Родители залагат семейни накити – купуват раници на децата

600 лева кредит – цената на подготвения първолак
30 авг 2016 09:14,
46
Родители залагат семейни накити – купуват раници на децата
Снимка: архив, Bulphoto

Майки и бащи на първокласници залагат семейни накити отпреди век, за да подготвят децата си за първия учебен ден, пише "Телеграф".

Собственик на заложна къща разказва, че родители донесли при него три златни синджира и една пендара, за да купят раница и пособия на детето. Други пък залагали телевизори.

Най-много преди първия учебен ден обаче забогатяват фирмите за бързи кредити. По техни данни българинът тегли от 200 до 600 лева, за да подготви детето си за първи клас.

Тъй като банките не предлагат оферти за първолаци, обикновено за купуването на раница, спортен екип, помагала и тетрадки, се минава през фирма за бързи кредити.

Най-скъпа от целия учебен пакет е раницата, която върви от 70 до 140 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да залага златото на баба си,като всеки уикенд ходи до Гърция.Но когато стане дума за собственото му дете,всичко му се вижда скъпо.Едно кафе се равнява на две тетрадки,един резервоар бензин струва,колкото една раница и прочие други сравнения.Финансовата грамотност и финансовата дисциплина не са вятърни понятия,въпросът е човек да си направи правилно сметката.А колкото до фирмите за бързи кредити,можем да кажем,че по-голямо заробване и мамене от тях няма.
35
1
 
8
 
! Отговори
Несъгласен преди 7 години
От 7 години знаеш, че детето ти ще тръгва в първи клас и не можеш да отделиш 200 лева. Трябва да си много ***, да нямаш никакво понятие от планиране на разходи, а не много беден. А 500 лева семестриална такса ? Плюс учебници, които са по 50- 70 лева. Нека се подготвят отсега. Аз съм самотен родител. Изучих си детето , без да залагам накити. Здраво бачкане поне на две места, никакви превземки по отношение на раници и телефони и детето ти става човек. Умен и с ценности.
34
1
 
2
 
! Отговори
Много от коментарите преди 7 години
До Анонимен 40 ясно ми е, че хората не могат да отделят 200 лв. при тези заплати, но все пак тези кредите по-поносими в изплащането им. Идеята ми е, че не е нужно да дават по 300 и нагоре лева за подготовка на ученик. Аз лично ще се огранича в рамките на 100-150 лв. за шестокласник.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Много от коментаритеАми хората, които масово вземат кредити по 200лв, явно се оправят със сумата, която сте споменал, за съжаление обаче и нея не притежават, а се налага да затъват в борчове. После ги връщат в троен размер и така до другия борч.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПо същото време - на найлоновите торбички и едната тетрадка по всичккология, стана модерно и да не се учи,да не се преподава, оценките да нямат общо с реалните резултати.... И сега берем плодовете на тази тенденция.
31
2
 
6
 
! Отговори
Срам и позор преди 7 години
Погазва се член от конституцията относно достойното съществуване. Политиците да кажат защо!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До даскалКалпавата раница едно, че е грозна, ами и бързо се къса. Решението не е потреблението на хората да минава само през магазини всичко за 1 лев. Нормално е да се инвестира в добра раница, но се чудя защо не можем сами да си произведем, нещо толкова тривиално. Свиването на потреблението не е решение, просто парите трябва да се въртят в правилните канали. Не говоря за разхищение и пр. консуматорски мании. Всяко положение много под или над оптимума е нежелано.
29
5
 
3
 
! Отговори
До Нормален човек преди 7 години
Най - после един нормален човек с мислене. За да има пари човек е необходимо не само да изкарва, но и да не харчи. Важно е да е положителен баланса. Винаги може да се спести от нещо, защото досега поне, който беден, закъсал човек съм видял то не е само от липсата на работа, а от учудващо големи и безсмислени разходи, не ми се и споменават. Това да кажеш "И аз съм човек" е най - опасната игра на съдбата. Харчи като за последно като и "ти си човек" и давай на кредиторите после.
28
5
 
6
 
! Отговори
даскал преди 7 години
Ива раници по 10 лева в китайските магазини и кварталните книжарници. Снобарите купуват безсмислено скъпи пособия , най - вероятно от глупост. Децата и без това ги късат за 3 месеца.
27
1
 
