Време ли е вече Европа да се отнася към COVID-19 като към грип?

По-малкият брой хоспитализации води до преразглеждане на стратегиите
13 яну 2022 19:07, Анисия Иванова
91
Време ли е вече Европа да се отнася към COVID-19 като към грип?
Снимка: БГНЕС

Испания призовава Covid-19 да се третира като ендемично заболяване, подобно на грипа, като се превръща в първата голяма европейска държава, която изрично предлага на хората "нормален живот с вируса", пише Bloomberg.

Идеята постепенно набира популярност и може да предизвика преоценка на правителствените стратегии за справяне с вируса. В неделя британският министър на образованието Надим Захауи заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство е "на път да премине от пандемия към ендемия".

По-ниските нива на хоспитализация и смъртност при варианта Омикрон, въпреки рекордния брой заразени, накараха испанския министър-председател Педро Санчес да изкаже съблазнителната перспектива Европа да премине отвъд пандемичните ограничения и да се завърне към нормален живот.

"Трябва да оценим възможността за еволюцията на Covid от пандемия до ендемично заболяване", каза Санчес в радиоинтервю в понеделник, като добави, че може да се наложи европейските правителства да започнат да оценяват заболяването с различни параметри от използваните досега.

На места като Франция, Германия, Италия и Румъния, където се регистрират най-високите средни дневни нива на заболеваемост за цялата пандемия, може би е малко рано за подобни разговори. Освен това Световната здравна организация заяви във вторник, че при сегашното темпо повече от половината хора в Европа са на път да се заразят с варианта Омикрон през следващите два месеца.

Но тъй като правителствата се стремят да запазят училищата отворени, а икономиките възможно най-нормално функциониращи, по-малкият брой хоспитализации може да предизвика преразглеждане на стратегиите.

Засега Франция и Германия продължават да затягат ограниченията, особено за неваксинираните. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да направи живота на неваксинираните възможно най-труден и иска да въведе задължителна ваксина за достъп до барове и ресторанти и дори за пътуване с влак.

Нидерландия поддържа едни от най-строгите забрани в Европа, като ресторантите и баровете са затворени. В Италия правителството на министър-председателя Марио Драги задължи ваксинирането на хората над 50-годишна възраст.

"Повечето от проблемите, които имаме днес, произтичат от факта, че има хора, които не са ваксинирани", заяви Драги на пресконференция в Рим в понеделник.

Въпреки че ваксинациите са от основно значение за предпазване на хора с Омикрон от болнично лечение, ваксините не са толкова ефективни за спиране на разпространението на този вариант. Това кара политиците да се опитват да измислят как да ограничат разпространението, особено след като гласовитите групи в техните страни все повече се противопоставят на ограниченията в ресторантите, баровете и други дейности.

Според министър-председателя Мишел Мартин, въпреки че Ирландия има едни от най-високите нива на заболеваемост от Covid в Европа, тя ще запази системата за доброволно ваксиниране. Белгийското правителство иска да даде на хората "свободен избор", заяви министър-председателят Александър Де Кроо.

Много страни съкращават карантинните периоди, тъй като се опитват да запазят работещи основните услуги. От вторник в Чешката република, например, вече се изисква хората с положителнен ковид тест да се изолират за пет дни, вместо за две седмици.

Ограниченията за пътуване също са на път да избледнеят. Обединеното кралство беше първата страна, която забрани полетите от Южна Африка, където за първи път беше идентифициран Омикрон. Въпреки това тя беше и първата в Европа държава, където се появи вълна от Омикрон. Скоро след това Франция изпревари Обединеното кралство по брой случаи, въпреки че въведе ограничения за пътуване от Великобритания.

През последните седмици испанското правителство работи по нов подход за наблюдение, а министърът на здравеопазването Каролина Дариас е поставила въпроса пред европейските си колеги, каза Санчес.

На този фон Испания съобщи за почти 692 000 нови случая през последните седем дни, като по данни на здравното министерство 13,4% от болничните легла са използвани за пациенти с Covid. За сравнение, преди година този процент бе 13,8%, когато броят на регистрираните седмични случаи е бил малко над 115 000.

Ако европейските държави облекчат ограниченията през следващите седмици, може би ще се повторят събитията от миналата година. През есента на миналата година Дания премахна всички ограничения за Covid, а Нидерландия се отказа от всички изисквания за маски. В момента и двете страни имат едни от най-високите нива на заболеваемост в Европа и отново въведоха ограничения.

