Граждански организации защитиха стипендия "роми"

Проектът на министерството е подкрепян и от учители
26 окт 2016 13:52, Анисия Иванова
67
Граждански организации защитиха стипендия "роми"
Снимка: Архив, Булфото

Представители на граждански организации се обявиха в подкрепа на проекта на МОН за стипендии за ромски ученици. Тази сутрин те са внесли писмо в образователното министерство за това.

По думите на Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности" България има четвъртия най-нисък коефициент на икономическа активност на младите хора до 30 години в ЕС и е на второ място в Европа по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. Тя цитира публикувана преди два месеца прогноза на Световната банка за България, според която "през следващите три години младите и често нискоквалифицирани лица от ромски произход ще са все по-значим източник за попълване на пазара на труда". Според Световната банка ромите вече осигуряват от 9 до 19 процента от новите работници и техният дял вероятно ще се увеличи, добави Михайлова, цитирана от БТА.

Още по темата

Центърът "Амалипе" също изразява категорична подкрепа за въвеждането на стипендиантската програма за средношколци-роми, заяви Деян Колев - председател на неправителствената организация във Велико Търново.

Той посочи, че проектът има за цел да поощри децата от ромския етнос да завършат своето средно образование и цитира проучване от последното преброяване на населението, според което по-малко от 10 процента от ромите в България имат средно образование, в сравнение с 35% от българските турци и 78 на сто от етническите българи.

Проектът на министерството среща подкрепа и от страна на учителите, заяви Елена Данаилова - директор на средищното училище в стражишкото село Камен. Тя посочи, че учениците от ромски произход се отказват от средно образование по две причини - едната е защото тръгват да търсят препитание, а другата са ранните бракове.

Такъв е случаят с Теменужка Костова, която след като е завършила осми клас в същото училище, е започнала да живее на семейни начала с бащата на детето си, но по-късно е завършила като частен ученик и сега е студентка във Великотърновския университет.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средното образование" е за две учебни години и ще се изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства заедно с Ромския образователен фонд със седалище в Букурещ.

За двете учебни години проектът ще се финансира с 561 400 евро, като 343 320 евро са от фонда /60 процента от стойността/, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро или 40 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Меня преди 7 години
Тия организации не са Български. Амин за вас!
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ви изгоним от България всички организации които тъпкаха българите до 2 години и тези които сега одобряват етническа дискриминация , ще гният по затворите да им дойде акъла на кого служат
42
0
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 7 години
В най мощната икономически и най многолюдна страна в света - Китай, е въведен закон: едно семейство може да има само едно дете. За второ ги дерат с огромни данъци. Обаче те всички работят, никой никого не издържа да народи 10 деца, като почне от 14 годишен и да е трето поколение неграмотен и безработен. По-рано раждаха на поразия, но измираха от глад...китайския комунизъм не можа да спре това, но икономическите закони - и още как! Ние какво - стимулираме безотговорността и използвачеството !!!
41
0
 
11
 
! Отговори
Закривай! преди 7 години
Ако бъдещето на тази псевдодържава са ромите - то тя няма бъдеще.
40
0
 
13
 
! Отговори
НПО-та дрън-дрън преди 7 години
Ни сме ги избирали с гласуване, ни упражняваме контрол върху дейността им. Никакви не са ми.
39
0
 
15
 
! Отговори
Безобразие! преди 7 години
Д/педайни, предателски, финансирани от чужди държави псевдо-граждански организации, нали?Плевелите задушават майка България и нейните градивни граждани!!!Кой има интерес от това? Кой иска да откъсне още от залъка ни, за да дава още и още блага на плевелите?
38
0
 
14
 
! Отговори
Опарен преди 7 години
До Анонимен Комисията за защите от дискриминация е една изключително мудна институция, която влачи делата с месеци (над 1 година), докато се забрави за какво става дума. Гражданските организации и патриотичните сили трябва да излязат на протести по улиците срещу безумието на Кунева и нейните покровители!
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охааа, марксизма яко бачка в нашата родина! Как да не си пратиш децата да учат при някой безродник, на когото му е през калмара за бъдещето им.
36
0
 
19
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Ще проследи ли някой тези ученици дали ще завършат, или просто ще напуснат училище без да връщат стипендиите? Дали ще си намерят работа с "кухото" средно образование, което им се подарява? Дали въобще могат да правят нещо след като са носени на ръце от социалната и образователна система 18 години? И защо въобще да работят като може и да не работят.....
35
0
 
