Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...

Българските деца ядат по-некачествена храна от тези в Германия
28 юни 2017 10:30,
114
Лъжливите еврохрани в BG: Шунка, шоколад, пюрета...
Снимка: flickr

Има големи разлики в продуктите, които се консумират на европейския и българския пазар, обявиха от Агенцията по безопасност на храните.

Например детските храни са по-некачествени в България, отколкото в Германия.

Детският шоколад в Германия съдържа декстроза, яйчен прах, 24% мляко и тъмен шоколад – 21%. В продавания у нас нещата са различни – процентите са по-ниски, разкри Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните, който обяви първите резултати от проверката за двоен стандарт при 31 продукта, купени на Запад и у нас от едни и същи производители.

Още по темата

По думите му различия има и в съдържанието на рапичното олио в детски пюрета. Сериозни разлики имало и в цените на детските храни.

Според Илиев най-сериозните разлики са открити при млечните продукти.

"При тях има констатирани различия при етикетите – описанията долу заблуждвават българския потребител, че си купува продукт като в Германия", настоя той пред  bTV.

Кравето маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в германския – 80%. Вид сирене, продавано у нас, е с 0,2% по-ниски въглехидрати в сравнение с етикета.

"Там пише нещо, но ние като изследвахме съдържанието, се оказа, че е по-ниско", каза шефът на БАБХ.

Илиев обясни, че разлики няма единствено при месните продукти.

"Това, което е написано на етикета и в Германия, и в България е еднакво. Ние направихме изследвания за измами – да бъдат подменени видове меса или да бъде добавена соя и в същото време органолептично това да изглежда еднакво", каза Илиев.

Разлика обаче имало във вид шунка, при нас тя била пълна с вода, отколкото в Германия.

"Няма никакъв проблем с безопасността на българските хранителни продукти. Трябва да бъде уведомено Министерството за безопасност на храните за резултатите от изследванията ни. Вероятно след септември може да очакваме някаква промяна в хранителните продукти на пазара", категоричен пред Bulgaria ON AIR доктор Любомир Кулински директор на Дирекция контрол по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Теменужка преди 6 години
До ЯНИТААко си посещавала ферма наистина, напиши на какво мирише...на теменужки ?
94
1
 
0
 
! Отговори
Пропаганда преди 6 години
От три месеца ни облъчват, как ни лъжат с храна второ качество и че е по-скъпа. И аз ги слушах големите приказки по основните канали тази сутрин. Когато дойде време за конкретика се разбра че разликите са минимални и то в двете посоки. А за ценова политика не е редно да се говори. Тук факторите са много. Изобщо, темата се използва за анти ЕС говорене на "експерти" едни умишлено, а за други от глупост и суетня. Е знам, че форумниците в "Днес" не са много обективни, но това е обективната истина.
93
1
 
2
 
! Отговори
Янита преди 6 години
До СъветВиж сега, от години съм редовен клиент на не една и две мандри, или просто на възрастни хора, които гледат да припечелят някой лев. И НИКОГА не съм заболявала или нещо подобно, защото проверявам и няма да взема нещо от някъде, където не ме пуснат да видя. Ти влизал си някога в кравеферма или мандра? Защото, ако беше, щеше да знаеш, че дори и при кравите и миризмата от тях, си личи спазва ли се хигиена. Обаче в цех на Данон, примерно няма да те пуснат освен до портала, познай защо.
92
2
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Янита 99 Айде , ветеринарната медицина отиде по дяволите.Качествено мляко с възможност за мастит, солмонела , туберкулоза и др.При доене на овцете дръндорките падат в млякото и се прецежда през тензух.Ето ти E. coli.Честито.Пред очите ми има една овцеферма дето нямат и течаща вода, а мият съдовете в една локва.
91
2
 
