30 години след стената: Меркел призова Европа да брани демокрацията

"9 ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма"
Обновена: 9 ное 2019 15:50 | 9 ное 2019 15:50, Красимир Ангелов
78

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Още по темата
"Трябва в бъдеще да се ангажираме в защита на ценностите на Европа“, добави канцлерката.

"Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

"Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката.

В речта си Меркел обаче не спомена приноса на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в процеса на обединение на Германия, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
До Ха-ха,68Сорос ли държи медийния, енергийния, банковия пазар в България или хора на бившото БКП-ДС през офшорни и франчайзингови фирми ?Фирми на Сорос ли печелят обществените поръчки за инфраструктурни проекти или фирми на ДС и БКП олигарси?Медии на Сорос ли публикуват безкритично откровените лъжи на Борисов?Като не можете да мислите, спестете ни глупостите си, моля!
61
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 4 години
И как ЕНП защитава "демократичните ценности", като легитимира олигархичните режими на болшевиките ДС в Източна Европа, в това число и в България?
60
1
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако под "демокрация" разбира изпълнението на Соросовите пъклени планове за съсипване на Европа и наводняването и с тъмнокожи -то няма да е зле тая демокрация да бъде малко накърнена!
59
0
 
3
 
! Отговори
men преди 4 години
коя демокрация агент Ерика? тази на агентите от щази? или тази на панцер уши и шурбаджанащината? или на онзи герой дедо джункер дето го мандахерцат в инвалидна количка да не земе да оплете краката от ишиас? или тази на разкостената икономика на българия и други източни страни? или тази на голямата коалиция за всички от баницата? или коалицията Ямайка? или всички срещу АфД? или галения по главата от три папи и мляскан от чичо дол порко престъпника? коя демокрация?
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията не съществува. Това е просто една фикция, която е втълпена на човечеството като изконно право и вид управление.И тая на снимката трябва да разбере, че борбата срещу омраза и расизъм не се осъществява, чрез отваряне на граници и приютяване на всичко живо, дето мърда! Това е най-старият континент с държавна структура, писана и провеждана хиляди години, тя плю на всичко свято, направено от мъдри и умни хора в Античността!
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, а преди бранеше социализма на Хонекер. Все има нещо да брани комсомолската активистка.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато в този тюрлюгювеч се смесват "демокрация"(каквото и да означава тази дума),"расизъм",втръсналия на всички "антисемитизъм",свобода,"човещки права","толерантност", и т.н,ТОВА ОЗНАЧАВА,ЧЕ ЕВРОСТАДОТО ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕ И СЕ ПРИМИРИ С ЕДИН БЕЗКРАЕН ДЕСПОТИЗЪМ!!!Когато човек е приклещен от всичките тези "ИЗМИ",това означава,нахлузване хомота на тоталния деспотизъм ,наложен от всички тези "изми"!!!'Изми" до безкрай!!!А В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ,ВСИКО СЕ СВЕЖДА ДО ПРОСТОТО ПОДЧИНЕНИЕ НА ЗАКОНА!!!
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди си мислех, че комунизъм е най-изтърканата и куха дума, ама сега като гледам, "демокрацията" я бие по всички параграфи.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демокрацията е най-порочната система. Дори при комунизма не са досаждали така на хората както днес с демокрацията, постоянно демокрацията, демокрацията, демокрацията.
53
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 4 години
Толерантност има към мигрантите и малцинствата, белия човек е подложен на геноцид. ЕС се управлява от психопати, които тъпчат коренното население на Европа.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито една лоша дума срещу ...комунизма чието падане уж честват .Пак в устата и Хитлер Говорете ,докато го правите исляма ще ви унищожи демократично .
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данък телевизия в DE - 20Е, отделно от всички данъци за доходи, като таблицата (процентите) за последните са "случайно абравили" да променят от 20г насам. Преди толкова време 2К Е е било висока заплата в DE, а сега?!Абеее, всичко е с цел грабеж и пак грабеж - нищо ново от Рим (че и по от рано) та до наши дни...Демокрация ?!?
50
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 57Е ти към путлеристите ли искаш толерантност !?
49
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква демокрация в Европа?! Меркел се шегува сигурно. Шестват цензура,пропаганда, политическа коретност, няма свобода на словото, следене на хората в мрежата,има само толерантност,но към мигрантите и обратните.
48
2
 
6
 
! Отговори
харалампи преди 4 години
До българинвиж сега нас и без мигранти,ромите ни задушават.въпрос на време и ние ще започнем да се пълним с чужденци,защото българия се обезлюдява безвъзвратно и никой не е в състояние да го промени...геополитиката така реши.
47
10
 
7
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Пyтлep може само да целува баба Меркел по барабана под припева на "Калинка мая".
46
1
 
13
 
! Отговори
reiseleiter преди 4 години
чисто физическото падане на стената беше пропаганден ход на руснаците и американците.а картините на падането са повече от умилителни...направо да се разплачеш-западногерманец подава ръка на източногерманец...да,за да му работи евтино във фабриките за вурстове и автомобилни части.ЛИЦЕМЕРИ!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стената падна и западните фирми завладяха източния пазар. 30 години всякакви "експерти" се чудят, откъде дойде кризата, рецесията, затварянето на заводи, къде изчезнаха пазарите?Тръмп и САЩ отговориха на въпроса - Германия и Китай правят САЩ и американците бедни и Тръмп налага санкции и мита срещу Германия и Китай.А нашите "експерти" все още мислят...
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е фронтът на отбраната? Пак при Сталинград, Украйна, Крим?
43
7
 
4
 
! Отговори
! преди 4 години
Европа трябва да брани демокрацията и да не допуска фашизъм и комунизъм. Не на расизма и антисемитизма за съжаление все повече от месното население на Европа се лъжат по дадени утопии. Навремето хер Меркел искаща държави които не се отнасят добре с бежанците да бъдат наказвани. Една от тези държави е и България която всячески не допуска бежанци а месното ромско малцинство се използва само за *** работа. Българина е захранен с комунизъм и още не може да разбере че сме в ЕС а не в СССР.