Българско участие в конкурса на "Любовта е лудост"

"Безкрайната градина" на Галин Стоев в надпревара за наградата
12 юли 2018 17:38, Петя Славова
0
Българско участие в конкурса на "Любовта е лудост"
Кадър от "Безкрайната градина". Снимка: "Киномания"

През тази година в конкурсната програма на фестивала "Любовта е лудост" е включен български филм, каза днес във Варна артдиректорът на инициативата Александър Грозев. В надпревата с още 11 ленти от цял свят ще участва "Безкрайната градина" на Галин Стоев.
Председател на журито, което ще оценява кинопродукциите, ще бъде продуцентът от Холандия Клаудия Ланцбергер. Ще й помагат Виктор Божинов /България/, Халмут Шобел /Германия/, Луис Диого /Португалия/.

Голямата награда на фестивала за цялостно творчество тази година ще бъде връчена на Ицко Финци. Грозев уточни, че публиката ще има възможност да види пет филма с големия актьор. Сред тях и оригиналната версия на "Начисто" на Леон Даниел. Филмът е от 1973 г., но е бил многократно орязван и публиката никога не го е виждала в неговата цялост, посочи Грозев.

26-о издание на "Любовта е лудост" ще започне на 24 август. На откриването зрителите ще видят полския филм "Студена война" на Павел Павликовски, отличен със "Златна палма" за най-добра режисура в Кан. Грозев посочи, че през тази година извън конкурсната програма ще бъдат представени две панорами от класически български филми, посветени на Невена Коканова, Въло Радев и Велко Кънев.

Съвременното родно кино също ще присъства активно на фестивала. Зрителите ще имат възможност да гледат всички наградени филми от големите фестивали през тази година, както и панорами на съвременното руско и на иранското кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари