Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата

И от ЧЕЗ се включили в инициативата на 26 март
Обновена: 27 мар 2011 15:49 | 27 мар 2011 13:33,
66
Часът на Земята: 44 мегавата по-малко ток в столицата
Снимка: Архив Булфото

Спад в потреблението на електроенергия от 44 мегавата е отчетен в София по време на кампанията "Часът на Земята" снощи, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ България".

Спестената от потребителите електроенергия се равнява на консумацията на 735 000 стандартни електрически крушки по 60 вата.

Още по темата
За сравнение – по време на миналогодишната кампания ЧЕЗ регистрира спад на потреблението от 38 мегавата.

В рамките на кампанията "Часът на Земята" милиони хора по света изключват осветлението в домовете или работните си места в рамките на един час.

През тази година инициативата се състоя на 26 март между 20,30 и 21,30 часа.

От компанията посочват, че за трети път са се включили в кампанията "Часът на Земята", като са изключили дежурното и рекламното осветление в шест свои сгради в София.

134 държави, сред които и България, участваха в инициативата "Часът на Земята" на Световния Фонд за дивата природа. Това е рекорд в едва 4-годишната история на проекта.

"Часът на Земята" се ражда в австралийския град Сидни. Повече от 10 милиона души там изключих лампите си. Най-масово беше участието на Италия, където инициативата беше подкрепена в общо 200 града. Изгасено беше осветлението на ключови забележителности като Колизеума в Рим и Наклонената кула в Пиза.

В привличането на вниманието към проблема с глобалното затопляне, се включиха също властите в Пекин, Ню Йорк, Лондон и Рио де Жанейро. Там беше изключено осветлението на места като стадион "Птичето гнездо", "Таймс скуеър", "Окото на хилядолетието" и статуята на Христос Спасител.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: часът на земята
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
7
 
! Отговори
Кикбокс преди 13 години
И аз учствах, от 20.30 до 21.30, но като излязох на терасата навсякъде светеше и се чуваше чалгия, то българина незнае къде се намира па час на земята ще спазва
65
1
 
0
 
! Отговори
Балканец преди 13 години
Дo Nobody: Пак ли плюеш?
64
0
 
8
 
! Отговори
Влади преди 13 години
В момента E'on масово си купува пикапи "FORD" за по 46 000 лв/бр.. За какви спестени кинти си говорим?!
63
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига вече с принципи и символики. Проблемът е реален и трябва вече да се действа, а не да се гъбаркаме още с крушките. Някой да е засадил дърво в последно време, или да е отказал да му сложат покупките в найлонова торбичка. Колко от нас си правят труда да се наведат да вдигнат един *** от улицата и да го изхвърлят, където му е мястото.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 56Какви са тези крушки по 20 лв. Взимаш се Филипс или Осрам за по 8лв и ще ти карат 5 години мен. Виж, ако имаш проблеми с електрическата мрежа и параметрите на тока, това е друг въпрос.По-добри са диодните, но все още са скъпи.
61
0
 
2
 
! Отговори
птичка преди 13 години
символично подкрепа към възобновяемата енергия-ЧЕТЕТЕ ЛИ?
60
1
 
4
 
! Отговори
птичка преди 13 години
ама кой ви говори за пари?много елементарно мислене.той нямало да дава пари за екологията.не пари-принос дай!не хвърляйбоклук по улиците или където и да е освен в контейнерите и кошовете,изхвърляй го разделно,пести ток и не разхищавай вода,спаси поне едно животинче,като отидеш сред природата си събери ***,и още куп неща можеш да направиш.
59
1
 
7
 
! Отговори
Go преди 13 години
Е, и за чий Х в България ни е това? Консумацията си спада по-простата причина, че все повече хора се връщат към миналото с дърва и въглища, заради безбожно скъпия ток. ***, обаче, реагират с увеличаване на цената, за да си гарантират най-малко същата норма на печалба. Никой от тези *** не се интересува от природата, тази мафия единствено се интересува от собствената си печалба. А вие си изключвайте лампите и правете вятър.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нито ще си купя енергоспестяващи крушки или печки и прочие, като не мога да си платя тока ще се вържа незаконно и ще го крада, напук на к.рвите от "природо-защитните" бардаци.
57
2
 
