Филе "Елена" и Панагюрската луканка са в списъка със защитени продукти в ЕС

Двата деликатеса допълват списък с 1200 традиционни храни в ЕС
1 авг 2014 17:27, Надежда Бочева
11
Филе "Елена" и Панагюрската луканка са в списъка със защитени продукти в ЕС
Снимка: Булфото, ахрив

Европейската комисия одобри включването на два български продукта към списъка с храни със защитени наименования. Това са филе "Елена" и Панагюрската луканка, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

В списъка са включени храни от ЕС със защитени наименования за произход,  защитени географски указания и традиционни специалитети.

В съобщението се посочва, че филе "Елена"  e сушен суров месен продукт, направен от свинско филе с произход от град Елена в северната част на България, в подножието на Еленския балкан. Панагюрската луканка е много популярен колбас, направен от прясно говеждо месо и прясно свинско месо по традиционен метод.

Справка в портала за земеделие и развитие на селските региони показва, че заявлението с искането за включване на филе "Елена" към списъка със защитени наименования е внесена още през юли 2012 година. То е внесено от Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“.

Заявлението за луканката е подадено през март 2013 година. Двата деликатеса допълват списъка с 1200 защитени продукта от целия ЕС. В списъка още от 2011 г. фигурира един български специалитет от месо – Горноооряховския суджук.

За одобрение и включване в списъка чакат още два месни продукта от България, както и българското розово масло.

Повече новини за EC и европроектите четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: филелуканкаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Арогантен и прав преди 9 години
Сушеното филе е толкова български автентичен продукт колкото и чушкопека. Мислят си че са го открили те и на скоро а то било измислено преди векове от други народи. Но дори и така за жалост безполезни като всеки друг български измислен продукт. Сушеното месо е ужасно жилаво, а може да е на суджук, чушкопека е излишен защото има фурна, а скъпата софийска пластмасова кутиика с чучурче за студена вода от хладилника е заменима с кана.Да не си мислите че и шопската салата е от България.
8
1
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne sam specialist po tezi vaprosi za da se izkaja pravilno , 4uvala sam kakvo li ne
7
0
 
0
 
! Отговори
Lukanov преди 9 години
Zashto prodalzavame da se zalagvame.Tezi producti si gi haresvame samo v Bulgaria.Daze I v Bulgaria veche znaem,che ne e tova koeto ni se iska na nas.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в това е смисъла да има ограничения. ако ти правиш една реномирана марка вино - асеновградски мавруд например и някой казандия започне да продава долнокачествено вино със същия етикет на два пъти по-ниска цена ти подбива клиентелата.....
5
0
 
5
 
! Отговори
M преди 9 години
Не знам колко са традиционни, но съдържанието им няма нищо общо с истинско месо и подправки.
4
1
 
1
 
! Отговори
az преди 9 години
Хубаво е че са защитени, но лошото е че сега само тези, които са подали заявление за марката, само те ще могат да го произвеждат.Като всичко българско, все да има ограничения за българските производители!!!:(
3
1
 
4
 
! Отговори
исус преди 9 години
Горнооооооооряховският суджук не е ли в червената книга вече?
2
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Kak kude? V ofisa na partiiniq sekretar!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще изчезнат от софийските магазини както горнооряховския суджук, по добре да не ги резервираме!Някой знае ли къде има суджук горнооряховски?