Гениален фалшификатор на картини прави изложба

Германецът Едгар Мругала, прославил се като „краля на фалшификаторите“ ще изложи фалшификатите си в Германия
15 окт 2007 16:32,
5
Гениален фалшификатор на картини прави изложба
Снимка: Булфото
Германецът Едгар Мругала, прославил се като „краля на фалшификаторите“, може да е доволен: министерство на икономиката на провинция Шлезвиг-Холщайн го покани да изложи фалшификатите си в неговите зали.

Инициативата скандализира Германския съюз на художниците, който изрази възмущението си, че се харчат обществени пари за изложбата на човек, осъждан за нарушаване на авторските права и за мошеничество.

69-годишният Едгар Мругала е автор на 3500 фалшификата на художници като Рубенс, Рембрандт, Ван Гог, Сезан, Реноар, Климт, Кокошка и т.н. Голямата му слабост обаче е Пикасо, от който през 80-те години на миналия век успява да продаде серия от фалшиви скици за 250 000 германски марки, предава АФП.

Експерт на Лувъра, призована да даде показания на процеса му през 1987 г., го определя като „гений“.

Правосъдието не се е отнесло особено строго към Мругала, тъй като той никога не е отказвал да сътрудничи на полицията. С негова помощ са открити 1500 негови фалшификата, но 2000 все още са в оборот.

Лично той сигнализирал по време на изложба в Хамбург, че истинският автор на една картина на импресиониста Макс Либерман е самият той.

Мругала твърди, че е работил и по поръчка на Щази, тайната полиция на ГДР, която чрез продажбата на ментета си е осигурявала твърда валута.

Общата стойност на продадените от него фалшификати към 1987 г. е възлизала на 40 милиона марки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
курт фон глист преди 16 години
*** е бил, като автора на предишните две мнения. ае като ме затворят и мене за 20 години/аз пЪк съм продал поне 5.000 ментета ве4е, от които 4 в българия, на такива като тебе/ ми ела на свиждане в затвора, да ми кажеш курса на марката, ***.
3
0
 
1
 
! Отговори
! преди 16 години
Как ще е в затвора като "..министерство на икономиката на провинция Шлезвиг-Холщайн го покани да изложи фалшификатите си в неговите зали."
2
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
prez 1987 za 40 miliona marki mojese da se kupiat 20 miliona $. a za 20 mil $ e moglo da si kupis 40 izstreebitelia s koito dneska da opucash kalpavite redaktori na sega.bg i da si jiveeesh v nekoi gotin hotel kato prislujnik
1
0
 
1
 
! Отговори
WHITE TIGER преди 16 години
Този дали е луд или *** тъй,като е бил "краля на фалшификаторите" защо се е предал!Сега до колкото знам мисля че излежава присада от 20 години,което хич не е зле за 40 милиона марки!