Косово дава още два дни да се сменят сръбските табели

Около 50 000 местни сърби отказват да признаят властта на Прищина
Обновена: 22 ное 2022 12:46 | 22 ное 2022 12:44, Йоана Цонева
21
Косово дава още два дни да се сменят сръбските табели
Снимка: БГНЕС

Косово отложи с още 48 часа плановете си да глобява шофьори, които отказват да сменят старите си регистрационни табели на автомобили, издадени от Сърбия, след искане на САЩ за отлагане на хода, което потвърди опасенията на Вашингтон и Европейския съюз, че това може да предизвика етническо насилие, предава "Ройтерс".

Спорът за регистрационните табели подклажда напрежението в продължение на почти две години между Сърбия и нейната бивша отцепила се провинция, която обяви независимост през 2008 г. и е населена с компактно сръбско малцинство в северната част на страната, което е подкрепяно от Белград.

Около 50 000 етнически сърби, които живеят там, отказват да признаят властта на Прищина и все още се смятат за част от Сърбия. Белград заяви, че никога няма да признае независимостта на Косово.

Стотици полицаи, съдии, прокурори и други държавни служители от сръбското малцинство напуснаха постовете си по-рано този месец. Прищина реши, че местните сърби трябва най-накрая да заменят регистрационните табели, издадени от косовските сръбски общински власти, лоялни на Белград, с официалните регистрационни табели, издадени от централните власти на Косово.

Премиерът на Косово Албин Курти обяви краткото отлагане в публикация в своя акаунт в "Туитър" в ранните часове на вторник. "Приемам молбата му (на американския посланик) за 48-часово отлагане... Щастлив съм да работя със САЩ и ЕС, за да намерим решение през следващите два дни."

Косовската полиция каза по-рано, че глобите ще бъдат налагани от 08:00 местно време (09:00 часа българско време) във вторник и се очаква да засегнат около 10 000 шофьори.

Още по темата
Прищина и Белград не успяха да постигнат споразумение в понеделник след провеждането на спешни преговори с посредничеството на ЕС, като Брюксел предупреди за "ескалация на насилието", ако планът се осъществи.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел, който председателства преговорите, обвини главно Косово за това, че е отхвърлило предложението на ЕС за разрешаване на спора за автомобилните табели.

Опозицията в Прищина също обвини Курти, че застрашава отношенията със Съединените щати като най-големия съюзник на Косово.

Курти каза, че е по-заинтересован от постигането на окончателно споразумение със Сърбия, където двете страни да се признаят взаимно като независими държави.

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза късно в понеделник, че страната му ще спре издаването и подновяването на регистрационните табели на автомобили за северната част на Косово, но предупреди за нарастващо напрежение.

"Получихме последните разузнавателни данни преди малко, ситуацията е много сложна и е на ръба на конфликт", каза Вучич пред репортери.

НАТО, който е разположил 3700 мироопазващи сили в Косово, заяви, че има готовност да се намеси, ако ситуацията със сигурността бъде застрашена.

Припомняме, че напрежението избухна отново в края на юли, след като Прищина обяви, че правилото за регистрационните табели ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сандо - ега викаш, поне един русофилски блян се сбъдне... Като не могат руснаците, поне сърбите нещо да направят! Само дето като гледах сутринта Вучич как извиваше като вдовица за муй, така и ще си идеш с отворени очи. Питам се, като гледам такива като теб, как може някой който се нарича българин да се *** на двата най големи врагове на българщината днес - Русия и Сърбия, дето са си плюли в устите срещу нас?
19
0
 
1
 
! Отговори
Дюнера няма бъдеще преди 1 година
Във България.
18
0
 
2
 
! Отговори
Кърджали ще ми преди 1 година
Забрани да го изспраскам с ВИНКЕЛА и го изпращам гратис на П..Ка му майчина.
17
0
 
2
 
! Отговори
Кмета на Кърджали преди 1 година
Ще свърши като Чаушеску.
16
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
ухаааа, ще има и там пукутевици и може ще последва референдум за присъединяване към Сърбия .. ахахахаха
15
2
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Косово - затова бързо стягай куфара и тичай при чичо Вова! Само там ще се спасиш от джендърството. Щото в Русия и пидераZтите са "истински мъже".
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Косово = Украйна = Македония = Тайван
13
4
 
1
 
! Отговори
Рошалка преди 1 година
Сърбина е страшен мерзавец. Скоро и Войводина ще се отдели.
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сърболяците само от бой разбират
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кмета на Кърджали ще забрани българските ДКН? То и без това там не можеш да чуеш български език...
10
4
 
4
 
! Отговори
11111111 преди 1 година
Скоро и в Кърджали
9
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбята много бързо забравиха шамарите от края на 90 - те... Май е време да им бъдат припомнени!
8
3
 
15
 
! Отговори
Косово преди 1 година
В центъра на Прищина има огромен портрет, който заема цялата фасада на блок на който седи президентската снимка на Бил Клинтън. В Косово го наричат "освободител от сръбско робство". Също така имат и булеварт "Бил Клинтън" и площат "Джордж Буш Младши", както и музей на джендърството (наречен официално етнографски музей), където се представят творби и се гледат филми за ЛГБТ обществото. След някоя друга година това очаква и България, гответе се.
7
3
 
3
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Тия са видели от нашия "цар", който ни скрои напълно безмислено същия номер и помня, че през 2007 г. хората по 2-3 дни спяха пред КАТ.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През Средновековието българите в Косово никак не са били малко. Една част от тях са се изселили оттам след Косовската битка, а по-късно - през 18-и в., е имало други изселнически вълни в посока на българската провинция на империята. Известно е, че и в момента в Косово има българи, които обаче са приели исляма още през османско време. Не знам дали там са останали българи християни.
5
4
 
1
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Звучи ми като протегната ръка за милост.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ca caмo geтo нoвa вoйнa в EkcЮrocлaвия лиncвaшe...
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и Войводина към унгарско да мине.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toвa зa perиcтpaциoннитe тaбeлkи бeшe npekaлeнo и излишно... A и onacнo!
1
1
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Нигмар дявола каква кола кара?:)))