ЕС: Най-проблемните на пътя – България, Румъния...

Еврокомисарят Булц призна: Трудно ще намалим жертвите!
16
ЕС: Най-проблемните на пътя – България, Румъния...
Снимка: архив, БулФото

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц определи днес България и Румъния като проблемни страни по отношение на пътната безопасност.

"Имаме две страни-членки, които наистина се представят лошо по отношение на статистиката на пътя - Румъния и България. За нас е предизвикателство да внесем яснота и да им помогнем да внедрят и трите елемента - инженеринг, яснота и спазването на законите", заяви тя в Брюксел.

Еврокомисар Булц каза това при представянето на статистиката на пътните инциденти през миналата година в ЕС. Тя призна, че е малко вероятно съюзът да изпълни целта си да намали двойно смъртните случаи при пътни инциденти до 2020 г., спрямо нивото им от 2010 г.

През 2017 г. загиналите на пътя са били 25 300 - само с 300 по-малко спрямо 2016-а, като други 135 000 са били сериозно ранени.

"При това темпо трудно ще постигнем нашата цел", каза комисар Булц, цитирана от БНР.

Смъртните случаи при пътни инциденти в ЕС намаляха от 54 900 през 2001 г. до 31 500 през 2010-а, но темпът значително се забави след това, като през 2013-2014 г. имаше застой, а през 2015 г., дори леко увеличение.

Като дял от населението, през 2017 г. е имало 49 загинали на пътя на един милион жители на съюза, докато година по-рано са били 50.

Но има пропаст между най-безопасните страни в пътното движение и най-опасните.

Най-добре е Швеция, където са регистрирани 25 смъртни случая на милион жители, следвана от Великобритания с 27. Докато в Румъния те са били 98 загинали на милион население, следвана от България - 96.

Европейската комисия планира идния месец да предложи нови мерки за подобряване на безопасността на пътното движение. Те все още се прецизират, но Булц каза, че ЕК иска да даде тласък за подобряване на пътната инфраструктура, както и да се направят целеви инвестиции в места, известни като опасни участъци за движение за подобряване на безопасността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Разликата преди 6 години
между пиян шофьор в БГ и другите европейски държави е, че в България кагато е трезвен кара на зиг-заг, а когато е пиян направо - в Европа котаго е пиян кара на зиг-заг, а когато е трезвен направо
15
1
 
1
 
! Отговори
СулюПулюАтанасИаз преди 6 години
Е и сега ще си намерим виновни. Избор голям - президент, министър председател, всичките политически маскари, ЕС, Русия, САЩ... избирайте си.Но да си оправи поведението на пътя никой от нас няма и да му мине през ум. Че аз вече си карам добре, даже по-добре от вичките дето ги срещам на пътя. Всъщност като се замисля те ще са най-вероятните ми виновници.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оправят пътищата, така че човек да кара спокойно без да се натоварва от недомислици и дупки. Спокойният шофьор прави по-малко грешки. Кое да гледаш по-напред, участниците в движението ли, дупките и неравностите ли или да следиш за появяващи се от нищото нарушаващи всички правила нископрелитащи самоубийци.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига с тая пропаганда има статистика от която се вижда че 70г. до сега жертвите намаляват като се има в предвид че автомобилите са се увеличили поне десетократно.вече се цели глобите да са още един данък.а произшествия винаги ще има.
12
2
 
5
 
! Отговори
проблемни.. преди 6 години
Вече ме е блъскало БМВ, днес един "умник" реши да прави дрифт м/у община Варна и Чаталджа и загуби контрол над колата. Разминахме се на сантиметри 3-4 коли. Не разбирам тези дрифтъри и какъв е "КЕФЪТ" от този риск. Това е в и в София, Пловдив и в другите гол. градове!!! В Букурещ съм бил 10ки пъти, много бързо карат, но такива дрифт-фенове-по-скоро нямат. Не знам...
11
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Верно ли?Понеже гърците са уникално дисциплинирани,и предвидими на пътя.Смешници.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това е резултата, въпреки неимоверните усилия на умствено изостанал ушев, да магери статистиката.
9
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В България може да се очаква значително повишаване на катастрофите, ранените и загиналите, тъй като непрекъснато се увеличават едни "шофьори", които не е сигурно дали знаят да четат и пишат и шофират по начина, по който си карат каруците, т.е. не спазвайки никакви правила. Тези шофьори не е ясно дали имат книжки, а ако имат не е ясно как без да знаят да четат са я взели.
8
4
 
18
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В България основният проблем е неработещият КАТ, който санкционира за около 1 на всеки 100 хиляди нарушения, т.е. не работи. Останалите проблеми като лошата инфраструктура и знаци и маркировки несъобразени с пътните условия са далеч по-маловажни.
7
2
 
2
 
! Отговори
Wc преди 6 години
Каквото почукало.това отговорило.ама те това от eu още не са виждали брата дето изнасили мечката и тя още му носи мед
6
1
 
2
 
! Отговори
Wc преди 6 години
Каквото почукало.това отговорило.ама те това от eu още не са виждали брата дето изнасили мечката и тя още му носи мед
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами при наличие на тотално неадекватна инфраструктура, малоумно поставени пътни знаци, почти неработещ КАТ и масовия селски манталитет на водачите, е цяло чудо, че не сме на първо място в света по смъртност. Нещата са толкова зле, че даже ЕС няма идея откъде да почне да ни оправя...
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Населението на тези две държави е съставено предимно от умствено изостанали индивиди. Жалко за малцината нормални, които все още се мъчат да оцелеят в тези джунгли.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Имаме две страни-членки, които наистина се представят лошо по отношение на статистиката на пътя - Румъния и България. За нас е предизвикателство да внесем яснота и да им помогнем да внедрят и трите елемента - инженеринг, яснота и спазването на законите", заяви тя в Брюксел.....Особено със спазването на законите ще ударите на камък. Тук дори хан Крум Страшни не е успял пък какво остава за мекокитчестите еврохейове.
2
1
 
25
 
! Отговори
истина е преди 6 години
И кой да хареса нашите пътища ,като кола в дупка може да се скрие !!
1
2
 
21
 
! Отговори
lol преди 6 години
с най добрите пътища и смислено изградена инфраструктора: българия, румъния.