Клас "прослужено време" – дискриминация към младите

Защото не се отчитат количеството и качеството на работата
26 юли 2017 14:45, Екип на Bloomberg
159
Клас "прослужено време" – дискриминация към младите
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В една пазарна икономика увеличението на трудовото възнаграждение трябва да е свързано с увеличение на производителността и на продажбите, а не със законово нареждане. Това коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Добрин Иванов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът според него е, че работодателят се задължава да доплаща да увеличава трудовото възнаграждение с административна намеса, без да се отчитат количеството и качеството на свършената работа.

"Дискриминацията по отношение на младите служители се явява в това, че добавката към основното трудово възнаграждение на възрастните служители се изчислява автоматично към всяка прослужена година, без да се отчитат качествата на работника и производителността", посочи той.

По думите му такава добавка е отживелица и е наследство от социализма.

"Ние смятаме, че повишаването на доходите минава през ускоряване на икономическия растеж, тоест увеличаване на производството и на БВП, което несъмнено ще се отрази върху увеличаването на доходите на работниците и служителите", каза още Иванов. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бившите комсомолци, които една сутрин се събудиха бизнесмени, въпреки подарените им предприятия с активи за милиарди, ако си платят данъците и осигуровките на държавата и заплатите на работниците, ще фалират.Толкова са великиОсвен да режат на скраб, да крадат от държавата и хората, друго не могат.50 лева повече за заплата им се свиди.Национализация и Белене!
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много, ама много ме забавляват изказваниета на подобни "директори". Хи хи хи. Алоо, "директоре", тази според теб административна намеса е едно от малкото неща, които държавата гарантира на работещите у нас. Ако не знаеш и сега може да се плаща според изработеното - на норма. Но за такива като теб наистина е проблем, че ви задължават не само да доплащате, ами и изобщо да плащате за положен труд. А относно дискриминацията - бегай да играеш в пясъка. И такива имат очи да се пудрят в ефира ...
132
1
 
7
 
! Отговори
extremist преди 6 години
КАКВО СТАНА С КТБ ?
131
2
 
11
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ ОТ НОМЕНКЛАТУРАТА СЕ СЪБУДИЛИ ЕДИН КАТО "БИЗНЕСМЕНИ" И "РАБОТОДАТЕЛИ". ЗА 8 ГОДИНИ БАЧКАНЕ ШЕФА МИ ВЗЕ ОТ МОЯ ТРУД ОБЩО 6 000 000 лв. , АЗ ВЗЕХ ЗА СЪЩОТО ВРЕМЕ 115 200лв....ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ РАБОТИХМЕ БЕЗ 13 ЗАПЛАТА И БЕЗ ПРЕМИИ, В МОМЕНТА ФИРМАТА ФАЛИРА И ПРАВИ ПОЕТАПНИ СЪКРАЩЕНИЯ. ЗА ВСЧИКО ИМАМ ДОКАЗАТЕЛСТВА И НЯМАМ НИЩО ОБЩО С ТАЗИ КАРИКАТУРА ОТ ФОТОГРАФИЯТА В СТАТИЯТА
130
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари бизнесмени, вие също сте рожба на соца! И ако си спомняте, точно тогава на младите специалисти - вишисти началната заплата беше различна от минималната. Какво ви пречи да ги назначавате например с 500 - 600 лева стартова заплата? Дискриминация е да назначиш някого и на третия месец да го освободиш, за да не му платиш и да вземеш следващия наивник! Не противопоставяйте, не разделяйте, че и без това не остана кой да ви работи! Ще дойде ден и ще ни плащате билетите да се върнем!
129
1
 
7
 
! Отговори
Мани преди 6 години
Тоя врат не е от друго, ами от винско и свинско. Сельото Добрин Ибанов за колко лева ще пръдне? Давам 5 кинта. Айде, 10 кинта, ама ако се одупи и му пръсна анусчето.
128
0
 
