Заразата от морбили остана в Пловдив, взривът – ограничен

40 000 деца са без ваксина, властите съветват да се постави
8
Заразата от морбили остана в Пловдив, взривът – ограничен
Снимка: Reuters, архив

Лабораторно доказани има 7 случая на болни от морбили, така че най-вероятно реално са 10, обясни директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Според него става въпрос само за ограничен взрив в Пловдив, защото всички случаи са в една махала и засега няма риск от разпространение на заразата. Болните били две млади жени на 20 години и на 24 години и техните деца.

Проф. Кантарджиев посочи пред БНТ, че проблемът е, че има деца без поставени ваксини. Това са тези под една година, защото ваксинацията за морбили се прави на 13 месеца след раждането и след това на 12 – 13 години.

Той призова майките да не се подлъгват и да имунизират децата си: "Наясно сме вече горе-долу колко неимунизирани деца има. Ще трябва да ги имунизираме. Съветите, които ще дадем на локалните органи на министерството по области, това е да взаимодействат със здравните медиаторите. Това са млади образовани роми, които са в контакт с общността".

Експертът обясни, че има две групи неимунизирани деца - едните са тези, чиито майки не са разбрали, или не са ги завели на лекар, те са главно от ромската общност и другото са майките, които са категорично против ваксините по принцип.

Според него нежеланието на родителите да ваксинират децата си е европейски проблем, а не е само български.

По данни на здравните власти малчуганите у нас без ваксина за морбили са около 40 000.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Az преди 7 години
Защо никой не мисли за старите хора,които нямат пари за лекарства?Защо никой не мисли за онези истинските инвалиди със 130 лв. пенсия?...Защото трябва да плащаме за 12 годишни родилки и роднините им дето освен да лежат и п...дят и се множат ...нищо друго нестава от тях.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ценни ами най-ценни, единствено ценни и тн, в качеството им на електорат, който гласува за който метне 20лв. Лесни са за уоравление просто и това ги прави незаменими.
3
0
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Да се чуди човек кои са по-откачени - ваксърите или анти-ваксърите.
2
0
 
2
 
! Отговори
no name преди 7 години
Интересно защо болестта ч.у.м.а. е включена в цензурираните думички....
1
3
 
3
 
! Отговори
no name преди 7 години
Чудничко. Продължавайте да не си ваксинирате децата.... С "хигиената" която се шири из нашите земи скоро ще се завърнат отдавна изкоренени болести като чума, дифтерит и др. характерни за средните векове. И ще оцелеят само ромите и мигрантите, щото много бързо се възпроизвеждат и са държеливи като ***. А ние ще се затрием. Щото сме антиваксъри, еврогейове и др,модерни неща. Ай със здраве!