Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове

Това не съответства на националните ни интереси, заяви той
Обновена: 3 дек 2018 15:10 | 3 дек 2018 14:15, Елка Василева
135
Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове
Румен Радев. Снимка: Президентството

България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси.

Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице, предаде БТА.

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава.

Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев.

Още по темата

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

"Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение", коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

"През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб", каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

"Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите", заяви още президентът Румен Радев.

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

"Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели", посочи Радев.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
3
 
! Отговори
Ханко Брат преди 5 години
Мдам дали да седя в България и да си съкратя живота с 20-30 години като умра от рак или някакво друго заболяване и да емигрирам.Какво ли да правя наистина.
88
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев може спокойно да говори за руските интереси но няма право да дефинира българските интереси.
87
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Всеки срещу 20 палки еднократно може да си реши проблема с ток+топло до края на живота си. Дори лятото ще има излишна енергия и ще може да пуска по някоя копачка.Ето аз съм го направил и не ме интересуват..... Но разни бобита и други "фенове" пишат глупости и ми слагат минуси затова и ще си отстанат невежи :)
86
1
 
8
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Така!До тук с науката!Сега коя чантичка за 4000 лв ще е шеф на новата агенция за борба с катастрофите?!А?!Ако бъркам ,трябва да е другата вуйна,дето са и широчки килиите и иска да са свободни за да ги ремонтира?!Какво стана с Боршоч?!!!!Как баш бакана се отблагодарява за усвоените средства?!!!
85
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Любопитно от 02.12.2018 "Неделя 150" БНР - експерти Хр. Казанджиев и Еленко Божко----------------С Бойко проект Теменужка колко са решили да краднат? Правителството не искат да работят / обновление, преструкторирану, търсене на финанси по евр. проекти/ а само за далавери мислят! :))
84
1
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Любопитно от 02.12.2018 "Неделя 150" БНР - експерти Хр. Казанджиев и Еленко Божков
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое отговаря на националните ни интереси другарю Радев? А, още не е ясно, да попитаме Москва?
82
5
 
3
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Забравих АЕЦ!Те са като парните влакове.Забравете за тях!
81
2
 
7
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Явно трябва да го кажа директно и не ми пука,че ще слагат минуси закоравелите манталитети!Трябва да се спре добива на въглища,нефт,газ-( само под контрол къде заради земетресенията) и злато!Звучи налудничаво нали?!Но това е бъдещето!Други са източниците и учените го знаят!!
80
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Важното от речта!!! България трябва да бъде по-активна и да използва европейските профрами и Иновационни фондове за преструкториране на въгледобива, за разработка, приложение и внедряване на нови екологично чисти форми на енергия и екологично чист транспорт и индустрия.--------------------------Правителството и тази многохилядна администрация на мутрата ББ и Патреотарите в г* или в носа си бъркат? Само от кражби, присвояване на готово / вкл. Горанката/ ли отбират, м?
79
6
 
7
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Чу.чело като Орешарски и Виденов---накъдето го обърнат, натам се пери!
78
6
 
8
 
! Отговори
Колев преди 5 години
Повтаря като папагал всичко, което му кажат, напишат и заповядат да каже, а той момчето дори и не се замисля дали трябва да го каже и какво означава това! *** като Орешарски и Виденов---накъдето го обърнат, натам се пери!
77
1
 
7
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Абе разберете,че има нови технологии и трябва да се внедрят!Политиците са в ужас(Макрон например),но не само той.Управлението ще се смени и няма да са на власт нищоговорещите,а властта ще вземат учени и тези ще са им секретари само!!!
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе много искаме газопроводи, хъбове и транзитни такси. Келепир има в тая работа.Но нито дума за газифициране на страната. Имаме само 15%, срещу 90% в ЕС.
75
1
 
4
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 78.Заблудил си се,или си чел ''онези'' данни,дето трябва да четеш в нета.Аз правя опити и съм близо,но няма да ти дам информация засега...
74
3
 
4
 
! Отговори
олд мен преди 5 години
трудно се свалят зелените чорапи.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Словото на Радев е пълно бла-бла-бла.Демек да не пипаме ТЕЦ-овете на въглища.И друго.Отоплението на газ е най-добро като съотношение цена и минимум на замърсяване с вредни емисии.Наште ТЕЦ-ове обаче не са на газ-защо?Ами за да се прави оборот на американските Марици с въглищата.И затова се тровиме,за да не позволим на лошите руснаци да ни построят втора АЕЦ,или ТЕЦ-ове на руска газ.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
22 % е ефективността на водородната горивна клетка т.е 78% от вложената енергия се губи. 99% на литиево йонната батерия, докаро има литий водородът няма бъдеще . Евентлуално за отопление 72та процента се отделят почти изцяло като топлина.
71
1
 
2
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 75Не ти говоря за природен газ,но ти си ''умник'' и не знаеш какво е Браунгаз и,че е измислен от Българин.Този газ решава всички проблеми и не трябва да има нито една ядрена централа по света.Отдавна е измислен,както Тесла е измислил електрическите коли и са унищожени до една!За музея няма!!!!Защо ли?!Хората по света се образоват и от там ще дойде новото и няма да има парламенти и политици толкова!Ще трябва да мине време да светне лампата в твоя мозък и на другите заблудени!
70
4
 
5
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Тези вредни емисии са просто още една схема за източване на пари от обикновения данъкоплатец!