Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове

Това не съответства на националните ни интереси, заяви той
Обновена: 3 дек 2018 15:10 | 3 дек 2018 14:15, Елка Василева
135
Радев от Катовице: "Не" на намаляването на емисиите парникови газове
Румен Радев. Снимка: Президентството

България продължава да работи с всички партньори в областта на климатичните промени за пълно прилагане на Парижкото споразумение, по-нататъшна ревизия или увеличаване на амбицията за намаляване на емисиите на парникови газове обаче не съответства на нашите национални интереси.

Това заяви президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), която се провежда в полския град Катовице, предаде БТА.

Ние разглеждаме социалния аспект като фактор от първостепенна важност за запазването на хиляди работни места, посочи българският държавен глава.

Трябва да разработваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за прилагане, стимулиращи конкурентоспособността на индустрията, смята Радев.

Още по темата

България и Европейският съюз вече изпълняват ангажиментите си по втория период на задължения по Протокола от Киото.

"Ние сме на път да преизпълним целта от намаляване на емисиите с 20 процента за 2020 г. в сравнение с 1990 г., посочи президентът. Той отбеляза, че през 2016 г. емисиите на парникови газове в България са намалели с 49 на сто в сравнение с базовата 1988 г. и с 4,4 на сто в сравнение с предходната 2015 г.

България продължава да работи с всички партньори в областта на изменението на климата за пълното прилагане на Парижкото споразумение", коментира Радев и допълни, че се ръководим от принципа на последователно и пълно прилагане на договореното законодателство.

По думите му трябва да се адаптираме към променящия се климат.

"През последните години станахме свидетели на увеличен интензитет и честота на екстремни климатични явления в глобален мащаб", каза държавният глава. Той отбеляза, че, за справяне с тези ефекти България е разработила Национална стратегия за адаптация и План за действие.

"Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички сектори в обществото, включващ всички органи на местно, регионално и национално равнище, но също така и частния сектор, организациите на гражданското общество и гражданите", заяви още президентът Румен Радев.

Той декларира,че България е решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение, които са ясни, достатъчно подробни, ефективни и приложими за всички.

"Успешният резултат ще изпрати положителен сигнал за стабилността на Парижкото споразумение и неговите цели", посочи Радев.

Според него широката ангажираност би създала повече възможности за ниско ниво на емисии и устойчиво развитие на климата, като се вземе предвид състоянието и бъдещите перспективи на националните енергийни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма грешка в заглавието, Радев просто не може да казва НЕ. Когато е ДА, пак казва НЕ, но с пояснения - за ефективни механизми, предвидими правила и пр. пълнеж...
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля??? Що за безумно изказване???
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газовете са заради беднотията и нездравословното хранене на българина!
46
5
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Защо НЕ ? В България живеем средно с 10 години по малко от Западна Европа. Защо трябва да дишам пушека на 20 годишната бричка с десен волан на бай ти Митьо за да има той пари за билети,цигари и пиячка ? Аз също имам права точно както и ти г-н Радев. Искам да живея средно 84 години вместо 74 !!! Искам да дишам хубаво въздух.
45
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клепоухия *** пак никой не го eбaвa :) Он си говори, а ония до него двамата разцъкват айфоните и третия им разказва смешки!
44
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За първи път виждам български политик , да каже "НЕ , това противоречи не националните ни интереси " на световен форум.Досега само марионетки гледахме.
43
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НСО-то да държи Деса в апартамента, да не се шмугне пак в некой магазин в насрещното, че ше ни падне рейтинга ей :)
42
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Така е, на света има два типа хора честни и мошеници в момента дълг на всеки честен човек е да се присъедини към Орбан, Путин, Радев и Тръмп и Ердоган срещу глобалистите либерасоносители .
41
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате държавата ви да е със стандарт на съвецка република, си изберете генерал за Президент !...по препоръка на Решетников.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те тия газове хората ги създават, защо не натискат Африка Индия и Китай да ограничат раждаемсотта, ами много просто щото Китай веднага ще им каже да си сядат на разбитите дирници.
39
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално да са спаднали вредните емисии в България,та в България няма промишленост вече, 70% от населението е в сферата на обслужването
38
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отишъл е да им каже, че спазваме заповедите на господарите и си оставаме същите наведени слуги и дори по-наведени, абe който е подписвал споразуменията да ходи да се обеснява .
37
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ви казва човек, че Президента е руснак вие не вярвате.И борсузлъка, и ретроградността, и озлоблението му руско...19 век !
36
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
къде освен в заглавието пише НЕ ?????
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-големият замърсител е София да пуснат една бомба над НС и готово и по-голяма да е бомбата.
34
6
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Румката казва твърдо "Нье" на чадърите и качулките, загрижен за хляба на таксиметровите шофьори. Освен това е верен и последователен лудит.
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собственикът на мините (Ковачки) ще почерпи !
32
15
 
6
 
! Отговори
Треперете мишки преди 5 години
Който не спазва заповедите на краварите, Тръмп ще го демократизира. Краварите ще турят на целия свят ембарго и мито задето отделяте парникови емисии! Покайте се грешници!
31
10
 
27
 
! Отговори
президент ли ? преди 5 години
С червените ботушки, потропва Дядо Мраз!Дечица веселушки пилот дойде при вас!
30
3
 
17
 
! Отговори
maleeei преди 5 години
Мого му е зор ба някой за България по тези срещи. С реално население от има няма 5-6 милиона ( един китайски град или половин Лондон), на хората им е много зор за ,,позицията на България,,. Вярвам че някои от тези лидери дори не знаят къде сме на картата!