Кървав уикенд за криптовалутите

През почивните дни пазарната им стойност се стопи с $42 млрд.
Обновена: 11 юни 2018 21:43 | 11 юни 2018 21:40, Бойчо Попов
62
Кървав уикенд за криптовалутите
Снимка: Ройтерс

Разпродажбата на криптовалути през 2018 г. продължава, след като само през последния уикенд те загубиха 42 млрд. долара от пазарната си стойност. Това от своя страна увеличи още повече обезценяването на биткойна, като само от началото на годината паричната единица е загубила над 50% от стойността си.

Според някои анализатори спадът от края на миналата седмица е свързан с хакерска атака срещу борса в Южна Корея, докато според други се дължи на продължаващите санкции срещу платформи в Китай, съобщава Bloomberg.

Платформите за криптовалути се оказват под нарастващ натиск на много места по света през последните месеци заради редица проблеми, свързани с кражби, манипулиране на пазара и пране на пари. От петък следобед нюйоркско време биткойнът е загубил 12% от стойността си и по време на следобедната търговия в Хонконг в понеделник цената му бе 6765 долара. С това обезценяването на валутата от началото на годината става 53%.

Повечето останали криптовалути също поевтиняха, с което пазарната капитализацияна крипто активите в световен мащаб се понижи до близо двумесечен спад от 298 млрд. долара по данни на Coinmarketcap.com. В пика на световната крипто мания в средата на януари общата им стойност беше около 830 млрд. долара.

Ентусиазмът за криптовалути се изпари отчасти заради поредица от кражби включително на сума от 500 млн. долара от японската борса Coincheck Inc. в края на януари. Макар последната атака срещу южнокорейската платформа Coinrail да е много по-малка, новината предизвика разпродажба.

Според Стивън Инс от Oanda Corp. в Сингапур пазарът се притеснява от подобни кражби, тъй като „ако това може да случи на А, то ще се случи и на Б и ще се случи и на В“. Според него също така понижението може да се свърже и с ниската пазарна ликвидност през уикенда.

В изявление на своя сайт от Coinrail съобщиха, че част от дигиталната валута е била открадната от хакери, но не се уточняват повече подробности. Според платформата 70% от криптовалутите, които държи, са на сигурно място без достъп до интернет. Откраднатата сума е била в NPXS, NPER и ATX монети.

В същото време в Китай стана ясно, че правителството ще продължи да се бори с незаконното набиране на средства и рисковете, свързани с интерент финансите, съобщи представител на шанхайския клон на централната банка в страната. По думите му прочистването на първичните монетни предлагания и платформите за обмяна на биткойни е почти завършено.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея в САЩ и инвестирам само в сребро и злато имам 1000 тройни унции сребро на стойност 17000$ и 50 тройни унции злато на стойност 63000$ и си ги държа в трезора на банката .Така че съм спокоен
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56Явно си пълен баламурник ако си мислиш че ще се скриеш зад койнята.Другарите милиционери никога не са били чак толкова наивни колкото си мислиш.Ще те изчакат да си получиш доставката а малко по-късно ще те посетят на адреса и...........заминаваш на летен лагер при бай Ставри в южното крило.
60
1
 
3
 
! Отговори
Невероятно преди 5 години
Даже не мога да си представя колко трябва да е тaп някой човек, да даде 5-10 халки в зелено за нещо, което всъщност не съществува. Магаренцето на дядо ми има е повече акъл, Бог да го прости, много умно добиче си беше.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До (-_-)Ми то със всичко е така ...
58
1
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
За да има нещо истинска стойност, то трябва да е обезпечено. Повечето валути не са. Всичко се крепи на едно голо обещание. Може да спечелиш, но това винаги е за сметка на някой друг..
57
9
 
2
 
! Отговори
Миньоръ преди 5 години
Вие си приказвайте небивалици но аз си имам 4 рига с по 6 GTX 1080TI и те си копат ежедневно.. може да спадне койна но далавера винаги има...аре лек ден ,а знайковците ..
56
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво нещо са, когато искаш да си купиш цяло пакетче с екстази. 500 хапа, около 400 лева. Ако ги хванат на границата или нещо такова, нямат никаква връзка с еб. ПРосто някой луд ти праща пакет с наркотици - ти нямаш участие. А и не можеха да проследят транзакцията. А 500 хапа са си едно яко лято с комнпанията, ооо йееее :D
55
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До Анонимен 44: Всъщност "blockchain" само по себе си е извънредно хубаво нещо. Това, че се изпозлва в криптовалутите не го прави лошо. Блокчейна е метод за кодиране на последователни записи, при който всеки нов запис се кодира на основа на вече съществуващите записи. По този начин не можеш да хакнеш/фалшифицираш който е да е запис, тъй като това веднага ще доведе до опит за промяна във всички записи над него и веднага ще те изловят. Не случайно много банки вече започнаха да ги въвеждат.
54
1
 
2
 
! Отговори
Селянина с кулулото преди 5 години
Ко е туй биткон? Кой дава пара за биткон? Де се копа туй чудо? За пет иляду ще набия моя кон и ви го давам, па да си го трошите у кафата.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представете си колко би струвал един камион с товароподемност 20 тона, който изразходваше 2 тона нафта на сто километра пробег.Естсствено НУЛА.Е, толкова струва и един крипто-жетон .Честито на "печелившите" БАЛАМУРНИЦИ.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До anybody 43Ако си имал 400 бона (а дано ама надали) в жетоно миналата седмица значи сега имаш 340К. Естествено ти нямаш нищо и за това цифрите ти подскачат в главата като топките в лотарийна сфера.Нищо де, мечтите са безплатни..........
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Хайде да не ме осведомяваш,а.Аман от пъпчиви неграмотници.От панелката в краен квартал на някой областен град където пребиваваш света може да ти изглежда койнясал ама само така ти изглежда.П.П. Наистина съжалявам такива балами като теб. Да беше прочел някоя книга...ама не.
50
16
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 5 години
За твое сведение не само в Япония, а навсякъде по света (ти допуснати у БГ) можеш да си купиш всичко с криптовалути! На момента! Няма как да го разбереш.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LitecoinВ Япония като си купиш един хляб в магазина с тащ *** ела да ми се обадиш.А за Швейцари предполагам си чул "нУвинЪтЪ" от телевизията на Пеевски.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46, няма такова нещо! Четенето на лошо преведени статии от пенкилер жypнaлиcти не води до верни изводи :)
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жетоните не покриват нито едно от изискванията за пари.Ако дори един койнаджия може да обясни какво е това "пари" ще е страхотна новинаама НЕ.
46
9
 
1
 
! Отговори
Litecoin преди 5 години
А до 44 анонимния,мен в Япония отдавнaе.В Шверцария може даньци да плащаш.Що ли се хабя
45
2
 
0
 
! Отговори
Litecoin преди 5 години
До 42 Ми не,не го бьркам а и си пдам по Лайта
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света няма правителство на значима държава, нито емисионна банка, нито официална борса, които да са признали и приели критовалутите за фонансов инструмент, още по-малко за платежно средство. Няма и да има. Казах важно правителство! Нито отричам блокчейн.
43
8
 
1
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Леле, изгорях! Имах 400 бона в биткойни, останах с 392!Всичката Мара втасала, според Днес-а обществеността много сме много я закъсали...Няма ли някой телефонен сладур да ми поиска някое и друго евро за защита от медийни ***?