Ниска "култура на пазаруване" държи празни родните молове

Българинът трябвало да се научи да си харчи парите там
Обновена: 12 май 2011 17:07 | 12 май 2011 17:02,
390
Ниска "култура на пазаруване" държи празни родните молове
При откриването моловете са пълни, но после потребителите намаляват. Снимка: Архив Булфото

Моловете у нас нямат достатъчно потребители, тъй като на българина е необходимо време да свикне да пазарува в тези нови търговски формати. С други думи, нужно е той да повиши културата си на пазаруване. Това мнение изказаха участниците в дискусия, посветена на бъдещето на търговските центрове у нас по време на конференцията BalRec, която се проведе в сряда.

Според Драгия Драгиев, мениджър Управление на активи в GE Capital Real Estate Central&Eastern Europe, от една страна, ниското потребление се дължи на сравнително по-ниските доходи на значителна част от населението.

Наред с това обаче трябвало да се повиши и културата на пазаруване, за да може потребителите да свикнат да пазаруват в моловете.

Според Драгиев, макар в по-малка степен, в София също все още има потенциал клиентите, които не са добре запознати с моловете, да започнат да използват и тази възможност за пазаруване.

В провинцията обаче има още по-голямо разминаване в нивото на „културата на пазаруване“ с това на столичани. Там търговският център все още не е толкова познат и за да се повиши неговият потенциал, потребителите трябва да свикнат да го използват, смята той.

Стефан Косев, управляващ партньор в Regent's Property Advisors и бивш изпълнителен директор на веригата хипермаркети „Пикадили“, също каза, че е необходимо време, докато потребителят свикне с новите формати – да обходи един мол, да се ориентира в него и да може да намира по-лесно конкретните магазини, които търси.

Заблудата, че молът у нас е скъпа дестинация за пазаруване, трябва да се разсее, посочи Симона Първанова, директор "Бизнес развитие" в консултантската компания Forton International. По думите й много от моловете предлагат продукти във всякакви ценови сегменти, за потребители с различна покупателна способност.

Косев допълни, че става дума за „приоритетно пазаруване“, при което потребителите, в зависимост от своя вкус, разбиране и приоритети, избират дали да пазаруват по-евтини или по-скъпи продукти и за кои точно видове продукти да отделят повече пари и за кои – по-малко.

Хората сами избират дали да си купят скъп кашкавал или скъп автомобил, разясни той.

Още новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: моловепазаруване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
294
1
 
6
 
! Отговори
браво преди 12 години
297 го е казал много точно. Присъединявам се към мнението.
293
1
 
8
 
! Отговори
прост преди 12 години
Тази конференция за принудителното пазаруване в МОЛ направо във в-к "Култура" трябваше да се отрази.
292
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами... прави са хората - защо стискате парите, а не им ги дадете веднага на тях? Кой ще им осигурява яките пари. Ако трябва, и насила ще налат "културата".
291
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
293, ама и да имам висока заплата защо да пазарувам от мола, като мога да си купя същото по-евтино от друг магазин на малко по-нецентрално място?Ще ми казват, че съм имал ниска потребителска култура... Те ли ще ми казват? Нали целта е да направят нещо дето да ми се хареса, не да направят нещо и да ме накарат да го харесам..
290
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен е точно обратното. Точно хората с елементарна култура пазаруват масово от молове. Хората, които постоянно гледат да си профукат парите за някакви "дрешки", които ще ги накарат да се чувстват по-ценени, защото са по-скъпи. Разбира се, ефектът е временен и след няколко седмици/месеца трябва да се повтори "шопинг терапията". Моловете са за елементарни и/или суетни хора. Културните хора, които могат да си водят сметката, си пазаруват от нормални магазини.
289
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХА-ха-ХА-ха те моловете във Варна станаха повече от бензиностанциите как да пазаруват хората, виж снобарите са друго нещо. Друго си е да кажеш купих си от МОЛ-а нещо което струва в друг магазин на половина....баси платената реклама...как да се разсее заблудата, че е скъпо като такава заблуда няма.
288
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моловете са модел на Капалъ чарши, но с няколко пъти по-високи цени. Защо трябва да се пазарува от молове, след като има по-добре снабдени и по-евтини магазини?
287
1
 
26
 
! Отговори
Ставри преди 12 години
Тея, които държат моловете, да не врякат, че сме имали ниска култура на пазаруване, ами да си вложат крадените пари в по-полезни структури. Вече в големите градове положението е мол до мола, а болница или училище не са строени от байтошово време сигурно. Да не говорим за заводи и предприятия, които всъщност ще дръпнат икономиката напред. Не тея пантеони на глупостта - моловете, които ни докара пазарният капитализъм.
286
1
 
19
 
! Отговори
Катя преди 12 години
Нямат ниска култура на пазаруване хората,а имат ниски доходи. Всеки може да пазарува,но с тези заплати само остава гледането.
285
0
 
4
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
На крива ракета - космосът ѝ пречи.Нáроден мислител
284
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
малка корекция само:Твоята е сложна.Требе мобилизация и патроне да си носим тогаз,щот с АК47 без патроне става за тояга само.С камъне и дърве продължава поемата.И червения *** сочи върха пак и вика.Тамо са раите.И данъчните ордите тръгват с викове сърдити.И аллах гръмовно въздуха разпра.Частника отговори с други вик УРАААА.И днес в йощ балкана щом буря захваща.........
283
1
 
2
 
! Отговори
до 286 преди 12 години
Твоята е сложна.Требе мобилизация и патроне да си носим тогаз,щот с АК47 без патроне става за тояга само.С камъне и дърве продължава поемата.И червения *** сочи върха пак и вика.Тамо са раите.И ордите тръгват с викове сърдити.И аллах гръмовно въздуха разпра.Частника отговори с други вик УРАААА.И днес в йощ балкана щом буря захваща.........
282
0
 
17
 
! Отговори
СВЯТ преди 12 години
ПУСНЕТЕ БЕЗПЛАТНИ АВТОБУСИ ОТ СЕЛАТА ДО МОЛОВЕТЕ И РЕЗУЛТАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАДОВОЛИТЕЛЕН И КУЛТУРЕН .........ЗА ДОСЕЩЕНЕ СИ ИСКАМ ПАЯ....
281
0
 
25
 
! Отговори
Чалгар преди 12 години
Друго си е елитната чалго-мутренска култура!
280
0
 
29
 
! Отговори
баба Вуна преди 12 години
Всички молове да фалират.Там продават най големите ментета.
279
1
 
17
 
! Отговори
naTpuoT преди 12 години
Грабвайте калашниците!- някой се изкряска ...
278
1
 
5
 
! Отговори
Do 281 преди 12 години
N. 281 , ti da ne bi da si ot "kulturnite" , a ?!
277
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
xa-xa,toia menidjar da ide na nivata da sadi kartofi s motika N2...da si povi6i i toi kulturata,aman ot amerikanska agresivna plastmasova kultura
276
2
 
5
 
! Отговори
Do n.282 преди 12 години
EVALA n.282 !!!
275
2
 
5
 
! Отговори
до 281 преди 12 години
Машалла бе Америко Веспучи.Направо ще откриеш топлата вода.dnes.bg/obshtestvo/2011/05/12/niska-kultura-na-pazaruvane-dyrji-prazni-rodnite-molove.118522ment-newestЯ пробвай така?Но не прекалявай със спаменето.