20
 
! Отговори
РККА преди 6 години
тези дюмбели са толкова самодоволни,че не виждат как си копат гроба сами,отпадане на добавката прослужено време автоматично ще изрита по мое мнение 80 000/100 000 души Българи зад граница ,което автоматичмо ще отвори дупка на борсата за работна ръка,те и в момента реват че не могат да задържат квалифицирани кадри ,това което ще остане незаето ще е едно малцинство ***, мързеливо , превилигировано и хрантутено от държавата ,успех с подбора на кадри мили работодатели....
127
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Отживелица сте вие,другари,овреме наметнали разноцветни политико-бизнес камуфлажи!Сигурно и така сте взели "висшо",по другарски и по партийна линия,никога не работили истински и един ден!
126
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено добавката за прослужено време пречи на тези доблестни "работодатели" да направят заплатите в България европейски! Всичко е много хубаво и звучи почти като истина!
125
13
 
2
 
! Отговори
Тарикат преди 6 години
Добре де, що не ми дреме за този клас?! Не съм работил по трудови договори никога, парите кеш, на ръка. За 20 години здраво бачкане успях да си купя две търговски помещения. На 42 мога да се пенсионирам моментално с наемите. Не е кой знае какво, но коя пенсия получава 1200 евра месечно?! Да бе, не съм изхранвал с осигуровки непознати на мен хора. Е, не съм!
124
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Дали този Добрин Иванов знае как млад кадър работи дошъл вчера от скамейката може ли да поеме дори минимална отговорност за риска при дадена задача - то не е само работа с компютри а енергетика металургия животновъдство или не е удобно на работодателя да изплаща клас прослужено време
123
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩ Получаваш..... дръжки и звънци ! Лъжеш като Колин Пауъл в ООН за химическото и бактеорологично оръжие на Садам Хюсейн.
122
7
 
3
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
КЛАСА ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ В ЕВРОПА, ЗАЩОТО НЯМА ТАКОВА. В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ ЧАСТЕН РАБОТОДАТЕЛ /робовладелец/защото в България са такива с, създадени от полит. класа. НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ,КАКЪВ СИ БИЛ И КОЛКО ГОДИШЕН ТРУДОВ СТАЖ СИ ИЗРАБОТИЛ. ПРОСЛУЖЕНОТО ВРЕМЕ Е БОНУС НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ , СИЛОВИТЕ МИНИСТЕРСТВА И може би единични предприятия.
121
2
 
27
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
А бе ясно, че искате да ограбите и младите, и старите и всички да ви работят, ако може за безпари. Дайте на младите повече и не казвайте, че това трябва да е за сметка на по-възрастните работници. Младите имат енергия, старите - опит; И двете неща са важни
120
1
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
ДАЙТЕ ГИ НА РОМИТЕ, МОЛЯ ВИ , ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ТЯХ
119
3
 
3
 
! Отговори
пенсионер . преди 6 години
Както с добавката за стаж е дискриминиционно спрямо младите служители така е и с тези които се осигуряват по чл.69 от КСО.Придобилите нужния осиг.стаж за право на пенсия без да прекратяват правоотношенията получават пенсия и заплата а младите които нямат са със заплата а изпълняват една и съща дейност .
118
1
 
15
 
! Отговори
преди 6 години
Дългия трудов стаж е признание за добра работа. В търговията се казва ЛОЯЛЕН КЛИЕНТ и отново си стискат ръцете.ЗА тези които не разбират ще кажа когато си върши работата добре дадения работник или служител същият трупа стаж в фирмата и съответно клас.
117
1
 
19
 
! Отговори
Нов преди 6 години
В скоро време в БГ ще останат само работодателите и висшистите с претенции, но без покритие.
116
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези некадърници вместо да мислят как да вдигнат доходите на всички, за да не живеят на ръба, те се зачудили как да им намалят заплатите... нямам думи
115
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а премахването на класа е дискриминация към опитните!

Спонсорирани публикации