3
 
! Отговори
Янита преди 6 години
До Анонимен 89 - прав си! Срещу цялата тази помия не можеш да се бориш, НО като, че ли никой не опитва поне заради децата си да търси алтернатива. Всеки се оправдава с липса на време или средства, но повярвайте нито е толкова трудоемко, нито с кой знае каква космическа разлика в цената да намериш някое близко село, от където веднъж седмично да взимаш истинско мляко,сирене,зеленчуци. И бойкот на големите,алчни и лай/няни вериги!
90
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А производителите на бира кой ще ги провери?Не е бира,а помия..
89
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой може ли да ми каже български шоколад който да става за ядене и да е вкусен.Аз поне такъв не намирам.Окакто чужди фирми купиха най-големите производители на шоколадови и захарни изделия в България,качеството на шоколадите тотално се срина.Тава е истината за чуждите инвестиции и чуждите вериги магазини.99.99%от българските производители им подражават и като цяло на пазара има голям асортимент и ниско качество.Така е и с млечните и месни продукти.Алчността е водещо начало при производителя.
88
0
 
15
 
! Отговори
А Б В Г Д преди 6 години
"BG"? - това предполагам е името на България, само че написано като регистрационна табела.Интересно защо имената на другите държави в този сайт се изписват на български, а името на нашата държава - на чужд език и като абревиатура??
87
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-голямата гавра е, че в най-бедната страна в ЕС цените на основно нещо като храната са най-високи. В Германия литър мляко е 0.70 цента при минимална заплата 8.90 евро на час (89 евро на работен ден), а в България -1.05 евро при минимална заплата 230 евро на месец (11 евро на работен ден). За какво говорим изобщо??
86
3
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Аз съм за връщането на социализма и държавната собственост в България.И за вечна дружба с КНДР.
85
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ НАТО И ЕС! Искаме референдум!
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е България си закри предприятията останаха тук там на някои мутри производства и сега сме ПОТРЕБИТЕЛИ на западните икономики! И така е като нямаме собствено държавно производство което да им бъде конкуренция така ще е ! Ще ядем западните ***!
83
2
 
18
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Европейският съюз е устроен, за да могат германците да имат сигурен пазар и да си пробутват стоките на потребителски държави.
82
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 87Лошото е, че наивници като теб никога не са ходили в Западна Европа и не знаят за какво става въпрос. Не само същите марки са по-евтини, но и са по-качествени - за вкус говоря, процентите не ме интересуват. Забравих цените вече, но бях шокиран как шоколад Мил.ка във виенска Била беше значително по-евтин от българския вариант. Оказа се и по-вкусен, всякаш имаше повече мляко.
81
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските деца ядат не само некачествена вносна храна,а и некачествена българска.Но кой да проверява нашите производители като всички са навързани като свински черва-производители,проверяващи,политици.Да си внесем контрольори по храните от Унгария или Цловакия,че ако не ни бяха събудили,щяхме да си дремем още,както и за всичко останало.
80
6
 
2
 
! Отговори
Фен на бсп преди 6 години
Единствено Бояршника който се внася от Европа е истински.
79
31
 
9
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Поръчкова статия в стил "Запада ни цака с топла бира". Перфектна за руските тро.лове . Единствената разлика е в перилните препарати но там причината е съвсем друга- В складовете и кварталните магазинчета е пълно с фалшификати имитиращи качествените продукти. Ако си купите прах от Лидл например е 100% 1:1по съставки с този в Германия
78
0
 
27
 
! Отговори
Янита преди 6 години
И кому беше нужен целия фарс с тази "проверка" като то е очеизбождащо, че тук свястна храна от магазина (пък и не само) няма! За цените да не говорим. При положение, че колбаси не ядем, мляко и млечни взимам от мандра, а плодове и зеленчуци от пазара или от някое околно село, влизайки в магазина под 50лв. не оставяме за пакетирани леща,боб,захар,брашно,ориз,олио. Ако купим и прах,шампоан и т.н. минаваме 100така. А дори шампоан Пантен примерно няма нищо общо с английския такъв.
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хранете се демократично с отпадъците на тези, които не ви имат за хора. За западняците вие сте едни животни за бачкане. *** и индиеца са по-високо в йерархията от българина и румънеца.На прасетата се дава каквото остане, така е и у нас. Така, че братя българи - западни шамари и отпадъци са ви в менюто.. и тихо да не изпъдим хората с парите
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В магазините паундленд във Великобритания , където всичко е по £1 , стоките са такива, които тук се водят луксозни, или поне по-добри от съандартните на нашия пазар... Но в БГ не струват 2,30 лв или колкото там е паунда в момента а ги виждам по нашите магазини за по7-8 лв. Става въпрос за храни, козметика, аксесоари.АЛЧНОСТ на търговците