Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!

Европейските партии няма да чакат нов премиер на "Даунинг стрийт"
24 юни 2016 16:44,
149
Европарламентът извънредно: Разводът трябва да е бърз!
Снимка: Reuters

Европейският парламент беше свикан на извънредна сесия в Брюксел във вторник, за да приеме позиция след решението на британците да напуснат ЕС.

Причината за бързането е политиците да излязат с позиция преди началото на срещата на върха на ЕС, насрочена за същия следобед.

Председателят на ЕП Мартин Шулц заяви, че парламентът е много натъжен от изхода от референдума, но трябва да се вземат спешни мерки "за защита на Съюза и особено на еврозоната от това, което вече се случва на международните пазари".

Според Лисабонския договор Европарламентът трябва да одобри условията за напускане, които се преговарят от страните членки.

Лидерите на всички големи групи от Европейския парламент декларираха, че разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде бърз и да започне незабавно, за да се избегнат допълнителни икономически и политически сътресения в ЕС.

"Много сме натъжени от решението на британците, но се нуждаем от яснота и не можем да чакаме, британските тори да излъчат нов премиер, за да започнат преговорите за излизане", заяви Манфред Вебер, който оглавява най-многочислената група в ЕП – на Европейската народна партия (ЕНП). Според него Brexit ще е по-голям проблем за британците, отколкото за Европа.

Джани Питела, който ръководи социалистите, заяви, че "това не е погребение за Европа. Камерън трябва да подаде оставка заради смахнатата идея да свика референдум заради вътрешни причини". Топсоциалистът определи като безотговорно да отложи началото на преговорите за раздялата за след конгреса на британските консерватори през есента.

Водачът на либералите Ги Верхофстат коментира, че гражданите на Острова не са гласували срещу Европа, а срещу ЕС в сегашния му вид на конфедерация от национални държави. Верхофстат настоя Брюксел да използва повода за значими реформи.

Идеята за кардинални промени се подкрепя и от останалите големи групи, но те се разминават във виждането какво трябва да се промени. ЕНП смятат, че трябва да се засилят правомощията на ЕП, за да се засили съвместното вземане на решения, вместо това да се остава на националните власти. Социалистите пък искат шефът на Еврокомисията да се избира пряко от гражданите, вместо от страните членки и ЕП. За повече участие на гражданите в управлението на ЕС се обяви и крайната левица.

Лидерката на зелените Ребека Хармс каза, че е плакала, когато е научила резултата от референдума. Не само, защото Великобритания ще напусне, но и защото британските евродепутати вече си събирали багажа за вкъщи. По-рано обаче шефът на ЕП Мартин Шулц съобщи, че британските евродепутати, които желаят да останат до края на мандата на този парламент през 2019 г., ще могат да го направят, защото са се заклели да работят като представители на всички европейски граждани.

Техническите разговори за напускането започват още в неделя, когато ключови експерти от Съвета на ЕС ще се съберат във формат 27, без британските си колеги, за да подготвят позицията, с която ще излязат европейските лидери във вторник. В понеделник ще има извънредно заседание на Европейската комисия. От там още не са обявили дали британският еврокомисар Джонатан Хил, който отговаря за финансовите пазари, ще запази поста си и докога. В сряда в Брюксел европейките лидери ще заседават за първи път от 1973 г., без британския премиер, за да обсъдят следващи стъпки по отделянето.

Процедурата за излизане може да стартира, само след като страната, която желае да напусне, подаде официална нотификация до Съвета на ЕС за това. След това преговорите по определянето на условията трябва да приключат в рамките на 2 г. Ако времето не стигне, с единодушие този срок може да се удължава неограничено във времето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГладна кокошка просо сънува. Турция няма да види членство е ЕС до края на твоят жалък животец. Двадесет и седем държави трябва да гласуват "за", което никога няма да се случи. Освен това Турция никога не е била майка, а кръвожадна пиявица .
86
0
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
Могат да си искат каквото си искат. Според Лисабонския договор процедурата за излизане започва само, когато Лондон внесе официално писмо за искане за напускане
85
3
 
2
 
! Отговори
край преди 7 години
Неизбраните от никого анонимни еврочиновници са бесни че англичаните не щат да им изпълняват глупостите и да им плащат заплатите.
84
0
 
