Вучич: Да не ни захлупи лапата на великите сили!

Сърбия върви по европейския път, настоя президентът
5 дек 2017 11:45, Елка Василева
18
Вучич: Да не ни захлупи лапата на великите сили!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

За Сърбия е важно да има по-добри отношения със САЩ, но и САЩ трябва да проявят разбиране към Сърбия, заяви сръбският президент Александър Вучич за телевизия Хепи в интервю, цитирано от вестник "Блиц". Така той отговори на въпрос дали е готов да подаде на САЩ "ръка за сдобряване" като се има предвид докладът на Атлантическия съвет, в който се отбелязва и необходимостта от помирение между Сърбия и Америка.

Вучич изрази надежда, че американският президент Доналд Тръмп ще посети Сърбия, но напомни, че преди това ще има среща с френския президент Еманюел Макрон.

В отговор на въпрос Вучич каза, че различният натиск, оказван върху Сърбия и от Изток, и от Запад ще продължи, но неговото задължение е да защитава Сърбия и да продължи политиката, за която смята, че е най-добра за страната.

В този смисъл той посочи военното учение в Беларус, на което Сърбия бе поканена от домакините и от Русия и където са отишли 40 членове на сръбската армия и посочи, че също така е имало и учение на НАТО с участието на 300 сърби.

На конкретния въпрос какво ще направи, ако от едната или от другата страна дойде искане Сърбия да се определи, Вучич отговори, че отговорът би бил същият, че не би променял позицията на Сърбия, която върви по европейския път, но ще има и поддържа най-добри отношения с Русия и Китай. Той каза, че не би променил нищо, но и че няма проблем, ако гражданите на Сърбия изберат друга политика.

"Великите сили имат своя интерес, уважаваме всички, но ние сме тези, които трябва да внимаваме " да не ни захлупи огромната им лапа", каза сръбският президент.

Сърбия не може да мълчи, че сърбите и Сърбия са обявени за агресори в хърватски закон, заяви още Александър Вучич. Той каза, че войната се е водила в административните граници на Хърватия от времето на бивша Югославия, пише БТА.

На констатацията на председателката на Хелзинкския комитет в Сърбия Соня Бисерко, че Хагският трибунал твърди, че това е бил международен конфликт, Вучич кратко коментира, че това показва, че това е бил политически съд.

Според него изглежда, че само Сърбия се е държала отговорно по повод присъдите на Хагския трибунал, "много по-отговорно от някои членки на ЕС, например Хърватия". "Сърбия не прилагаше различни аршини, не изразявахме нито радост, нито тъга. Държахме се отговорно", подчерта Вучич.

На констатацията, че не бе такъв случаят с оправдателната присъда на /бившия командир на Армията за освобождение на Косово, сега премиер на Косово/ Рамуш Харадинай, той каза, че за това, че Харадинай не бе осъден, е виновен фактът, че всички свидетели са били брутално избити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Вероятно мнозина от вас не знаят, че това koпеленце е било сред организаторите на безредиците на "Максимир", както и по време на ексцесиите в Загреб, ден след като хърватската република гласува чрез референдум и законови мерки независимостта си. Проруският шyт не знае вече накъде да върти мазната гъзягa, така че да я опази от посегателства. Една идея по-прикрит от македонския боkлyк Груевски. Отнася го народа, живеят бедно, яко сива икономика и още по-сиви перспективи...
15
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Сърбите искат да стоят на два стола-хем с ЕС, хем с Русия.Не става така, да избират.Накрая да не паднат на земята заради разкрачената си политика?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как един път сърбите не си признаха грешките в Югославия и да живеят в Мир ?:)) Сякаш света не е видял, какво ставаше. Нелепо е. Русия им подари Македония ...и пак невинни ...Все все все. Така няма да се пречистите и да продължите напред.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великите сили ги създадоха и ги направиха Сръбска империя за малко, както слагат царската корона на шута, за да му се смеят Големите, Великите сили. Ха-ха-ха.
12
10
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
За добро или за лошо, Сърбия все пак се намира в Европа, така че рано или късно ще хване и тя прекия път и ще се включи в европейската магистрала, защото другия път който и завеща Тито е по-заобиколен и води към едни мъртви сибирски полета, в евроАзия .... !!!
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай какво став в *** дрогарю Вучич сега проруските сърби ще станат сепаратисти и ще вземат половин Сърбия, а другата половина ще остане за гейовете като тебе.
10
2
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Вучич не може да седиш на два стола бате.Не си ли го научил това.Как ще запазиш добри отношения с Русия когато ти наредят да наложиш санкции.Ние сме обекти в световната политика.Винаги е било така
9
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никоя нормална държава не трябвада става васал на сащ . Идва моменткогато горчиво съжалява.
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Вучич като Милошевич не е разбрал, че "лапата на великите сили" е навсякъде. Задачата на малките държави е да се определят къде им е по-добре. На по-тарикатите рано или късно "вълната" им пречи.
7
17
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Яжте натовски уран, сръбски подлеци!
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"като се има предвид докладът на Атлантическия съвет, в който се отбелязва и необходимостта от помирение между Сърбия и Америка."САЩ бомбардираха Сърбия с над 15 тона обеднен уран, което по международните закони е военно престъпление. Хиляди църби умряха, умират или ще умрат от рак. Помирение може да има единствено, когато виновните за това бъдат изправени в Хага.
5
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като идеш в ЕС и куфари с пари ли ще поникнат ? Hай-много да ти вкарат една камара *** и да ти направят народа гейове.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
3
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кадафи също имаше добри отношения със САЩ но изведнъж стана диктатор и янките го свитнаха. Със САЩ напред към гробищата.
2
8
 
20
 
! Отговори
Пулю преди 6 години
Говори си Вучич, руснаците вкараха милиарди в Сърбия и сега ако си мислят, че толко лесно ще се отървът! То пък големия келепир от САЩ, един път ще ти помогнат , и пет пъти ще ти навредят!
1
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално,все пак Сърбия винаги е била и ще си остане най-голямото руско протеже на Балканите,често и за наша сметка!