Един хърватин тръгва на гурбет: На гарата три пъти се разплаках!

Нямате срам, крадете по всякакъв начин, укори той правителството си
27 сеп 2017 20:01, Елка Василева
44

Снимка: Facebook

Един хърватин, тръгнал да си търси работа в Германия, обяснява във Facebook какво го е принудило да направи това. В поста си той обяснява, че заминава, защото няма работа в Хърватия по неговата специалност и добавя, че и преди е работил извън Хърватия и сравнява заплатите.

Оливер Магдич, от областта Славония, се обръща към хърватското правителство, което според него трябва да се срамува, че е прогонила половин Славония извън страната.

Оливер Магдич пише следното в поста си:

"Имам и аз да кажа нещо. Първо да кажа кой съм и какво съм. На 22 години съм, от Славония. По специалност съм земеделски техник, който работи като заварчик.

Защо работя като заварчик!? Защото по моята специалност няма работа, защото ВИЕ сте определили минимално заплащане от 2400 куни, които собствениците на робите с удоволствие използват и поради което младият работник няма никакви възможности. Работих в Люксембург, там за работата, която работя, плащат и до €6000. В тази хърватска фирма получавах €2000, а за същата работа в Хърватия предлагат 4000 куни, естествено, с осигуровки на минималното възнаграждение.

Каква ще бъде нашата пенсия? Ако при такава работа изобщо се доживее до пенсия. В  моята фирма позиции се печелят, ако си в добри роднински отношения с онези горе, тогава ще си мениджър или шеф на строителния обект и тези хора си мислят, че са "хванали Бог за...". Съберат около себе си екипче от най-близките си и с тях – добре, а с останалите – като че са мръсни говеда.

Ето какво ме накара да напиша това. Утре заминавам за Германия. Докато родителите ми и приятелката ми ме изпращаха на гарата, три пъти заплаках, гледайки около себе си и представяйки си, че сега виждам това и следващите три месеца няма да виждам семейството си, приятелката си, своята Славония.

Баща ми беше в армията 26 години, преминал е през цялата война, преминал е през какво ли не през тази война. Борил се е за семейството си, за страната си, за бъдещите си деца и жена. Оказва се, че се е борил за ВАС, защото ВИЕ живеете като царе, защото нямате срам, крадете по всякакъв начин. А днес с дрезгав глас ме изпрати извън страната, за която се е борил.

Защо при нас е толкова жалко? Защо хората си мълчат? Защо нищо не се променя?

Знам, че това, което написах, не означава нищо за никого, но пиша това със сълза в окото си, защото ми е жал, че трябва да напусна всичко, което е мое...

Приказвате за някакви намаления на безработицата, а хората се смеят на тези ваши изявления. Нормално е безработицата да е намаляла, след като изгонихте половин Славония, те работят, но не в Хърватия. Трябва да ви е срам", заключава Оливер. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Daniel преди 6 години
До Ай -вайМи не, не сме.
35
3
 
3
 
! Отговори
Ай -вай преди 6 години
Балканите сме на един хал , но... в България е по-зле.
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не плачи защото..Такива като този мамин сополанко, трябва да се депортират в ДР Конго за 1 месец и после ще ви дойде акъла, има да целувате родната земя, направо ще се задавите от рев по нея.
33
5
 
7
 
! Отговори
Не плачи защото.. преди 6 години
В българия е по-зле!
32
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно Източна Европа е пълна с женчовци мамини синчета, които цял живот чакат някой да ги отглежда, да не вземе да се преработят, да не вземе да се напънат кратуната и да им изтече малкото им останал мозък. Няма нищо по-отвратително от вечно мърморещ неудачник с две завряни в дупето ръце, но с големи претенции към другите. "Великия соц", направи източноевропееца едно мекотело, един завършен пораженец, без капка живец, инициатива, стремеж, научи го само да реве и нарежда, жалка картинка.
31
4
 
8
 
! Отговори
Jon преди 6 години
За съжаление в България даже е по-зле. По ниски заплати и пенсии. Напълно разбито селско стопанство, здравеопазване и образование. При положение ,че в България е нямало война като в Хърватия през 90 те.
30
4
 
15
 
! Отговори
Алиса преди 6 години
Едно към едно с нашата страна на чудесата!Като чета заглавията на "новините" -безработицата намалявала, средна заплата 1000 лв, доверието в правителството нараствало.....
29
2
 
16
 
! Отговори
име преди 6 години
Това все едно за България е писано !
28
2
 
13
 
! Отговори
художника преди 6 години
Това все едно го е казал Българин.
27
1
 
13
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
До Shopp Как смело даваш оценки! Явно не си се сблъсквал със системата, затова си толкова ербап. Или самия ти си на хранилка. Да си участвал в обществени поръчки? Да си получил справедливост от правоохранителната система? Да си получил адекватно медицинско обслужване - ако си здравно осигурен? Да си се сблъсквал с митничари?
26
0
 
8
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
В Хърватия Славония, а особено Изночна Славония е като нашата Северозападна Бълтария. Нещо като ничия земя, която обаче съзнателно е игнорирана от властите, заради сръбското влияние там.
25
23
 
0
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А изсраел моли територията между Дунафф и Беломорието, и между Вардар и Черноморието да се опразни. Да останат само ръмънците и турците - още първия ден ваксинация и територията си е наша. Защото бог ни даде тази земя на нас - писна ми вече да повтарям че ние сме траките, а не онова татарско племе! Смърт на българите още преди края на геноцида! Да живее свободен и проспериращ изсраел на Балканите! Българки не ни трябват - ще си доставим китайки! Те са с мазни туловища и смятат сръчно като нас!
24
43
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната фейсбук простотия, откровени свободни съчинения на някакъв ненормалник.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватите винаги са били по-добре. 300 г са в били в Хабсбургската и австрийска империя. Имат самочувствие и се мислят за голямата работа. В Зап. Европа са по-привилегировани, наравно или втори след поляците.
22
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не е учил за повече така мрънка по форумите. Работа за двойкаджиите и *** от класа никога не е имало!
21
3
 
6
 
! Отговори
MORJK преди 6 години
A kakvo da kajem nie...cjal jivot taka...ne e hubavo no njama na4in....Esli nado...zna4it sdelaem!
20
5
 
49
 
! Отговори
123321 преди 6 години
Ами това е, в цяла Източна Европа е така. Не вървят нещата, не са добре, гадно е устроен тоя свят и ми се струва, че отдавна не е имало глобални вълнения, отдавна не е имало разместване на пластовете. Това напрежение и неравенство ще избие отнякъде, нещо ужасно ще стане, може да е не е след 5 години, може да е след 20 или след 50, но всяка система си има край и на нейно място идва друга.
19
25
 
9
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Има два типа хора.Едните и в най-големия зор стискат зъби и казват, че всичко е ОК.Другия тип като се убоцкат на трънче, опищяват света.
18
39
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Типичен неврастеник. Не може да се оправя с живота и целия свят му е виновен.
17
49
 
14
 
! Отговори
Бъз преди 6 години
Абе вървете където искате, аман от драмицял свят ходи на гурбет, само на балканите голяма драма