4
 
! Отговори
РАЗВОД преди 7 години
РАЗВОД ми ДАЙ РАЗВОД ми ДАЙ ЕС! Вземи ягодите и купъра но РАЗВОД ми ДАЙ и за друго не мечтай!
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре, бре.Много заблудени пишман шалвари драскат тук бре.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тъй като е твърде вероятно след сторената глупост вчера англичаните да се опитат да удължат напускането си до безкрайност, то реакцията на ЕС трябва да е решителна - никакви две години, Великобритания вън от съюза до началото на 2017. Със всички вредни за нея последици - англичаните демонстрираха ясно, че не ги е еня за ЕС, няма причини да се притесняваме за тяхното благоденствие. Англия - на парчета, борсите - във Франкфурт и толкова. Да си духат супата колкото щат!
81
1
 
10
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Някои плачат на чужд гроб тука. Европа си е прекалено социалистическа. За нас проблема беше че не можехме да пътуваме. Поради продължителната изолация нямахме стъпка навън. Сега пътуваме свободно. Имаме роднини зад граница които живеят вече отдавна. Дори утре да затворят ЕС нещата вече не са същите.
80
3
 
2
 
! Отговори
GGG преди 7 години
Bulexit?
79
6
 
20
 
! Отговори
селяни преди 7 години
Великобритания е пред разпад. Шотландия ще гласува независимост и ще остане в ЕС. Северна Ирландия обмисля сливане с Ирландия.България даже не може и да си помисли вече за излизане. Излезем ли ще фалираме напълно. Не ми спамете "bulxit" , селяни прости.
78
2
 
10
 
! Отговори
До 95 преди 7 години
"Сащ и Англия поемат контрол над ЕС"..Цък.точно обратното. Целия цирк е за да го загубят.
77
2
 
3
 
! Отговори
PD преди 7 години
Е какво по бързо от това. Вече се събирате седянка без Камерън. И си играйте на политика без ВБр. А колко, и как ще посегнете на бизнеса е друга тема. А точно никак, щото заради интересите на същия, които в основата си са транснационални, се докарахте до тука, да не проумявате какво се случва. Сега дружно на седянката се закълнете в вечна вярност, и гласувайте за отмяна на референдумите по въпроса. Даже и може да обявите Британския за такъв.Горе долу като южен поток. Давайте момци...
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 108To в ЕС ислям и гейове са братче и сестриче! Съжителстват си мирно! Това са нашите мултикултурни ценности! Така иска гоподарят Ротшийлд!
75
4
 
7
 
! Отговори
Най накрая преди 7 години
Британците бяха всъщност деликатно изгонени ,понеже ваеки знае че са пионка на САЩ.замислете се как за една банкрутирала Гърция от която особенна полза няма всички в Брюксел си счупиха краката да им се молят да остават... А сега искат по бърз развод.Истината е, че Меркел изгони британците защото бяха на път да съсипят Европа...по поръчка на САЩ
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да на Турция, Албания и Косово в ЕС. Повече ислям и гей права искаме!
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Англия е част от Сащ а Евросьюза не го очаква нищо добро
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М-даааааа!!Оказва се,че една Гърция е по-важен фактор от една Великобритания в ЕС!!!Каква лесна раздяла само!!А за Гърция що приказки се изприказваха,що чудесии!!И им вкараха Тройка за назидание на цял ЕС!!ХАЙДЕ ПОСТАВЕТЕ СЕГА НА ТОЗИ СЪЩИЯ ШИШ И КРАЛИЦАТА С НЕЙНИТЕ ПОДАНИЦИ,БРЕ!!10 ТРИЛИОНА ДЪЛГ ИМАТ!!Защо не им набутате тройка и затягане на колани??
71
0
 
6
 
! Отговори
до 85 преди 7 години
Добре де нали Германия бяха троянския кон на САЩ.
70
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно така, не трябва да е 2 години, трябва да е бърз, за да могат и останалите членки бързо да напуснат потъващия кораб.
69
0
 
10
 
! Отговори
7654 преди 7 години
Камерън - БАЩАТА НА РАЗЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО
68
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евросъюза ще бъде много по силен без тези, които винаги бяха срещу решенията на Германците (по поръчка на САЩ). Проверете колко пъти налагаха вето по стратегически въпроси за да стигне ЕС до тук. Трябваше спешно спасяване на европа и то дойде... Само че не по желание на Английските пияници на село както се съобщава, а добре планирано и изпълнено от баба Меркелица.Това е ясно на всички образовани и по-интелигентни хора тук в Лондон