Емоционалното хранене и вредите от него

То натоварва храносмилателната система
24 авг 2019 23:15, Михаела Лазарова
3
Емоционалното хранене и вредите от него
Снимка: pexels

Чували ли сте за емоционално хранене? Това е хранене, което възниква под въздействието на стрес (обикновено), но може да се случи, когато сме гневни, тъжни дори, както и когато сме щастливи. Чувстваме се напрегнати от дългия работен ден, имаме проблеми с партньора и намираме „спасение“ в обилното хранене. За съжаление, то носи редица рискове за здравето. Вижте защо не бива да му давате възможността да управлява живота ви.

Повишава се рискът от сърдечни заболявания

Когато се храним емоционално, обикновено приемаме големи количества нездравословни храни, съдържащи вредни мазнини, захар, което може да окаже негативно въздействие върху сърдечносъдовата система. Лошият холестерол се повишава, образуват се плаки в кръвоносните съдове, появява се хипертония. 

Застрашени сме от диабет

Още една причина да не се храним емоционално е, че продуктите, на които наблягаме, повишават риска от развитието на диабет. Когато сме тъжни, депресирани, менюто ни е съставено от обилно количество сладки лакомства, пакетирани храни, тестени изделия. Това предизвиква покачване на кръвната захар и инсулина. Ако емоционалното хранене стане навик и консумираме редовно нездравословни храни, тогава има вероятност да развием инсулинова резистентност, която може да премине в диабет.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
14
 
! Отговори
:))))))) преди 4 години
Няколко дена след като за първи път в живота си започнах работа, чух как еднапо-възрастна колежка даваше акъл на по-млада, която ни черпеше по случай омъжването си. Току що се беше върнала от отпуска, която е била меденият й месец.По-възрастната й каза: "И да знаеш, прибере ли се мъжът ти ядосан, веднага сервирай масата! Като се нахрани, ще се успокои и настроението му ще се оправи."В интерес на истината, не каза "като се нахрани", а "като се намуха" :)))
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е здравословен проблем.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О, Боже!