2
 
! Отговори
do 54 преди 13 години
da absoliutno si prav...i ne samo tova....az ne iskam da davam za ekologia nikakvi pari..nashata oposkana Bulgaria deto niama nikakva ikonomika ne vijdam kak vlie zle tooolkova na prirodata.Imame edna rafineria deto ni napravi robi za godini napred..DA I SLOJAT 95% DANUK PRIRODNA SREDA i da se opraviat.Ne sum gasil lampi i niama da gasia..e tam India,Kitai&co da gasiat.Ne stiga che niamam 2 leva i jiveia kato jivotno pa i da mislia za okolnata sreda deto BOGATASHITE IA SASIPVAT..are drum
56
3
 
6
 
! Отговори
do 26 преди 13 години
Аз си купих енегроспестяващи крушки - 6 по 20 лева за полюлея. И при първото спиране на тока до една изгърмяха - 120 лева минус, а бяха на 4 дена. Купих още веднъж 2 крушики за кухнята, но от друга марка. Пак спиране на тока и пак минус 24 кинта.
55
4
 
4
 
! Отговори
colobur преди 13 години
Аз лично не си гасих осветлението... гледах през това време телевизийките които го рекламираха това и се чудих те защо не спряха излъчванията си???
54
1
 
7
 
! Отговори
символично-парично преди 13 години
а истината е такава хора: Има едни зелени дето ще ревнат на видяхте ли, хората са с нас, гасиха за 1 час лампите - а сега дайте тези милиончета да усвойм за екология( а всъщност да си построим вили и купим яхти).....Та такива ми ти работи мили ми смехурко....С тези символики зелените просто казвар на вижте ни тук сме, иамме много последователи - значи дайте пари!!! Всичко е пари, хората дето им пука за екологията даже няма да ги видит и помиришат обаче....
53
1
 
3
 
! Отговори
птичка преди 13 години
колко остроумно:)!браво!!!
52
3
 
9
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
До птичкаТо и Макдоналдс го има в повече от 134 държави, ама това не означава, че е полезен.
51
6
 
7
 
! Отговори
птичка преди 13 години
"134 държави участват в Часът на земята като изключват осветлението за 1 час в 20,30 часа местно време, за да покажат символично подкрепа към възобновяемата енергия."-думата символично нещо говори ли ви?кой ви каза,че с това спиране на лампите за час ще спасим планетата?въпросът е принципен.явно българинът не е дорасъл за участие в подобни инициативи.
50
1
 
6
 
! Отговори
птичка преди 13 години
46,а защо мислиш,че не правя изброените от теб неща?правя каквото мога.така реших и вчера,че няма да ми дотежи да цъкна бушона и да изляза за час навън.природозащитник не е чове,който си изгася лампата за час,тези хора живеята с мисъл за природата всеки ден!
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Станете вегетарианци, карайте колело, не бъдете прекалени консуматори на новите технологични глезотии - те няма да ви направят живота по-лесен, ще ви го направят по-зависим. Заменете найлоновите торбички с пазарска чанта от плат или количка с дръжка. Предприемете саниране за по-добра енергоефективност на дома си. Подновете уредите си с енергоспестяващи до колкото ви е възможно. И чного други мерки, с които ще помогнете повече, отколкото символичното спиране на осветлението за 1 час.
48
5
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Браво! Очарователно. А "Часът на водата" няма ли да има? Да видим колко *** ще плъпнат по улиците.
47
5
 
8
 
! Отговори
Тъмничар преди 13 години
На всички зелени да им се изключи захранването с електричество, но специално за тях да се въведе данък "зелен антиядрен" ток и данък "зелен спам" - за непрекъснатите безумни идеи, които разпространяват в общественото пространство . Съответно да им се спре и подаването на топла вода там където е приложимо. Така милите" зелени" ще докажат, че са наистина националноотговорни, а чрез данъците ще увеличат търпимостта на нормалната и разумна част на обществото. Разпространението на неаргументирани и на идеи, чиято реализация може да нанесе вреди на обществото трябва да се заплаща по някакъв начин. Пример за вредна идея непазарно изкупуване на енергия на неразумно високи цени със съмнителна екологична полза.