в прединфарктно състояние предимно слушах.

За сметка на това Мизия ме очарова, както и голяма част от публиката, с жизнерадостното си присъствие и докосващата португалска поезия (не разбирам и дума, но за сметка на това усещам), която рецитираше с цялото си сърце във всяка своя песен.

Така - между смях, сълзи, вълнение и есеннен листопад - дойде зимата. И вместо сняг доведе още едно горещо кубинско име.

Изпращаме 2008-а с топли чувства след концерта на Елиадес Очоа, който накара ритъма на сърцата ни да се синхронизира с този на кубинския сон и по пътя към таксито след това, вместо в крачка, да вървим с танцови стъпки.

Още музикални пътувания очаквайте скоро. Дотогава загрявайте с големи дози уърлд и джаз музика на личния си плеър.

------------------------------------------------

Виж началото на седмицата на класациите!

Виж най-добрите поп и рок концерти на 2008-ма!

Виж най-интересното в театрите през 2008-ма!

Виж тенденциите и имената в киното на 2008-ма!

Виж най-добрите екшъни, хоръри и филми за отвличане за 2008-ма!

Виж най-добрите комедии, анимации, романтики и европейски филми за 2008-ма!

Виж най-тъпите филми на 2008-ма!

Виж най-интересните изложби на 2008-ма!

Виж най-добрите дебюти на 2008-ма!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
теляка преди 15 години
Седях си под седалката и ревях с цяла гърло .Ленче, ти ме притисни .Някой да не е сбъркал точното място по тебе ,че те е довел до това състояние ...
1
0
 
0
 
! Отговори
Чебурашка преди 15 години
Да вървим към таксито с танцова стъпка .Леле, то бива, бива ,ама чак пък толкова... Сигурно Пенева крачи към тоалетната с маршова стъпка тогава ...