12
 
! Отговори
до ??? преди 7 години
Средната класа у нас от 90% се стопи на 10% от населението. Българина обеднява освен от поскъпването на живота и от затъването в кредити. При кредитирането пък условията у нас са в пъти по-лоши, отколкото в която и да е друга страна в ЕС. В същото време сме в БОРД и би следвало условията да са почти еднакви. Пипнат ли го лихварите, българина почва да бачка само за тях -до живот. Лихви-чсита-имоти - "бизнес" за милиарди. Добре премислена схема. Партиите в НС основно за нея бачкат.
26
2
 
14
 
! Отговори
Много от коментарите преди 7 години
са смешни. Има хора, които или нямат мозък или никакви ценности. Всичко може да е много нормално и прилично до 100-150 лв., кому е нужно грандоманско изхвърляне, на гол ***-чифте пищови. Българинът хем няма пари, хем дава за скъпотии. Ей, така от селска фукня. В цял свят по дрехите посрещат, но по акъла изпращат, не мога да разбера изкривеното българско мислене, да се купуват само скъпотии, а за скъпите мобифони нямам коментар, безумие!!!То не може да чете и пише, но важното е да е гъзар.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 29Ми не си купувайте помагалата, бе.В първи клас се учат числата до 10, азбуката и други подобни елементарни глупости.Ако детето ви има нужда от помагала за тия неща, имам лоши новини за вас.
24
2
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
"Невежите" знаят, че учебниците са безплатни. Същите тези "невежи" знаят, че учебниците вървят с една торба помагала, които са платени и не само в първи клас-2,3,4,5..си плащаш помагалата, които не са 5 лв.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия учебниците, които ползва детето ми са на 15 години, прилежно пише имената на децата, които са ги ползвали. Платих една тетрадка по англ. език 7 Е. Повечето неща стоят в училище, целогодишно има дават листове с разни текстове, задачи и т.н. Децата са щастливи, няма стрес, играят, забавляват се. В България се харчат целенасочено огромни средства за ненужни учебници, помагала, материала е страшно много и децата потъват в тази абсурдна система, което е жалко.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
'Най-скъпа от целия учебен пакет е раницата, която върви от 70 до 140 лева.'Моля? АхАхХАА, какви са тия глупости. Сигурно е задължително и да им купят последен модел айфон, да им отива на раницата. Учебниците (за невежите в коментарите отдолу) за първолаците са безплатни, какви безумия бълвате.
21
7
 
2
 
! Отговори
Раничко преди 7 години
Чета коментарите за цените на раниците. Според мен удобна и здрава раница трудно можеш да купиш за цена под 50 лв. Не казвам че трябва да се купуват раници по 150 лв. Мисля, че 50-60 лв е нормална цена за здрава и добре направена раница.
20
3
 
15
 
! Отговори
??? преди 7 години
Ситият на гладния не вярва.Работя с много и различни хора. Действителността е страшна. Българинът е беден и обеднява все повече. Средната класа се топи. Наблюдава се един феномен. Работещият, обикновен човек-обеднява. Работи, получава някаква заплата, но става все по-беден. Има две обяснения. Или много харчи за "кафета, цигари и кръчми", или всичко поскъпва постоянно, а доходите от 5 години не са мръднали. Богатите пък стават по-богати. Как ли става това???
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да чакаме последният ден и като свършат пендарите какво правим? Целодогишно купувам постоянно по нещо, тетрадки, химикалки, в началото на уч. година, само помагалата. Разпределяйки така разходите, не усещаме началото на учебната година. Раница за 70-140 лв.,, айсе стига. Купих я от Илиянци, на колелца, която я ползва 3 години, със Спайдър мен, струваше 30 лв. Просто всичко е едно голямо наддцакване и показност и изл. разходи. Същото е като се роди дете бедни, ама важни купища дрехи.
18
7
 
6
 
! Отговори
Нормален човек преди 7 години
Ние със съпругата ми нито пием, нито пушим, а и за заведения не ни остава много време, т като трябва да се работи здраво, но когато стане време за първи клас всички необходими пособия и аксесоари на сина ни ще са на необходимото ниво и качество независимо от това колко ще излезе!
17
5
 
4
 
! Отговори
Родител преди 7 години
До АнонименМани ги децата, тях държавата трябва да ги учи и всичко да е безплатно. Важното е ракия да има! Ай наздраве.