33
 
! Отговори
Будител преди 7 години
Категорично, учителите НЕ подкрепят антибългарската акция !!!!!
34
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като е бедно, но иска да учи, ще го настанят в интернат и ще му създадат условия!А "гяволите", които създават деца без да мислят, да бъдат заставяни чрез закон да работят, за да плащат издръжката за децата им!А сега, какво? Ще им дават още по 30 евро, освен другите помощи, и родителите им ще ги изпиват за една вечер!Съд и затвор за Кунева и компания! Не може така безотговорно да се разпореждат с народните пари!
33
0
 
13
 
! Отговори
Със или без интернат преди 7 години
това зависи от спецификата на съответната държава!А омбудсМая, като послушна на западните господари, иска да закрие интернатите и да даде децата на приемни семейства, които много не се различават от безотговорните им родители. Тоест, да обремени нас да плащаме на случайни хора, ко5ито уж ще възпитават децата на безотговорните лу//м//пени!В България днес интернати трябва да има! Но само за кръгли сираци и за такива деца, които са доказали, че искат да учат, но в семействата им няма условия!
32
1
 
13
 
! Отговори
Интернатите са и за преди 7 години
това, да осигуряват нормални условия за живот и за развитие на ученолюбиви деца, които са имали лошия шанс да се родят в семейства на безотговорни родители.Но у нас какво се получи? В интернатите, на гърба на данъкоплатеца, се приютяват мързеливите деца на живи и здрави родители, които не желаят да се трудят, за да си хранят децата или пък изобщо не желаят да ги отглеждат. И вместо принудителен труд, ние ги облекчаваме, като им отглеждаме децата, сега пък ще плащаме на приемни семейства!
31
0
 
27
 
! Отговори
Колко са в България преди 7 години
децата от социално слаби семейства?На всички тях трябва да се помага, ако упостват да учат в средно училище!Какви са тези сълзливи сапунени оперни? сетила се за мъж в осми клас, но после решила да си доучва?Момчетата и момичетата от останалите етноси не са с по-ниско хормонално ниво. Те са с друг тип възпитание и знаят какво очаква обществото от тях!А ние какво правим? Чудим се как да подпомогнем размножаването и изхранването на безотговорни същества с лоша наследственост!
30
0
 
26
 
! Отговори
Законът да се спазва преди 7 години
Друго трябва - вместо помощи, глоби и затвор за родителите, които не полагат грижи децата им да учат. При първо провинение да се лишават родителите от социални помощи и детски, а при второ провинение, да започват и с глобите. Ако не искат да си плащат глобите - в панделата.
29
1
 
24
 
! Отговори
бивш социален работн преди 7 години
ДО 28Давали сме им учебни помагала и дрешки , на другия ден всичко е продадено на половин цена и изпито от загрижените им родители
28
0
 
48
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 7 години
Аз и моите колеги учители категорично не подкрепяме ромските стипендии. Има си стипендии за отличен успех, нека ромите се напънат да учат за отличен и да получават стипендии, като останалите деца. Пък и те едва ли ще се затърчат да учат след 8 ми клас, като знаем, че този електорат се размножава още на 12 години и предпочита майчинските пари, а не училищната стипендия.
27
0
 
40
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Има много *** и ефективен начин за България. Спират се всички социални помощи за всички и вместо да се дават пари, държавата спира да взима пари като някои данъци или част от тях. Най-подходящ в случая е Данък общ доход (ДОД). Вместо да дават наши пари за пиене на родителите, по-добре родителите сами да си изработят парите за пиене. Сега тези стипендии за деца от един етнос, чието име тук е забранено да се пише, ще се изпиват от родителите им и нито лев няма да отиде за тези деца.
26
0
 
22
 
! Отговори
Темида преди 7 години
БХК вече самосезира ли се, че наричат ромите роми, а не да им казват българи а на българите не роми..............
25
0
 
31
 
! Отговори
sport преди 7 години
Тези организации да се забранят със закон, или те да спонсорират съответните ученици със стипендии, а най-добре с ученически пособия, а ако имат бюджет и с облекло. Писна ми да плащам на тези "очакващи интегриране" индивиди, които "незнайно" как не са се интегрирали за толкова години присъствие в обществото.