Всяко четвърто дете у нас – дюстабан

Некачествени обувки развалят крачетата на малчуганите
13 апр 2016 08:02,
10
Всяко четвърто дете у нас – дюстабан
Снимка: архив, Reuters

Всяко четвърто дете у нас страда от дюстабан. Една от причините за това са некачествени и неподходящи обувки, които развалят крачетата на малчуганите още от ранна детска възраст, обясниха пред "Труд" ортопеди.

"Плоскостъпието е много често срещан проблем, който се задълбочава, когато малчуганите навършат 5 години", заяви ортопедът-травматолог д-р Любомир Атанасов.

Основните причини за заболяването са неподходящите обувки и затлъстяване сред децата.

Специалистите съветват родителите да бъдат много внимателни при избора на обувки за своите деца. За да се избегне плоскостъпието е важно подметката да бъде еластична и да има един сантиметър свободно разстояние пред палеца.

Родителите да проверяват на всеки 2 месеца дали обувките на детето не са му станали тесни, категорични са ортопедите.

Освен това те трябва да са толкова високи, че да обхващат глезена на малчугана, така че да го държат изправен.

Според лекарите най-подходящи са обувките с връзки и твърди фортове (чашката, която придържа петата), защото обхващат плътно крачето на детето.

"Децата с дюстабан имат болки в ходилата, краката им се изморяват бързо, а обувките им се деформират", заяви д-р Лазаров и допълни, че родителите трябва да следят за тези симптоми и при установяването им да потърсят ортопед. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
до Ходете боси преди 8 години
Пробвай да ходиш бос през зимата! А родителите да не правят компромис с обувките! Българските производители на качествени обувки фалираха, заради евтините *** на пазара.
6
0
 
3
 
! Отговори
Аре бегай преди 8 години
До коко"Това се отнася не само за децата,но и за възрастните.Внасят се евтини обувки от азиатски страни които не са съобразени с формата и размерите на ходилата"То пък понеже европейските са съобразени с формата и размерите на ходилата. Това само в рекламни клипове на Адидас и Найк ще го видиш. Питай ме кога Адидас и Найк си правят равносметка за формата и размерите на ходилата. Така че е нормално и китайците да не си правят подобна равносметка. Не винаги скъпото е по-качествено.
5
2
 
9
 
! Отговори
Диагноза преди 8 години
До Професор"Професоре", ти да нямаш мозъчен дюстабанлък?
4
0
 
8
 
! Отговори
коко преди 8 години
Това се отнася не само за децата,но и за възрастните.Внасят се евтини обувки от азиатски страни които не са съобразени с формата и размерите на ходилата.Много често те са с надпис "Произведено в България",но това не е истина.Обувки в България не се произвеждат!!!За измама на купувачите те са произведени в Азия по поръчка на фирми регистрирани в България.Който не вярва нека да намери в "Google streat view" на адресите на всякакви фирми от Пещера и Габрово например поне един завод.
3
9
 
3
 
! Отговори
Да ви го набия яко преди 8 години
Каква е тая дума "дюзтабан" Има си терминология и такава дума няма в медицината а народа пък въобще не я разбира. Пишете грамотно или, за да ме разберете ш'ви ибъ' майкЪтЪ ВЙЕ пишитйе по сносну БЙЕ ЦЪРВУЛЙЕ !
2
1
 
16
 
! Отговори
Ходете боси преди 8 години
Не знам дали знаете, но в Африка почти няма хора, които да са дюстабанлии. Причината е, че там децата почти през цялото време ходят боси.Именно това е най-добрата превенция - ходенето бос. И при това не само за децата, за възрастните също е изключително полезно. Затова дали на полянката на село или на плажа, ходете боси - това значително ще засили мускулите на стъпалото и ще ви предпази от дюстабан.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На подметката отвътре се прави издътина точно под свода. Груба грешка на проектантите на обувки. това е все едно инженер на сгради да постави подпора на арка.