Щайнмайер бе официално предложен за кандидат за президент на Германия

Държавният глава ще бъде избран на 12 февруари 2017 г. от Федералното събрание
Обновена: 16 ное 2016 14:32 | 16 ное 2016 14:32, Елка Василева
7
Щайнмайер бе официално предложен за кандидат за президент на Германия
Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: архив, Reuters

Лидерите на управляващата в Германия голяма коалиция официално предложиха на обща пресконференция външния министър Франк-Валтер Щайнмайер за кандидат за президент, предадоха ДПА и ТАСС.

Канцлерът и водач на консервативния Християндемократически съюз Ангела Меркел каза, че Щайнмайер е правилният кандидат в сегашните времена, на когото се доверяват мнозинството германци. "Той е човек, заслужаващ доверие. Неговият опит и познания за света го правят добър кандидат за президентския пост", заяви Меркел.

Председателят на Социалистическата партия и вицеканцлер Зигмар Габриел изрази подкрепа за своя съпартиец и подчерта, че като президент той ще съдейства за диалога в германското общество. "Сигурен съм, че е необходимо такова доверие точно сега - във време на промени", каза Габриел.

Водачът на Християнсоциалния съюз - баварския партньор в консервативния блок ХДС/ХСС - Хорст Зеехофер заяви, че Щайнмайер е човек на компромиса и затова е идеален претендент за президентския пост. "Той подхожда към тази длъжност като човек и политик. Има огромен опит във вътрешните и международните дела и това е силно необходимо в наше време", добави Зеехофер.

Щайнмайер каза, че за него "е висока чест да бъде предложен за най-високия пост в Германия в тези наистина бурни времена" и е готов да поеме отговорностите на държавния глава.

Президентът на Германия ще бъде избран на 12 февруари 2017 г. на заседание на Федералното събрание, в което ще участват 1260 делегати - 630-те депутати от Бундестага и 630 представители на парламентите на 16-те федерални провинции. За да бъде избран на първия тур от гласуването, кандидатът трябва да бъде подкрепен с абсолютно мнозинство от 631 гласа. Ако е необходим втори тур, кандидатът е избран с просто мнозинство.

Германският президент има предимно церемониални функции, но той представлява Германия в чужбина.

Щайнмайер е сред германските политици с най-висок рейтинг и се очаква да получи значителна подкрепа на гласуването във Федералното събрание. По данни на вътрешното министерство блокът ХДС/ХСС ще го подкрепи с 542 или 543 гласа, СДП - с между 386 и 388.

Ангела Меркел бе атакувана от представители на оглавявания от нея консервативен блок, че се е съгласила да подкрепи кандидат за президент от Социалдемократическата партия преди парламентарните избори догодина, отбелязва ДПА.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Меркел го отстранява от състезанието за канцлер.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя хвана перфектния кокъл...
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прилича на Меркелоподобен глуппак.