Още интересни анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Предлагам да го прекръстят на максигрип,мегагрип,хипергрип,гигагрип или терагрип.Както им харесва-така.В началото на пандемията Доналд Тръмп говореше за китайски грип.И така може.
73
1
 
1
 
! Отговори
промо преди 2 години
не - трябват кпп-та и локдауни, както беше при бориоф
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да, за да не почнем ние да се отнасяме към европа, като нещо от миналото, а не настоящето и бъдещето.
71
0
 
12
 
! Отговори
Смърф преди 2 години
До ШейтанЗа сведение, декември 2020 го изкарах тежко с двойна бронхопневмония и престой в болница от 9 дни. И въпреки, че се сблъсках с цялото коварство на вируса пак продължавам да твърдя, че мерките , които ни се налагат са неадекватни. Борните трябва да се лекуват а здравите трябва да се оставят да си живеят живота.
70
4
 
0
 
! Отговори
Шейтан преди 2 години
До СмърфДнеска здрав, утре на вентилатор, след седмица опело. Не се фукай много че си здрав \../
69
0
 
18
 
! Отговори
Смърф преди 2 години
Зеления сертификатг е нищо повече от официален документ издаден от държавата и с него имаш право да заразяваш наред. Това да дадеш правото на болни хора да заразяват здрави е огромно престъпление към човечеството. Същевременно здравите са наказа ни за това , че са здрави и не желаят да ползват бъркочите на фармамафията.
68
1
 
14
 
! Отговори
в резюме преди 2 години
Ами две години какво ви говореше доц. Мангъров??!!! А..? Че въздушно-капкова инфекция НЕ МОЖЕ ДА СЕ СПРЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН...и че ВСИЧКИ ЩЕ ГО ПРЕБОЛЕДУВАМЕ. И накрая ще се превърне в нещо като ежегодния грип.Истинските неща са прости!!! Лъжите са сложни и многосъставни и затова се разсипват и самоунищожават.Отделен въпрос е,че този вирус-химера,създаден някъде и пуснат целенасочено..умори много хора,изявявайки най-болните им страни и атакувайки именно там. Нека Господ ги съди....
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид винаги е бил обикновена настинка и нищо повече от обикновена настинка
66
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиардите които ни се полагат по програмата за възстановяване ще ни излязат през носа заради повишението на цените, унищожаването на икономиката и съсипването на психиката на една част от хората. Управляващите са едни глупави лакомии и вместо да се противопоставят на плана те го приемат, за това е цялата дандания със зеления сертификат или както официално се казва зелено удостоверение.
65
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кацнаха и те на мънгъровия." _______________ Ами да. Като него са ваксинирани. Имат мноооого заболели с мноооого нисък брой хоспитализации.
64
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Къде е чичко Сталин,и оня другия с мустачките....
63
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е врвме, а е КРАЙНО ВРРЕМЕ!
62
3
 
22
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Закривай глобалиският цирк! Къде е Франко да ги подкара как си знае??
61
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Испания вече набодоха стадото и преизпълниха плана, петилвтката за 2 години. Сега на ред са децата. 5-11 год. Една трета вече са набодени и само за месец! Стадното мислене е в разцвет. Дори са горди, че са набодени.
60
2
 
25
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Европа? Та ние нали сме държава с конституция? Ние не можем ли да вземем решение ?
59
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Констипация - А знаеш ли кой е Кари Мълис... И какво е казал за PCR тестовете? И защо може да му се вярва? Като си такъв разплитач на конспирации?
58
27
 
7
 
! Отговори
Констипация преди 2 години
Чух от едни хора на улицата, че някъкъв познат на техен приятел казал, че тестовете си идвали като късметчета, определени бройки винаги давали положителен резултат и било на късмет дали ще изтеглиш късата клечка, а тия ***-це-ер-ите даже те заразявали. Представяте ли си какви маулоумници има.. мале, малее хаха
57
6
 
57
 
! Отговори
НЕ! преди 2 години
Време е да се отнася към ковид като към престъпление срещу човечеството! Защото има отговорни лица и институции които заради този грип нанесоха такива щети на хората и икономиката от които не се знае колко години ще ни трябват да се възстановим.
56
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотините ще излязат наяве.
55
21
 
7
 
! Отговори
Бay преди 2 години
"По-ниските нива на хоспитализация и смъртност при варианта Омикрон, въпреки рекордния брой заразени" това тук няма как стане ....