Германия празнува 26 години от обединението си

Основните тържества са организирани в Дрезден
3 окт 2016 13:00, Елка Василева
17
Германия празнува 26 години от обединението си
Снимка: архив, Reuters

Германия отбелязва днес 26-ата годишнина от обединението - Деня на германското единство, който е национален празник и почивен ден, предаде ТАСС.

На 3 октомври 1990 г. пет провинции от бившата Германска демократична република (ГДР) - Бранденбург, Мекленбург - Предна Померания, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, влязоха в състава на Федерална република Германия.

Основните тържества са организирани тази година в Дрезден, административен център на Саксония. В тях ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук и други високопоставени лица.

Празненствата, свързани с празника, започнаха в Дрезден още в събота. В града са организирани концерти, а довечера се очаква и грандиозно лазерно шоу. Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 000 души.

За сигурността в Дрезден днес бдят близо 2600 служители на реда, включително елитни полицейски сили. Мерките бяха засилени след двете експлозии, разтърсили града миналата седмица, през нощта срещу вторник - край международния конгресен център и близо до една от местните джамии. Според полицията сред основните мотиви на извършителите е омраза към мюсюлманите. Макет на взривно устройство бе открит в четвъртък и недалеч от мост в Дрезден.

С бетонни блокове са преградени подстъпите към местата, където са организирани проявите. Целта е да не се допуснат нападения като атентата в Ница, където през юли ислямист се вряза в множеството с камион. Редица германски организации - включително левичарски и крайнодесни, планират за днес акции в Дрезден, посочва ТАСС.

В рамките на празненствата в Германия е организиран и т. нар. Ден на откритата джамия. Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите. Акцията протича под мотото "Миграцията като предизвикателство и шанс". Властите приканиха германците да използват Деня на откритата джамия за преодоляване на ислямофобията. Предвиждат се дискусии и кръгли маси, най-вече за интеграцията на бежанците в германското общество.

Двайсет и шест години след обединяването въпреки всички усилия на федералното правителство стандартът на хората от източните германски региони все още изостава от този в западните провинции. Според експерти германският изток едва ли ще може да настигне запада и в обозримо бъдеще, отбелязва ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Германияобединение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
съдби преди 7 години
Германия има лоша съдба .През 16 век в стремежа да се раздалечи от римския папа и императора на империята приема лутеранството и калвинизма и за малко не допуска турците да превземат Европа .После се гърчи 150 г докато Бисмарк не реши да ги прави нация .После пак едва не унищожиха Европа.Сега явно ще успеят .
13
0
 
0
 
! Отговори
bros преди 7 години
Още ги помня кадрите с берлинската стена... Сякаш че бе вчера. Странно, че ние и румънците ги изпреварихме...
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма оправия след като те е газил миризливия руски ботуш. Щети и поражения за десетилетия. Милиони съсипани животи.
11
2
 
10
 
! Отговори
Darma преди 7 години
В деня на Обединението се организира Ден на откритата джамия????Хора, моля ви, това някаква шега ли е?Германия се ислямизира със скоростта на светлината! Откога национален празник е ден на откритата джамия!Немците удариха ново дъно! Изтрещяването им е тотално и безпределно! Има ли по-изтрещяла нация от немците и от шведите?
10
4
 
4
 
! Отговори
Комунизъм преди 7 години
Където мине комунизма ТРЕВА НЕ НИКНЕ!!26 години, бившата комунистическа Германия, не може да достигне стандарта на капиталистическа. И това е при еди на нация, един народ, въпреки милиаедите похарчени да помогнат на бившата социалистическа република/ ГДР/ А ние искаме за 26 години да се изравним с нормалния свят. Като още не сме премахнали комунистическите символи, и не сме вкарали в учебниците по история истината за социализма.
9
1
 
0
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Не знам те кога мислят да празнуват ислямизация ама ние българите оставяме мръсните фесове като ДПС да ни командват
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Близо 1000 джамии в цялата страна са отворили врати за всички желаещи да се запознаят с живота и културата на мюсюлманите-------------------------А след като се запознаят с исляма и да го приемат. Това не е ли ислямизация?
7
1
 
1
 
! Отговори
Pink преди 7 години
Vre ko stana...troristite det butnaha duvara, sia upravluavat efropata i sa chilen v ooneto...
6
0
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Честито на всички европейци. Tази дата не е случайна, на 03. 10. 1942г. от космодрума Пенемюнде беше изстреляна ракетата А-4 (v-2). Проектирана от Вернер фон Браун, А-4 напусна земната атмосфера и стана първия апарат в космоса създаден от човек. Това е голяма крачка за човечеството. В последствие тази технология беше преместена и доразвита и пропагандирана на изток и запад от Европа. Бог да пази Европа.
5
0
 
0
 
! Отговори
Maus преди 7 години
Eh, kakvi velikolepni snimki s uvisnali kato sicilianski salkami grozde germanci po berlinskite duvari ima v turskite zeitungi today!:-) gule gule Germany!
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по случай 30тата годишнина да си сложат полумесец на знамето
3
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
щом тьрпят това положение значи са по зле от бьлгарите
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кога ще правят годишнина от ислямизацията си?
1
1
 
4
 
! Отговори
КОЗЯК преди 7 години
Хайде бе Еййййййй