Нова Brexit война: Кой ще дойде на вечеря

Еврочленките се счепкаха кой ще преговаря излизането на Лондон
Обновена: 15 дек 2016 19:49 | 15 дек 2016 19:09,
9
Нова Brexit война: Кой ще дойде на вечеря
Снимка: архив, Reuters

Европейските институции се сдърпаха кой ще преговаря условията за напускането на Великобританияq още преди Лондон да подаде молба за излизането от ЕС.

Повод за скандал се оказа неполучена от Европарламента покана за вечеря, на която по-късно днес в Брюксел 27-те европейски лидери ще обсъждат какво ще искат от Лондон.

Евролидерите предвиждат да изпратят британския премиер Тереза Мей у дома по-рано и в нейно отсъствие да се захванат с подготовката на Brexit-а.

Самата Мей заяви, че няма нищо против и че ЕС също трябва да се подготви, за да може напускането да стане „организирано и гладко“. Тя потвърди, че Великобритания се готви усилено за излизането си и че ще даде молба за това в края на март.

Плановете на Европейския парламент обаче съвсем не са толкова миролюбиви.

Шефът на институцията Мартин Шулц обеща „твърд Brexit“, ако парламентът бъде изключен от преговорите. А главният преговарящ на ЕП Ги Верхофстад вдигна скандал в пленарната зала на словашкия европейски министър Иван Корчак, чиято страна председателства ЕС в момента и разпределя дневния ред на Съвета.

„Вие знаете ли в кой век живеете? Май сте още в 70-те, защото имам чувството, че никога не сте чели Маастрихтския и Лисабонския договор и не знаете за правомощията на парламента в ЕС“, скара се Верхофстат на министъра пред над 500 депутати.

Лидерът на либералите, който беше назначен за главен преговарящ от страна на парламента припомни, че евродепутатите трябва да одобрят условията за напускане, преди те да станат факт. Макар че Европарламентът може да им наложи вето, той не може да ги ревизира и може да каже само „да“ или „не“.

„Искате да започнем отделни преговори с британските власти. Това ли искате, защото ние ще го направим“, закани се главният преговарящ.

Той цитира бившият американски президент Линдън Джонсън, че е по-добре някой да пикае от палатката навън, отколкото отвън – вътре.

Европейският парламент има възражения и по графика, обявен от главния преговарящ за Brexit-а от страна Европейската комисия Мишел Барние. Преди дни той обяви, че преговорите за излизането трябва да свършат до октомври 2017 г., за да има шест месеца споразумението да се ратифицира от Съвета на ЕС, Европарламента и от британските депутати. Днес Мартин Шулц обяви, че по-рано от ноември не може да се очаква край на преговорите.

Шулц подкрепи Верхофстат с нарочна декларация, в която настоява Европарламентът да не се избутва от преговорите и предупреждава, че евродепутатите могат да отхвърлят резултата от преговорите.

„Ако „второстепенната роля“ на парламента бъде потвърдена, не можем да изключим да напишем собствени детайлни споразумения, уреждащи отношенията ни с европейския преговарящ Мишел Барние и с британските власти“, заяви Шулц, който днес участва за последен път в заседание на Европейския съвет.

Шулц добави, че преговорите за излизането на Великобритания от ЕС са „вероятно най-важните преговори, които ЕС изобщо ще води“ и че те ще определят до голяма степен „дали ЕС ще продължи да съществува в сегашната си форма“.

Писмо в същия дух Шулц е изпратил на шефа на Европейския съвет Доналд Туск, който е домакин на вечерята за Brexit-а в Брюксел тази вечер.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Стоедин преди 7 години
До ХахахаЕ и?
6
3
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Колко са жалки тези от Европарламента,вече започват да си изпускат нервите! Пак си показаха истинското лице, при това и цинично! Ето затова британците напускат този прогнил от нагли бюрократи съюз. Съвсем ги направиха за смях -да се карат помежду си като първолаци.: ))На същинските преговори в София може и до ръкопашен бой да се стигне хахаха. А англичаните само ще се подсмиват и ще си оплетат кошничката с най -изгодните за тях условия. А на финала на преговорите поне още 2-3 страни ще искат #Exit
5
1
 
3
 
! Отговори
баи Ганю преди 7 години
Поглеждаики към всички тези бъркотии,в допълнение мигрантският поток и ограниченията и разпоредбите на Брюксел към държавите членки като България ме кара да си мисля като че ли много избързахме с това объркано членство в Европа.Като че ли се задават големи и критични сътресения от които може сериозно да пострада държавата ни.Дано не се получи подобна верижна реакчия и в други членки.Току тъи хитрите англичани не са хукнали да излизатбез да са си направили сметката.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 3Айде и тоя......Абе, вие всички ли сте се побъркали??????????????? НА ВСИЧКИ ВЕЧЕ САМО РУСНАЦИ ИМ СЕ ПРИВИЖДАТ, КОГАТО западните клошари надробят некоя каша!!! А доколко това е "руска дезинформация" първо попитай автора. Той си има прилично българско име - Никола Димитров! Питай го де!
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата статия е руска дезинформация и няма нищо общо с действителността. Преговорите за екзита се водят интензивно от два месеца и протичат нормално без тиражираните интриги.
2
0
 
8
 
! Отговори
Черноглед преди 7 години
Този Брекзит ще бъде толкова гаден, че тези, които оцелеят след него няма да могат да се гледат в очите, камо ли, да останат съюзници
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нашето пуделче само мига и се чуди кои подметки да оближе. Още не може да се ориентира кой е правилният господар.