Акад. Ревалски: Ще търся начини за повече пари за БАН

Новият председател ще управлява Академията следващите 4 г.
1 дек 2016 15:22, Анисия Иванова
18
Акад. Ревалски: Ще търся начини за повече пари за БАН
Акад. Юлиан Ревалски. Снимка: БТА

Новият председател на БАН акад. Юлиан Ревалски е категоричен, че първите му стъпки на новата длъжност ще са свързани с търсене на начини как в следващите години Академията да увеличи финансирането си - публичното, което е от държавата, и проектното, за което се грижи БАН.

Подобряването на финансирането на БАН ще е основната ми задача, допълни акад. Ревалски, но уточни, че не става въпрос само за заплати, а и за подобряване на условията на труд в институтите на БАН, тъй като на много места те не са добри.

Трябва да се подобри и поддръжката на инфраструктурата в БАН, която е уникална, но трябва и да се развива, каза новият председател на Академията. Той отбеляза, че още от 2017 г. ръководството на БАН е "задължено да увеличи заплатите на всички, които са под минималната работна заплата, за да отидат най-малко на минималната работна заплата".

На въпрос дали има институти в БАН без парно отопление, акад. Ревалски отговори, че може би има със сигурност институти, в които пускането на "парното" е било отложено най-малко с месец. "В част от биологическите институти парното отопление не беше пуснато навреме и хората бяха стискали зъби известно време, защото не им стигат средствата за плащане на парното отопление, както и за другите режийни разходи", заяви акад. Ревалски, пише БТА.

Той каза, че бюджетната субсидия на БАН се разпределя от Общото събрание по институтите. Ако тези 10 милиона лева допълнително за БАН за 2017 г. бъдат гласувани от парламента, ще бъдат разпределени, ако са в бюджетната субсидия, каза акад. Ревалски. Той припомни, че може да има и целево финансиране, като даде пример с тези 2 милиона лева от последната година от МОН, предназначени за младите учени в БАН.

Новоизбраният председател на Академията каза, че му предстои да сформира свой екип, който да включва главен научен секретар, най-много трима заместници и научни секретари по направленията. Трябва да се избере и Управителен съвет, за да може да заработи новото ръководство на БАН.

Акад. Ревалски заяви, че ще търси и връзка с бизнеса, тъй като световните тенденции са свързани с това, че част от финансирането на науката трябва да идва от бизнеса. В БАН има добри примери за приложни изследвания, като сред тях са институтите по металознание, по информационни и комуникационни технологии, и по полимери, отбеляза новият председател на Академията. Той заяви, че ще работи и за връщането на младите учени в България, като това можело да стане чрез програма към МОН.

Акад. Ревалски е роден 1956 г., от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика /ИМИ/ на БАН, а през 2011-2012 г. е бил заместник-директор на института. Той има принос за учредяването на Наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

Днес той бе избран за председател на БАН за следващите четири години. За него са гласували 57 от членовете на Общото събрание на Академията, а за другия кандидат - чл.-кор. Николай Милошев, гласовете в подкрепа са 27,  съобщиха от комисията по избора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Атанас Илиев преди 7 години
До 9: Току що го избрали : Ами ако разделим цената на ЦЕРН на броя на учените, които работят там, колко ще се получи ?
16
0
 
0
 
! Отговори
Атанас Илиев преди 7 години
До 9: Току що го избрали : Ами ако разделим цената на ЦЕРН на броя на учените, които рабитят там, колко ще се получи ?
15
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
О, свещенна простотия. Ти ме издържаш ли бе? Ти? Не стига че бачкам от сутрин до вечер и защо? Някакъв такъв дето не прави разлика между познание и чалга- ще ми отпуска средства. Някакви диваци си нагласуваха титли, без никакви научни трудове и т.н. Що не вземете да се карате на ченгетата, дето ви направи беднаци и изгониха целия интелектуалне потенциал от държавата. Истински ***! Такъв народ е обречен.
14
2
 
