За първи от 10 г.: Социалдемократите - пред Меркел

По последни данни ГСДП и Мартин Шулц изпревариха с 12 пункта ХДС/ХСС
Обновена: 20 фев 2017 07:41 | 20 фев 2017 07:32,
26
За първи от 10 г.: Социалдемократите - пред  Меркел
Снимка: архив Reuters

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) изпревари в проучавнията консервативния блок на канцлера Ангела Меркел ХДС/ХСС. Това става за пръв път от 2006 г. в проучване за вестник "Билд ам зонтаг", съобщи изданието, цитирано от Ройтерс.

Неочакваното увеличение в подкрепата за ГСДП с около 12 пункта през изминалия месец хвана Меркел и консерваторите й неподготвени, казаха анализатори. Социалдемократите взимат сериозна преднина само седем месеца преди парламентарните избори на 24 септември, на които се очакваше Меркел да спечели с лекота четвърти мандат.А

Проучването на института "Емнид", което е проведено сред 1885 избиратели, сочи, че ГСДП има подкрепа от 33 процента, докато блокът ХДС/ХСС би спечелил 32 процента, спад с 1 пункт, пише БТА.

Социалдемократите натрупаха 12 пункта през последните четири седмици, което е рекорд, посочва "Билд ам зонтаг", откакто бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц беше номиниран за кандидат, който да се изправи срещу Меркел.

"Такова увеличение не е имало никога преди в историята на проучванията за Билд ам зонтаг", пише изданието.
За последен път социалдемократите спечелиха парламентарни избори през 2002 г.

Според проучването на "Емнид" ГСДП ще може да състави коалиция вляво от центъра заедно с Лявата партия и Зелените.

Лявата партия има устойчиви нива на подкрепа от 8 процента, а Зелените имат твърдо 7 процента. Заедно с 33-те процента на ГСДП евентуалната коалиция би имала 48 процента, което ще е достатъчно за правителство, защото малките партии остават под 5-процентния праг за влизане в Бундестага.

ХДС/ХСС имат 32 процента, Свободната демократическа партия - 6 процента, а при намиращата се в изолация партия "Алтернатива за Германия" се отчита спад в подкрепата от 1 пункт и тя вече е 9 процента. Общо тези три партии имат 47 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Лоша работа преди 7 години
От Меркел на Шулц = от трън та на глог.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До байхейсПич, я се успокой малко и престани да ръсиш лъжи. Верно, че трябва да заработиш нещо но не и като предаваш страната си. Извън НАТО И ЕС ще се върнем с 200 към нещо много ама много по-лошо от комунизма. Ще е бандитизъм и разграбизъм с пълна сила и ще си мечтаеш за демокрация и права и разни такива екстри...
22
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
И тия не са "цвете за мирисане"...
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вън слугинката на обонго меркел едва тогава от фалиралата германия/реален дълг 55 трилиона/ може да се очаква нещо свястно.иначе турско-арабско гето
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости ..левите и зелените ще вдигнат данъците на средната работещата класа ,а тази изнудвана от САЩ жена разтури целият европейски съюз с нейната криворазбрана толерантност към хора с никакъв принос към немската държава,предстоят фалити от тук нататък!
19
0
 
7
 
! Отговори
Циник до колегите преди 7 години
Може и да са 8 - не това е важното - важното е , че свърши рая на социала! Апропо - на Швайцър - щрасе във Франкфурт миналото лято се запознах с българско *** от Варна (уж) просеше - помоли ме да му напиша плакатче с текст! Чистоплътен ми се видя...говореше правилен български - след 3 -4 разговора ми призна, че вадил около 1000? месечно! А тарамбуките няма да работят - прекалено заети са с атентати, и дупене по аллаха!
18
1
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 7 години
Минума е 8 ,а и трябва да водиш подробен списък на специална бланка, която се предава на всеки термин.(за да могат да направят проверка)
17
0
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
Не са изпреварили с 12% , а с 1% ! Четете си заглавието заспали джурналисти.
16
1
 
5
 
! Отговори
до:14 преди 7 години
Това за Цайтарбайт фирмите(фирми Посредници) и Тариффетраг 8,50 на час абсолютно вярно но въпреки това виждам всеки ден безработни германци и чужденци на по кафе и закуска в града в който живея не само това в блока който живея от 60 някаде само 20 ходят на работа
15
1
 
4
 
! Отговори
Циник до 16 преди 7 години
Мне...комунистите са с Грегор Гизи...ще докара уж социалната партия, която унищожи трудовите борси - като въведе цайтарбейтсфирмите при Шрьодер!
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще направиш Ангелинке!Да докараш комунистите!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За първи, какво от 10г?? Днес.бг??За първи път лии? За първи април??Баси и ниското ниво!
12
0
 
13
 
! Отговори
Циник до 12 преди 7 години
Пълни глупости! Виж (ако владееш достатъчно немски) колко са безлаботните немски граждани - милиони са! И повярвай ми - мина времето, когато човек можеше да живее сносно на социал! Сега безработните немци БУКВАЛНО СА ИЗНУДВАНИ да приемат КАКВАТО И ДА Е МИЗЕРНА РАБОТА в цайт фирма за по 8,50 на час! Откажеш ли спират ти социала! Освен това - трябва всеки месец да показваш минимум по 4 молби за работа (BEWERBUNG) иначе - спират ти социала!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия не случайно прие 3 000 000 Бежанци , повечето от вас нямат си и на понятие че младите и местните чужденци вече не искат да работят кавото и да е понеже в Германия и най-бедния(социално слаб) има право на 700 евро Социални пари така че от тук нататък е ясно
10
2
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Следя отблизо ставащото в Германия! Ако има по-грозна алтернатива на Мурксул-ханъм - то тя е кандидата на SPD Мартин Шулц!!! Този тип си призна в прав текст, че ще работи за (Брюкселска) ЕВРОПА не за Германия!! Освен това - надали ще бутнат Мурксул...палячото Зеехофър със Байренското CSU ще и подсигури 4ия мандат! Единствената ми слаба надежда е AFD , но немците са с промити мозъци, и надали ще гласуват за нея...така стоят нещата - за съжаление!
9
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
всички солидарно за виновни за сьсипването на германия европа и светамежд сьд за тези ид------ти
8
3
 
1
 
! Отговори
До хахаха преди 7 години
Много си умен. Та КОЙ искат да излезе от ЕС. Все една Бай Тошо да беше заявил, че искат да излезе навремето от СИВ и ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. Моля не популиствайте фалшиви емоции
7
16
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 7 години
Много прости булгаристснци виждам из коментарите - не ви ли е ясно , че ако излезем от НАТО и ЕС ще ни се е*е майката ОТВСЯКЪДЕ. Ако не бяхме в ЕС и НАТО вече сиг щяхме да сме "анексирани" от турция или да сме толкова бедни , че да се сравняваме с африканските държави. Жалко как има хора които се връзват на руската пропаганда и слепешката се настройват срещу ЕС.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кака е разликата. Отговор: Илюзията. Кога ще се събудиха Германците
5
2
 
11
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До Анонимен"По отношение на политиката за бежанците- вземи единия и го блъсни в другия."това е цялата идея - клоуните се сменят но еврейския нео-либерален елит остава на власт - също като при нас 65% от Булгарите искат вън от НАТО и Еврошвестарската ***, но нито един Български политик не се обяви за ислизане от НАТО и еврейската ***