Живот без илюзии: "Розета"

Филмът - тази вечер по телевизия Bulgaria ON AIR
25 фев 2018 09:28, Петя Славова
2
Живот без илюзии: "Розета"
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Време за кино класика" тази седмица продължава с наградения със "Златна палма" филм  през 1999 г."Розета".

Белгийските режисьори братя Дарден се превръщат в любимци на престижните кинофоруми и с другите си филми "Детето", "Момчето с колелото" и "Непознатото момиче", където проявяват способността си да изследват хората, които с нищо не се отличават и с нищо не могат да се похвалят.

В "Розета" главната героиня населява покрайнините на големия град, а главната й мечта е да живее като нормалните хора - да има работа и покрив над главата. Това се оказва сложна задача, тъй като Розета има сприхав нрав, а и животът й е обременен с куп отговорности, сред които и да се грижи за майка алкохоличка.

Братя Дарден следват Розета отблизо. Толкова, че чак й дишат във врата, а камерата улавя нейния задъхан ход и сякаш може да усетим пулса й.

Режисьорите улавят непокорността й, невъзможността й да се довери на някого. Ще я запомним с черна поличка и анцунг, със силната си реакция в момента, в който остане без прехрана.

Дарден разказват сурово, без капка романтизъм. Свалят маски, стопяват илюзии. Животът не е приказка и е добре да предпочетеш не принца на коня, а приятеля с мотопеда, който бръмчи грозно, но поне се опитва да те разбере.

Гледайте "Розета" на 25 февруари от 23.00 часа по телевизия Bulgaria ON AIR .

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари