Сметките за парно за януари ще са по-ниски

Заради намаленото топлоподаване
10 яну 2009 14:17,
14
Сметките за парно за януари ще са по-ниски
Снимка: БГНЕС

Сметките за парно за януари ще бъдат по-ниски заради намаленото топлоподаване. Това каза председателят на
Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

В момента навсякъде в страната подаваната от топлофикационните съоръжения температура е над 70 градуса, по
норматив температурата трябва да бъде между 75 и 80 градуса, така че нормалните показатели почти са достигнати, каза Терзийски.

Според него това, че абонатите на топлофикациите в страната стояха няколко дни на студено, ще се отрази в сметките им за парно, тъй като се изчислява и остойностява само енергията, постъпваща в абонатната станция на дадена сграда, а тази енергия е била по-малко.

Все още не може да се каже с колко по-ниска ще бъде сметката за парно, това ще бъде отчетено при засичането на топломерите от фирмите за дялово разпределение в края на месеца, каза Терзийски. Той добави, че за сметка на по-ниските разходи за парно живеещите в топлофицирани жилища най-вероятно ще платят по-високи сметки за ток през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Слушах някакво предаване,където опровергаха това твърдение с обеснението, че обръщането на системите от газ на мазут е скъпо струващо и по-ниската цена на горивото в случая няма да се отрази...
12
8
 
32
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Да бе да , намалени сметки...и един мармот завивал шоколада в станиол...
11
8
 
32
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Не разбирам , защо държавата и глоби CEZ за това, че две сметки са прогнозни , а Топлпфикация ни изпраща цяла година прогнозни сметки изготвени от фирмите за топлинно счетоводсто и никой не протестира и няма санкции. Как става този номер? Всеки месец от ВИК има съобщения за датата на посещение / и има и втора резервна дата/ , хората които ги няма в къщи остават по вратите на жилищата консумираната вода и не виждам проблеми. Още повече цяла България консумира вода, а парно едва ли повече от милион семейства. Защо за ВиК и CEZ е задължително , за Топлофикация не става. Нали си спомнят как преди 2или три години при най топлата зима, получихме най соилените изравнителни сметки , за да вярва някой, че след 6-7 месеца ще си спомни за студа и за обещаните сега "по-ниски сметки". Държавата ще престане ли да толерира монополиста Топлофикация или май ортаците на Валъо Топлото са много и нависоко.
10
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Тея много лъжат... мале... направо са за дранголника... а,*** и ние сме големи овце... Ако не са намелени сметките, трябва да им потърсим отговорност - а не са се вайкаме като получим сметката и след 3 дни да я плащаме
9
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
а сметките за ток ???
8
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
23:10 - вънка е -5 градуса, въртя парното на 5 и получавам хладка водица. Да им мамицата мизерна, едно че ще изпукаме от студ, но и ще си го платим с лихвите. Намление на цените заради по ниско подавана температура на водата? та значи нетрябва въобще да се плаща.
7
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
А колко ще е обезщетението за нарушената непрекъснатост на доставката на топлинна енергия? Топлофикация подава топлина, за да си съхрани собствената преносна мрежа и би следвало дните с нарушено топлоподаване да се сметнат за гратисен период на услугата , да се калкулират на база среднодневна цена на един ден отопление за декември и да се извадят от дължимите за януари суми! Не е важно по чия вина не е спазен договорът, най-малко за това му неспазване имат вина крайните потребители на парно отопление - домакинствата и пр.Кака Кунева какво мисли по въпроса? Как следва една фирма да обезщети клиентите си, ако не спази договор? като си затвори очите, направи се, че нищо не е било или като поеме отговорност на виновен търговец, макар и не по своя воля , а под чужда принуда виновен.Ако не подходят адекватно - руския рекет ще продължава безнаказано и занапред.
6
8
 
32
 
! Отговори
Петко Ганчев Велик преди 15 години
Петко Ганчев - 10.01.2009 г. 18:07:32Пълна лъжа ! От 1 Януати 2009 имаме повисоки цени със 14% ! Второ температурите са устойчиво отрицателни със поне 5 Gr по ниски от Декември месец миналата година ! Сметката е много лесна за направа - три дни никакво парно -- 14 % увеличение и 25% покачване на цената заради по ниската температура > общото увеличение е 39% спрямо Декември минус 10% заради липсата на отопление за три дни и получаваме 39% минус 10% ----и получаваме увеличаване със 29% плюс , минус 5%/ 24%-- 34% / Увеличение на сметката спрямо декември месец ! Ако държите на точна сметка Трябва да се вземе средната температура за Декември и за месец Януари . взема се температурата в във вас за 20 гр по целзий и смятате . Ако през декември е била устойчива температура нула --- получавате разлика 20гр / ако обаче за Януари е минус 5гр сметката се покачва със една четвърт / 25% покачване / Това е елементарно и точно смятане ! Живи и здрави !
5
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
kvi smetki we,kvo parno we,kvi 5 lv.?Parno nema-smetki sashto!Dejstavjte!!!
4
8
 
32
 
! Отговори
me преди 15 години
Сърбите са намалили с 20% цената на парното щото мазута е по-евтин.
3
8
 
32
 
! Отговори
Това е явен рекет преди 15 години
Вместо да платят неустойка, затова ве вместо те да ни топлят, ние им топлхме радиаторите за да не замръзнат, докато те си играеха да топлят мазута.
2
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
няма да се учудя да кажат мазута скъп дайте +20% сметки, да ги в нещасниците
1
8
 
32
 
! Отговори
veto преди 15 години
то с това парно остава да бъдат и по-високи.