Ще се намалят ли сроковете за вписванията на сделки?

Необходимо е подобряване на административния капацитет
25 окт 2016 12:44, Екип на Bloomberg
6
Ще се намалят ли сроковете за вписванията на сделки?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вчера пред Агенцията по вписванията беше организирана подписка от страна на компаниите, основно от сектора на недвижимите имоти, които смятат, че сроковете за вписване на сделките са твърде дълги. 

Забавяне има в рамките на ден и половина, което е само в службата по вписвания в София. През септември имаше кризисен момент заради повечето почивни дни, натовареността и отпуските на служителите, който стигна до 13 работни дни и тогава се наложи ръководството на Агенцията в частта имотен регистър да вземе мерки и да издаде изрична заповед за тайминга, по който трябва да се вписват сделките, за да се спазва правилникът, тъй като всяко забавяне касае гражданския оборот и сигурността на сделките. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Поля Христова от Тенкомс ЕООД изрази позицията на протестиращите, че бързото наваксване може да доведе до грешки по вписванията.

"Гледайки какво се случва в Агенцията, най-вероятно първо трябва да се назначат хора или тези, които вече са там, да се мотивират по някакъв начин, не само финансово", каза тя, допълвайки, че има и огромен проблем със съдиите по вписванията.

Маркова от своя страна посочи, че днес ще бъдат завършени сделките от 17 и 18.10 и ще се започнат тези от 19.10. 

"Натовареността на съдиите по вписвания е точно такава, каквато е на служителите в Агенцията по вписванията. Те работят съвместно, едните не могат без другите", обясни тя.

По думите й се прави всичко възможно проблемите с административния капацитет и участието в проекти да бъдат решени.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
На българина му дай обстоятелства и да вписва ли вписва.Нали трябва да трупа капацитет.Какви ли не чудеса се измислят само и само да да се прибират пари .Приходна агенция в сянка.
4
0
 
1
 
! Отговори
Bobo преди 7 години
Защо не разкаже колко фалшиви нотариални актове са вписани и колко удостоверения за тежести са издадени без проверки . Защото е парашутист на високо ниво и се обръща на всяка страна като лопата във фурна. Кой ли я държи ? Трябва да се чисти рибата от главата но някой не иска и сме в комбина с нотариусите да вървят измамите .После хората да ходят да се оправят години наред в съда.
3
0
 
4
 
! Отговори
ИПОН преди 7 години
Тая поредна гербаджийска калинка няма никакъв умствен капацитет,а търси административен.Къде не оръси тая посредствена женица докато се настани в тая агенция....
2
0
 
2
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 години
Отвратителни мърди
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би проблемите да са от сега? Декември миналата година забавянето беше 14 дни. Въпросната госпожа дори не благоволи да отговори на запитването ми . Освен,че платих два пъти за едно и също. А отговора,който изпратиха от АВ на Омбудсмана ще си го сложа в рамка. Да не говорим,че в моето заявление бяха дописвали неща,които приписваха на мен.