2
 
! Отговори
подкрепа преди 7 години
Който иска да има Академия е ДЛЪЖЕН да подкрепи Ревалски. Битката с мрежата от ченгета в БАН е трудна. Предишният математик се разболя и получи инсулт от това, затова всеки, който радее за наука на международно ниво ще трябва да преодолеее личните си желания да критикува и да помогне с каквото може, за да успее Ревалски. Бе смешен един коментар, че Ревалски нямал h faktor = 20, a imal 15. Все пак той е администратор и директор на най-силния Институт в БАН. Административната работа отнема време.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, уморените да финансират БАН да ви попитам, а не ли уморихте да издържате 240 паразита, плюс шофьорите им, плюс асистентите им, плюс любовниците им, плюс пътуванията им, плюс не знам си какво? А що не погледнете в бюджета, колко пари има заделени за наука, и колко за ДАНС, МВР и всичко друго дето минава за "сигурност". Тях нямате нищо против да ги издържате, въпреки че разбиват домовоте ви, карат ви да плащате на СОТ, обират ви по телефона и ви оставят да се избивате по улиците. С
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя руснак ли е ?
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига бе пич, уморявам се да ви издържам. Тези повече пари от пенсиите ли ще ги вземете или от работещите? Ае спри се малко. Защо не кажеш как БАН ще произведе нещо което да донесе пари вместо да се чудиш как да цуцаш още пари от бедните работещи? Бойко, затвори ги тея от БАН моляяяяяя тееее!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Както пресметнахме преди 7 години
в коментар 9, "учените" от БАН са по-богати от швейцарците, ама не знаят как да се оправят с толкова много имот.За такива народът казва "На две магарета сено не може да раздели"! Научило се само да реве "Дайте ми, дайте ми!А аз ще правя тук едни неща, които вие не разбирате, нищо че бяхме състуденти и вие завършихте с по-висок успех от нас. И като минат 20, 30, 40 години, тогава потомците ни ще имат полза от това, дето аз тук го работя! Ама освен заплати, плащайте ми отделно и като за проект!"
9
0
 
3
 
! Отговори
Току що го избрали преди 7 години
този Ревалски /дето никой не го е чувал колко велик учен е/ и вече ревна за пари!А бре байно!Неотдавна прочетохме, че швейцарците са най-богатите хора на света, защото, като се раздели богатството на Швейцария на броя на жителите й, се получава цифра малко над половин милион евро, което е равно на около един милион лева.Ако пък разделим 5 милиарда (цената на имотите на БАН) на 3 800 (броя на "учените" в БА)Н, се получава 1 357 894 лвИли, БАН-ските "учени" са по-богати от швейцарците!
8
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Вземете да санирате и да правите дограми -там са сега парите! Ама ще трябва да отделяте процент !
7
2
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Научни изследвания се финансират,когато има ползи за обществото и естествено за бизнеса.Отттам идват парите във всяка нормална държава.Нашата БАН не може да се похвали с успехи.Ако беше интересна за бизнеса-щяха да бъдат търсени и съответно много добре финансово.Омръзна ни да слушаме за бедни научни работници.Ако са научни работници в истинския смисъл на това словосъчетание-няма да допуснат да са бедни.
6
0
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
До АнонименА вашия гуру Воденичаров така ли направи? При този Воденичаров ченгетатат взеха властта и всучки ключове постове- нагласуваха си титли и т.н. Сега и Ревалски и пари според нагласуваните им титли трябва да им даде. *** ДОЛНА ***!
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки който заеме ръководен пост в БАН и не изравни заплатите с тези в СУ става съучастник в гигантско престъпление. Ако новия ръководител няма идея как да стане това и праща учените на протести значи не става за тая работа. И независимо от степените, си е най-обикновен службогонец и съучастник в престъпление.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен да лиже ду петата на депутатите и министъра, иначе пари няма как да види.
3
1
 
4
 
! Отговори
факт преди 7 години
Неспособните ченгета са голяма травма за обшеството. Когато свестен учен оглави Академията започва едно плюене. Ченгета долни горете знете къде! Ченгетата мнофо искат чалга поклонниците да разбират от биохимия и затова си мислят, че като им продадат или нагласуват титли. Титлите ще им оправят мисленете или ще ги направят честни, достойни, по-умни. Ха-ха. Диваци ненагледни!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ръководството на БАН извършва геноцид спрямо учените. Със 90 млн. лева държи заплатите на учените малко по високи от минималната, а пръска милиони за апаратури, администрация и прочее. Няма дори идея за реформиране на структурата така че заплатите поне да се доближат до тези в големите университети.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз има да реве за пари. Някой от дядовците му е ревал, ревал...