1200 или 2000 мигранти – поели сме ангажимент да ги приемем!

Борисов пред АФП: Бежанците обаче не искат да остават в България
5 май 2016 17:07, Елка Василева
312
1200 или 2000 мигранти – поели сме ангажимент да ги приемем!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

България призова днес останалите страни от Източна Европа, които се обявиха против плана на Европейската комисия за разпределяне на бежанците, към по-голяма солидарност, като същевременно потвърди ангажимента си да приеме толкова бежанци, колкото се предвижда за страната според квотната система за разпределяне, предаде Франс прес.

В интервю за АФП премиерът Бойко Борисов подчерта, че солидарността не може да бъде еднопосочна за държавите, които като България разчитат на европейската солидарност в областта на структурните фондове.

"България е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС, но в замяна, когато най-богатите страни имат проблем, защото миграционният поток се насочва към тях, ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ", изтъкна министър-председателят.

Бежанската криза извади на бял свят разногласия между страните от Западна Европа, искащи квотно разпределение на търсещите убежище сред всички страни членки, и няколко държави от Централна Европа като Унгария, Словакия и Полша, които отхвърлят този механизъм, приет през есента на 2015 г., припомня агенцията.

България се отличава от тези бивши страни от комунистическия блок, като изтъква, че има волята да изпълни своята част от договора. Според квотната система България трябва да приеме 1200 мигранти.

"Дали са 1200 или даже 2000, ние поехме ангажимента да ги приемем", уверява премиерът Бойко Борисов, който прогнозира обаче една значителна трудност: бежанците искат да отидат в Австрия или други страни, те не искат да останат в България, най-бедната европейска страна, посочва АФП.

Във връзка с опасенията на България, че ще се превърне в голям транзитен маршрут за мигрантите, след като беше затворен маршрутът през Западните Балкани, премиерът ни заяви, че на този етап няма индикации за нарастване на миграционния натиск.

Бойко Борисов подчертава, че България охранява много добре границите на Шенгенската зона, макар да не е приета в нея, и изразява съжаление, че страната все още е вън от Шенген.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като поемате ангажименти на гърба на народа, питахте ли този народ, дали е съгласен, питахте ли го и за членството в ЕС и Нато, ами не. Така, че всичко това, което вършите от , както уж сме член на ЕС е абсолютно незаконно, факт, и ще плащате с главите си, много скоро, продажници. Малко ви остава и ще усетите народната любов, ***. Няма да ви спаси ни Нато, ни Тато, ни Господ, вервайте ми.
152
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 7 години
Е,какъв е проблемът ако днес ги приемем,те утре пак ще избягат.Така или иначе тук работа и препитание няма нито за нас нито за тях.Ако имаше щеше да е добре и за нас и за тях.Но това е истината от България се чудят и българите накъде да избягат.За четвърт век са избягали над 2 милиона българи.На бас,че за 25 дни от 2000 бежанци ще останат 2-***!
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тикво,безсемкова!Оценката за твоето и всички предишни правителства я дават така наречените "бежанци" - даже и те не искат да остават в Територията!Имате големия късмет да управлявате такава овча нация,та чак и последния африкански *** да се гнуси от това ваше "управление"!!!
150
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 7 години
"ДРУГАРЮ" БОРИСОВ,КОИ СТЕ ТИЯ "НИЕ", КОИТО СТЕ ПОЕЛИ АНГАЖИМЕНТ ДА ПРИЕМЕТЕ МИГРАНТИ?ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, А ОЩЕ ПО-МАЛКО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!НИКОЙ НЕ ВИ Е УПЪЛНОМОЩИЛ ДА ГИ ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ!!!
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя държавата му гори, той за емигрантите се закахърил ...
148
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко не им се сърди на хората!Малко останахме лудите дето останахме да живеем в България.......
147
0
 
7
 
! Отговори
дпс/дс преди 7 години
Боко бил поел ангажимент да приеме 2000 бежанци в къщата си в Банкя ... И как няма да ги приеме ? Ако знаете той колко ниви с картофи има за копане и колко стада с овце има за доене ....
146
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мискинин ще ни затрие.Освен милиардите които окраде , сега ни тътри и джихадисти.Който е гласувал за Тиквата , е предател и родоотстъпник.
145
0
 
3
 
! Отговори
ъ преди 7 години
Снимка-трепач. Каква интелигентност,какво благородно излъчване....
144
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празниците трябва да сеизползват за протестисрещу продажните управ-ляващи ни политици.
143
0
 
12
 
! Отговори
дпс/сик преди 7 години
Къде ще ги приемеш ? В къщата си в Банкя, за да ти копат картофите и доят овцете ?
142
0
 
5
 
! Отговори
фса преди 7 години
ще има ли скоро показен театър с ГДБОП?
141
0
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Боко Тиквата като е поел ангажимент, да ги кара маймуните в Банкя! Мен никой не ме е питал и не ги сикам брадатите талибани в моята родина!
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
20 милиона работещи руснаци живеят с по 160 лева месечно. Това е позор.Като пишеш, че средната заплата в Москва е 2300 лева, забравяш че до преди година Москва беше в десятката на най-скъпите за живеене градове в света.Заплатите на останалите са по-скоро пожелателни. А... има и една реална - тази на виолончелиста! :D
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 235Няма да коментирам данните ти за ток, вода и парно, защото се съмнявам в достоверноста им. Факт е обаче, че цените на храните, облеклото, черната и бяла техника, автомобилите и всичко останало, няма как да не са съпоставими с европейските.Но... да приемем, че със 160 лева животът в Русия е възможен. В Русия - да, но никъде извън Русия, което означава крепостничество.
138
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 233Минималната работна заплата в България е 420 лева, а в Русия 6204 рубли, или 160 лева.Месечно руснака получава, колкото е дневната надница на средния европеец.
137
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 220Русия е в трагично състояние. Който ползва повече от един източник на информация и може да мисли, разбира това.
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можете да врещите колкото си искате.България е част от Европа и е наша чест и гордост да бъдем европейци и в хубаво и в лошо.Който не се чувства европеец, изходите са отворени.
135
3
 
8
 
! Отговори
нн преди 7 години
настани си ги у вас в банкя американски лакей продажник
134
1
 
9
 
! Отговори
Зак преди 7 години
Хората не са поемали нищо. Не искаме НИКАКВИ МИГРАНТИ, не нито дори един!