Чешка вълна в Чешкия център

FamuFilmFest ще прожектира първите стъпки на най-добрите в чешкото кино
10 апр 2008 12:44, Петя Славова
Чешка вълна в Чешкия център
"Скрито" на Стефан Вълдобрев, Снимка: София Филм Фест

Как големите режисьори са станали това, което са? Какви са първите им стъпки в меката на киното?

Това може да разберете , ако посетите Чешкия център от 14 до 16 април. Там ще се прожектират късометражните творби на най-ярките възпитаници на пражката Филмова академия (FAMU).

Освен киното на Вера Хитилова, Иржи Менцел, Ян Немец, ще бъдат показани и филми на Емир Кустурица, а от България, ще видим първите опити в киното на Стефан Вълдобрев и Светлана Лазарова.

Фестивалът е FamuFilmFest.Освен прожекции в неговата програма е предвиден и уъркшоп с участието на документалиста и педагога Мирослав Янек и двама студенти от Филмовата академия в Прага. Основните теми ще са свързани с профила и начина на обучение, методиката на работа и други.

Всъщност голяма част от режисьорите са представители на Чешката нова вълна, която преобърна киното на 60-те. Героите във филмите им са обикновените хора, които не са целунати от съдбата и на които им се случват какви ли не нелепости. Около тях всичко е разказано смешно и лековато. Тръгвайки от любовта и приключвайки пак при нея, ежедневието им поднася неусетно и тъгата. Затова пък те и нея гледат с усмивка. Често спънати от живота, тези герои не спират да експериментират, да се взират и да търсят.

А ето и филмите:

“Господин Фьостер почина” е адаптация на кратката повест на Индржишка Сметанова. Филмът е на Иржи Менцел и е заснет през 1962 г. Стар господин и млада майка се наслаждават на слънчевия поетичен следобед в градината. Докато тя простира прането, той мечтае за красотите на Франция. Тази идилия ненадейно е прекъсната от смъртта на композитора Фьорстер. За да се сбогува с него, в родния му дом пристига целият мъжки хор.

"Котешки работи" на Вера Хитилова, заснет в трети курс във FAMU през 1960 г., разказва - през погледа на котката - историята на господин К. и госпожа К., които тайно пазят в дома си бижута, но господин Б. случайно ги намира. . .

Абсолвентският филм на Емир Кустурица от 1978 г. - "Герника", проследява последния ден преди експортирането на еврейско семейство от Прага през Втората световна война.

Във филма на Стефан Вълдобрев "Скрито", представен на 12-ия "София филм фест", разведен полицай живее в постоянен конфликт със своя син. Бащата крие връзката си с украинска проститутка. В нощта, когато се отправя към публичния дом, за да я помоли да се премести да живее при него, разпознава в последния й клиент собствения си син, който е решил да стане мъж.

"Часът на розите" на Светлана Лазарова е документален филм за живота на чешките Салезиани в България, които вече десет години изпълняват своята мисия. След пристигането си в Казанлък те приемат източните традиции и ритуали, които Кирил и Методий са проповядвали в Моравия.

Карел и Херминегилд Шкорпил, родени във Високе Мито (Чехия), основоположници на археологията в България скоро след Освобождението, са героите на документалния филм "Братя Шкорпил" на Константин Карагеоргиев.

Самобитната образна поетичност на "Маската - обратната страна" на Пламен Сяров му донася престижни награди. Филмът, посветен на мистичността на българските маски - проникновен изказ на човешката душа, е създаден във FAMU през 1989 г. и е представян с успех на повече от 20 фестивала по света.

FAMU (Кино- и телевизионен факултет към Академията за изящни изкуства в Прага) е създаден след края на Втората световна война - през 1946 година. Той е една от най-старите филмови школи в Европа и успява да запази доброто си име и по време на комунистическия режим, отбелязват организаторите.

Абсолвенти на училището са много забележителни творци - носителите на "Оскар" Милош Форман, Агниешка Холанд, Ян Сверак и Иржи Менцел, Йозеф Коуделка - член на престижната фотографска агенция "Magnum", Станислав Барабаш, Вера Хитилова, Юрай Якубиско, Войтех Ясни, Уди Васулка, Лордан Зафранович, Иван Пасер, Ян Немец и други.

Факултетът има 10 катедри - по фотография, режисура, документално творчество, операторство, драматургия, продуценство, анимация, озвучаване, филмов монтаж, аудиовизуално обучение. В него учат около 350 студенти по бакалавърски, магистърски и докторски програми и 80 чуждестранни студенти, които за една година завършват учебния си стаж или практиката си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание