Петков иска координирани Балкани по всички теми

Предлага засилване на отбранителните способности в региона
Обновена: 28 мар 2022 13:27 | 28 мар 2022 13:27, Камелия Цветанова
81
Петков иска координирани Балкани по всички теми
Снимка: МС

Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми, каза българският премиер Кирил Петков, след като се срещна с колегите си от Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич.

Още по темата

Той призна, че регионът е под заплаха и затова е толкова важно страните от него да са заедно и да се координират и на ниво Балкани.

По време на срещата са били обсъдени няколко теми.

Първата е била за енергетиката.

„Нашия регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да вземем втечнен газ от Турция и Гърция. Също обсъдихме свързаността Коридор №8, който трябва да стои стабилно на картата“, каза българският премиер.
Петков се обяви и за сътрудничество в отбраната.

„Всички държави в НАТО говорят за самолети, инвестиции в оборудване, но това оборудване работи заедно със съответната логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да бъде достатъчно силна. Вместо това да говорим за скъпи военни системи, по-добре е да се координираме на местно ниво, за да създадем синергия в отбранителните си способности“, коментира той.

Била е засегната и темата с мигрантите и бежанците от Украйна.

„Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема", допълни Петков.
„Сигурността на храната също е основна тема. Говорим за наличието на жито, олио - това са важни теми. И затова земеделските ни министри ще трябва да говорят заедно, за да гарантират защитата на земеделски и селскостопанския регион“, каза Петков.

По време на срещата е била засегната и темата за борбата с корупцията.

Според Петков нито една страна не може да се справи сама, особено на Балканите.

„ Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза ще Петков.

„Това е ново начало за нас, което ще ни даде възможност да започнем едно ново начало”, заяви премиерът на  Черна гора Здравко Кривокапич. „Това ще ни даде възможност да започнем работа по наистина важното – да работим повече и да говорим по-малко. Заедно”, каза още той. И изрази възхищението си към гражданите на Румъния и България, които помогнаха да бъдат посрещнати много мигранти.

По думите му всички неща, обсъдени на днешната среща, ще позволят да се действа заедно. „Според мен тук на Западните Балкани сме много мъдри. Сега дойде времето всички да се съберем и да действаме заедно и да осигурим по-добро бъдеще и живот на нашите граждани. Трябва да оставим миналото зад нас и да мислим за бъдещето”, заяви Кривокапич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руската централна банка е определила фиксирана цена за изкупуване на злато -- 1 грам за 5000 рубли. Някой ще каже и какво от това? В момента златото се търгува за 62.37 дол/гр. Това е 1 долар за 80.17 рубли. А на валутните пазари 1 долар е 95 рубли. Това означава, че рублата е привързана вече към златото, докато доларът не е и рублата почва да коригира стойността на долара надолу. Движението на валутните пазари ще бъде поевтиняване на долара докато се установи 1 долар за 80.17 рубли.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В празната му глава няма нищо собствено българско -- мислите му идват от "съюзника сащ", а той е пионката изпълнител.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разговарял със съюзника сащ за чужди агенти на Русия и те били обикновено корумпирани, т.е. ако някой е русофил, да бъде обвинен че е корумпиран и вкаран в затвора, красавец, това ако не е фашизъм! значи македонците са прави, че българите са фашисти -- сащ не са ни никакъв съюзник, а чужд агент си самият ти. Много насериозно се вживяваш в някакви мними съюзнически роли и това свършва фатално. Бойко борисов правеше същите грешки -- ей го къде е сега, на разпит.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро имитира дейност , но да е чл ен да му го набиеш , то акъл.
60
3
 
8
 
! Отговори
Паралели преди 2 години
Македония както и Украйна са изкуствено създадени държави. В македонските учебници пишат, че българите са фашисти. В украйнските - че руснаците са окупатори. И на двете места се преследват хората, които говорят на родния си език.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро да не би сам да се хване да свърши нещо, все търси някой друг да го направи или да се скрие зад някого. Голяма радост, че всички щели заедно да преговарят за газа, нема той да се прищи и чуди какво да каже. Ех, това момче, как успя да излъже тия 20-ина процента, дето гласуваха за него, а сега ще ми говори от името на целия народ. Целият..........ама друг път!
58
1
 
12
 
! Отговори
Киролеско преди 2 години
Регионът е под заплаха от продажни твари като харвардския ни канадец.
57
0
 
3
 
! Отговори
Ха преди 2 години
И всички да са "координирани" (разбирай управлявани) от Пентагона нали?!? Ясно, че нямаме суверенитет и че нямаме демокрация (това са илюзорни понятия), но ако е така, можем ли и ние да участваме в изборите за американски президент? Иначе дори не сме васална територия, а сме си просто под чуждо владичество, а на владиката хич и не му пука за нас. От руснаците поне получавахме енергия и изстребители (безплатни изстребители)
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за Португалия, Испания, Австрия? Унгария и Турция са ясни. Франция и Германия дават заден, а това харвардско жълтоклюно, учено-недоучено по-хард от САЩ. Колкото по-бързо го разжалваме, толкова по-голям шанс ще имаме да се задържим над водата през тази криза, която ще бъде продължително високо земетръсна.
55
0
 
11
 
! Отговори
НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС: преди 2 години
,, НЕВМЕНЯЕМИЯТ - НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА СВОИТЕ ДЕЙСТВИЯ И ПОСТЪПКИ..."
54
0
 
10
 
! Отговори
Хе,хе! преди 2 години
Мицотакис питал : Кой е тоя Просто Киро ? Да не е вашия тъмносин цар Киро ?
53
0
 
13
 
! Отговори
Напън преди 2 години
Този холгъзник, Просто Киро, усилено координира потъването на България в дългове и катастрофа !!! А суверенът седи и си бърка в носа ! Не реагираме ли веднага, утре ще е окончателно късно!
52
1
 
13
 
! Отговори
все пак преди 2 години
САЩ не са ни съюзници, а господари. Има разлика.
51
2
 
4
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Давай Кире. Лавров одеве каза, че наблюдават внимателно развитието на ситуацията на Балканите и са наясно с натиска, който се оказва от запада за присъединяване към санкциите срещу Русия. Освен това говори нещо и за Косово в смисъл на справедливостта на претенциите на Белград... Така, да си го имаш навпредвид, че като гледам как си се задъхал да изпълняваш на Байдън и аносовия шеф от Пентагона заръките...
50
1
 
6
 
! Отговори
Българските Медии преди 2 години
кога ще ви Покажам Убитата Жена от Украинските НеоНацисти в 25-то Училището в Мариупол - Нарисува Свастика върху Мъртвото й Тяло. При това Всичко това Заснето не от Русия - за да го обявите за Фалшива Новина и Пропаганда, а от Американският НеЗависим Журналист Патрик Ланкастър! ЕС, САЩ и ПП Правителството на Петков - са Позор за Човечеството, подкрепящи НеоНацисткият Режим на Грийнберг!!
49
0
 
11
 
! Отговори
Киро,Киро преди 2 години
Язък за похарчените пари в Харвард,или сега ги избиваш?
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия вече показа, че е самостоятелна държава и наяма да раболепничи, като на Кирчо спусната от САЩ партийка. Ердоган също изрази ясна позиция. Не знам Кикито на кого разчита за подкрепа - най-вероятно на фалиралите и послушни гърци и на макетата, дето ги плашат, че няма да ги вземат в ЕС, ако не слушкат и не папкат като нас. За румънците също не е сигурно, че накрая няма да го играят контра и да си изиграят техните си карти. Сал един Кико остава по-католишки от папата да прави метани на САЩ.
47
1
 
18
 
! Отговори
F преди 2 години
Киро какво правиш срещи с никому интересни държави. Къде е Гърция? Къде е Турция? Къде е Сърбия? С черна гора и Македония ли ще сме координирани. ***.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков, нищо не можеш да "искаш". Или и да искаш - няма да се получи да се криеш зад гърба на поредните общи решения. Дори Балканските държави не са единни и не са легнали пред краката на НАТО да им бл. и. жат подметките. И никога няма да легнат, като нас.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално като за Кирчо. Слабите винаги гледат да се крият в група.