Третокласниците вече ще се учат да програмират

На мястото на "Домашен бит и техника" идва "Технология и предприемачество"
1 дек 2016 14:52,
23
Третокласниците вече ще се учат да програмират
Снимка: Reuters, архив

Третокласниците вече ще се учат да програмират. Проектът на новата учебна програма беше представен от Министерството на образованието и науката. Вече са готови и предложенията за 7-ми и 9-ти клас през 2018 г.

По "Компютърно моделиране" третокласниците ще се учат на Визуално-блоково програмиране.

Предметът "Домашен бит и техника" престава да съществува и на негово място учениците ще се подготвят по "Технология и предприемачество".

Например ще трябва да организират Коледно тържество и да определят бюджет за него.

"Огромна част от колегите начални учители са преминали през стъпките за квалификация от предходните няколко години точно по предприемачество и по тези много елементарни компютърни умения и те имат готовност отдавна", коментира пред bTV зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
МУНЧО преди 7 години
А кога ще ги учат да си бършат носовете
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно кой ще им го преподава това програмиране?
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от основните причини да се махнем от България беше училището. Няма такъв стрес и простотия. Сега детето ми учи в обикновено училище, без стрес и излишни суети и се чувства отлично. Преди цялото време беше свързано с безсмислено, зубрене, наизустяване на дати. Ангажиментите ми като родител също много. Както каза един род. на една род. среща; стига сте давали домашни на родителите. Това, че има много количество, не значи че има качество.
16
2
 
4
 
! Отговори
Знам преди 7 години
До АнонименТолкова взема на село и учи 10 деца в два слети класа, а в града? Всяко година само за образование се дават допълнително пари и все нямат горките...
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно е, че за един програмист трети клас е достатъчен.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Научете ги първо да се изразяват, да дискутират, да тренират мисълта си, като цяло да могат да расъждават!!! Научете ги на ОТГОВОРНОСТ, и на поемане НА ПОСЛЕДСТВИЯ!!! Научете ги на МОРАЛ, ЦЕННОСТИ, и на ЗНАЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ ДУМИ!---------и на тези неща учат в някои училища но те са частни и взимат по 2к такса на месец .в едно общинско у-ще не може да очакваш всичко това след като учителят взима500 лева месечно.
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ключова компетенция в живота ли е? То ясно, че програмистите са най-платени, но не е нужно на всички. Училището трябва да даде основните познания и насоки в живота. Елементарна здр. култура. В 21 век жени правят аборт, защото не знаят как да се предпазят, масово хората са все по-неграмотни, а ние ще учим програмирате. Безумие. Погледнете статистиката колко хора умират или остават инвалиди от липса на ел. познатия.
12
0
 
19
 
! Отговори
gtf преди 7 години
аз предлагам да почнат, когато проходят, кой ще чака до 3-ти клас ? Как за толкова години едно умно нещо не измислихте мам** ви
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Научете ги първо да се изразяват, да дискутират, да тренират мисълта си, като цяло да могат да расъждават!!! Научете ги на ОТГОВОРНОСТ, и на поемане НА ПОСЛЕДСТВИЯ!!! Научете ги на МОРАЛ, ЦЕННОСТИ, и на ЗНАЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ ДУМИ! ПАРАЛЕЛНО на това ги учете на наука (физика, математика, химия, информатика, география и т.н.). Един програмист е един нископлатен работник на Запад.
10
0
 
30
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
.. Например ще трябва да организират Коледно тържество и да определят бюджет за него... Те не могат да организират себе си (което е нормално за възрастта).. Програмиране!? Научете ги да смятат, пишат и четат първо!
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, като бивш програмист и настоящ софтуерен архитект ще ви кажа, че програмирането НЕ Е ЗА ВСЕКИ! Това е просто средство за постигане на определени цели. Едно общество има нужда и от други хора освен математици и програмисти, а в момента има тенденция всички да получават ИТ образование. ТОва е безсмислено. Ще създадете социално некомпетентни хора, защото масово програмистите са такива! Не всички, но масово! Това е огромна грешка!
8
0
 
15
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
А бай *** ще произвежда дисаги за фирмата Gucci. Я стига с изцепките.
7
0
 
30
 
! Отговори
Това преди 7 години
ще е поредната грешка в българското образование, която ще има отрицателни последици за много години напред.
6
1
 
12
 
! Отговори
майка преди 7 години
До Анонимен:Ами поне ще имат елементарни знания и умения за професиите и ще може да забие един пирон. Вече имаме опи с програмирането какво правеха в часовете - щото госпожата не може да сложи забрани на някой сайтове. Паралелка информационни технологии, му казвам маркирай колоната, той гледа и не знае какво му се говори /за Ексел/.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще забиват пирони и сменят бушоните у дома онлайн. Технологията - технологична. Дело на всеки.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 3ОМГ, супер прав си, предлагам по тоя повод да правят моливници до откат, това със сигурност ще им помогне в живота.
3
2
 
38
 
! Отговори
програмист преди 7 години
Какво програмиране в 3 ти клас.Те децата още таблицата за умножение не знаят, ще ги мъчат да програмират.Ей абсолютни бушмени са тия в министерството на образованието.От година на година все по големи тъпотии измислят.
2
3
 
38
 
! Отговори
Гост преди 7 години
На какво програмиране ще ги учите?!?! Те не могат да пишат, масово не могат да четат, не могат да смятат. На уроци тръгват по математика, че и на български тук-там още 3-4 клас, програмиране ще въвеждат!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
по-добре в училище да ги научатда не са като майките им- да не търкат талони от лотарията- да не теглят бързи кредити- да не са потребители роби на общественото мнениеразговор между дебилиДебил: -Взех си новата 6S на Apple. Яко!Другите ***: - Верно супер яко!