След Англия и Германия тества ваксина за коронавируса

Тя ще се поставя на 200 здрави доброволци между 18 и 55 години
23 апр 2020 06:00, Петя Славова
6
След Англия и Германия тества ваксина за коронавируса
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Институтът "Паул Ерлих" за първи път даде одобрение за клиничното тестване на потенциална ваксина срещу коронавируса в Германия, съобщи сп. "Дер Шпигел".

 Препаратът трябва да се тества на здрави доброволци, предава БГНЕС.

Както бе обявено от Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарства, базираната в Майнц компания Biontech получава одобрение да тества активната си съставка върху здрави доброволци. Biontech си сътрудничи с фармацевтичната компания Pfizer за разработването на ваксината.

Още по темата

Според института "Паул Ерлих" първоначално ваксината трябва да се тества на около 200 здрави хора на възраст между 18 и 55 години. В следваща фаза се планира да се даде ваксината на около 500 души, които принадлежат към рисковата група в случай на болест COVID-19: хора на възраст над 55 години, някои от които също имат предишни заболявания.

Учените ще проверят дали участниците образуват антитела срещу Sars-CoV-2. Съвместимостта на ваксината беше предварително тествана в експерименти върху мишки. При експериментите с животни учените получават разбиране за това, каква доза е вероятно необходима и дали ваксината трябва да се прилага веднъж или два пъти. На тези въпроси ще се отговори по-подробно в клиничното изпитване, което сега започва.

От института „Паул Ерлих” предполагат, че за това проучване ще са необходими поне три до пет месеца. Трябва да има сигурност коя доза е правилна и колко поносима е ваксината, преди да започнете по-голямо, последващо клинично изследване.

Шефът на Biontech Угур Сахин очаква първите резултати от проучването в края на юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да работят върху лекарството.Вирусът непрекъснато мутира, колко ваксини трябва да си биеш, за да се чувстваш защитен?
5
1
 
4
 
! Отговори
българка преди 4 години
Всъщност е възможно човек, преболедувал грип тип корона вирус, отново да се зарази и разболее, независимо, че има антитела. Антителата, изкгадени от ваксината също НЕ дават гаранция, че няма няколко пъти след това да се зарази човек, да се разболее и да умре. Ваксината в случая е измамна сигурност, засега.... Може нещо по-ефективно да измислят, знам ли.
4
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 години
Браво на турчина Угур Сахин!Браво на меркел, че предприе мерки за подобряване гена на импотентното и ненужно немско население.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам голямо доверие на ваксина направена от германеца Угур Сахин!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БАН кога??? Аааааа, те пък са заети с изобретяването на маски, забравих!
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за милион евро няма да поискам да бъда опитна м'ишка...