Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка

Отнесени са гробища и води от канализацията
12 юни 2023 10:11, Стела Стоянова
82
Одески еколог: Химикали изтичат в Черно море от Нова Каховка
Снимка БГНЕС

На територията на Каховския язовир от много години се намира и промишлен комплекс, където има опасни химически замърсители.Това заяви екологът от Одеса Владислав Балинский по БНТ, който коментира замърсяването в акваторията на Черно море заради взривения язовир Нова Каховка.

По думите му, преди години в СССР са се използвали пестициди и други вещества, които се разграждат в организма в продължение на стотици години. Отнесени са и гробища за хора и животни, както и канализацията на някои населени места. Част от това се отича в Черно море и отива към Румъния и България, обясни Балинский.

Напълно унищожен е националният природен парк "Межднестровский". Територията му е близо 80 хиляди хектара и всичко е отнесено от водата на язовира. Това мащабно наводнение отнесе гробища, както и промишлени предприятия. Затова можем да говорим за възможно изтичане на химически замърсители, допълни Балинский.

Според еколога течението може да донесе замърсените води и до българското крайбрежие. Затова е нужен мониторинг на водата в Черно море.

Още по темата

За въздуха няма проблем, но по-добре е да се въздържаме да се къпем в морето. Трябва да се следи динамиката на процеса, каза още Балинский.

В залетите територии на Одеса трябва да се вземат противоепидемични мерки. Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. Вероятно ще се промени прозрачността на водата и ще има оцветяване на водораслите, предупреждава още екологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Черно мореНова Каховка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая година ще пропуснем българското черноморие.. който иска рак да ходи! естественно никой нищо няма да спомене за замърсяване... те всичките от власта са с хотели там
75
1
 
4
 
! Отговори
Станой от СофСтрой преди 10 месеца
Независимо кой е "гръмнал" този язовир, аз съм много доволен от този факт !Важното е че лакомите и сребролюбиви наши ресторантьори и хотелиери,отново ще "гризнат" дръвцето и този сезон . . .
74
0
 
2
 
! Отговори
канибал преди 10 месеца
ОТ КОГА ИМА КИТОВЕ В ЧЕРНО МОРЕ?
73
4
 
0
 
! Отговори
НАТО преди 10 месеца
ПРЕЗ ВСВ ХИТЛЕР Е БЛИЗО ДО СЪЗДАВАНЕ НА АТОМНА БОМБА.НО НОРВЕЖКАТА СЪПРОТИВА УНИЩОЖАВА ЦЯЛОТО ПРОИЗВЕДЕНО КОЛИЧЕСТВО ТЕЖКА ВОДА.В БЕЗСИЛНАТА СИ ЗЛОБА ГЕСТАПОВЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ДА ИЗБИВАТ ЕЛЕНОВИТЕ СТАДА С АТОМАТИ.ТАКА И СЕГА ТРАГИЧНИЯТ КРЕМЪЛСКИ ГЕРОЙ ДАВИ БЕЗЗАЩИТНИ ХОРА И ЖИВОТНИ,ВМЕСТО ДА СЕ БИЕ КАТО МЪЖ
72
0
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 10 месеца
Какъв модел китове плуват в Черно море бе другарю журналист?В Черно море се отичат фекалиите на цяла Европа и рибите и делфините се чувствуват чудесно.Плажуващите пък си пикаят в него и всичко е точно.
71
0
 
1
 
! Отговори
Ленин преди 10 месеца
Химикали и химикалки от цял свят - съединявайте се.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще изтичат ми като укрите са взривили стената та да гръмне Запорожката АЕЦ
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според кравароробите в Черно море е пълно с китове.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според руснаците може и да има китове, нацистки биологични оръжия може би.
67
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цитат: Замърсяването ще се отрази на цялата екосистема, включително на риби, китове и делфини. .... Има ли китове в Черно море???
66
7
 
2
 
! Отговори
Руснаците взривиха преди 10 месеца
И кво от това?На войно като на война..Украинците, да не би да са построили нещо
65
15
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Руснаците взривиха втора язоврина стена вчера, докато бягат от фронта. Скоро от Кремъл очаквайте - "след 8 години нацистки бомбандировки на язовирната стена тя се срути в жест на добра воля, поради лошото време".
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Остава и рибите да започнат да светят в тъмното и да им пораснат крака..
63
0
 
18
 
! Отговори
Брей преди 10 месеца
Китове в Черно море....имаше такъв филм Кит и подобен експерт.
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като се изкаже независим еколог ще му повярвам за реалните щети. Тоя сигурно е на щат при истеричния Зеленски и само му подглася.
61
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Черно море продължава да получава радионуклиди от Чернобил, особено 90Sr, чрез оттока от река Днепър. Нищо ново по Черноморието
60
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наглите укри ще попилеят цяла Европа заради ината си.
59
1
 
6
 
! Отговори
истината преди 10 месеца
Трябва да сде изчисти тоя политич *** ,който управлява ще последват и атомни бобми към главите ни. По-вредни от тези в момента България непознава..., който ги избра да ги сваля сега ,колкото и да крадете няма да може да го изхарчите ...
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А на крокодилите по плажа как ще се откази?
57
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
...мда, тоя експерт твърди, че има и китове в черно море, явно в харвад е завършил