Пренаситен ли е с психолози пазарът на труда у нас?

Специалността нашумя дори и сред редиците на манекенките
Обновена: 22 ное 2011 07:20 | 22 ное 2011 07:12,
40
Пренаситен ли е с психолози пазарът на труда у нас?
Снимка: архив, Булфото

 Модата в образованието не е от вчера и отразява като огледало потребностите на времето. В първите години на  прехода специалността "право" става толкова актуална, че почти  няма ВУЗ, който да не я предлага. В резултат сега е пълно с  юристи, които не упражняват професията си и се реализират в съвсем други сфери. Впоследствие кривата на най-желаните от  студентите специалности преминава последователно през "Икономика", "Връзки с обществеността", "Бизнес администрация", а в последно време и "Психология".

"От създаването си специалност "Психология" се е радвала на постоянен интерес на мотивирани и качествени кандидат-студенти, каза за БТА доцент Людмила Андреева, ръководител на катедрата по Обща, експериментална и генетична психология към Философския факултет в СУ "Св.Кл. Охридски".

По думите й през последните 8 години има тенденция на увеличаване на този интерес, най-изразена през последните 5, в които непрекъснато расте броят на кандидатите, посочили на първо място специалността в предпочитанията си. 

Според доцент Людмила Андреева съществена причина за популярността на психологията сред кандидат-студентите през последните години е наличието на лични проблеми или трудности в семействата им, които
младите хора се надяват да разберат и да си обяснят. 
 
Въпреки че повечето студенти имат предварителната нагласа, че желаят да се реализират кариерно в областта на психологията, един на всеки трима не е категоричен в коя подобласт би искал да работи. Специалността нашумя и сред редиците на манекенките, което е барометър за модата на деня, но по думите на Людмила Андреева броят на тези, които са били повлияни в избора си от престижа на психологията в настоящия момент остава относително малък. "Доказателство за това е, че досега не сме имали случай на студент, пожелал да бъде прехвърлен в друга специалност след завършване на първи курс",  казва тя. 
 
Не е тайна, че съществува разминаване между желанията на студентите, реалностите на пазара на труда и нуждите на държавата, отбелязва Андреева. Докато доста млади хора мечтаят за частна практика като психотерапевти, много училища изпитват глад за добре подготвени специалисти за длъжността педагогически съветник. 
 
Данни от националната рейтингова класация на образователното министерство показват, че най-добра реализация по специалността психология имат студентите от бургаския университет "Проф.д-р Асен Златаров" и от Шуменския университет. Доцент Андреева намира за куриозен факта, че възпитаниците на СУ се нареждат едва на трето място по реализация след тези два университета, които дори нямат акредитация за подготовка на психологически кадри от Националната агенция по оценяване и акредитация.
 
Като друг тревожен момент тя посочва това, че работодателите не проявяват особено силен интерес към завършилите психология - по скала от 0 до 100, изразяваща предпочитанията на работодателите към дадена специалност, оценките на всички ВУЗ-ове за специалност  "Психология" са в диапазона от 1 до 3.  
 
Означава ли това, че трудовият пазар вече е  пренаситен с психолози, както това някога се случи със завършилите право?  "Тази опасност е много реална", смята доцент Андреева. В момента шест ВУЗ-а имат акредитация за подготовка на психологически кадри на трите образователни нива във висшето образование. По нейно мнение това е процес, върху който не може да се влияе и който е под властта на външни фактори: университет, държава, пазар на труда, икономическа ситуация,  възможности на кандидат-студентите да продължат обучението си в чужбина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
до ева 32 преди 12 години
Липсата на закон за психотерапия позволява на много хора с бакалаварско ниво да се изявяват като клинични психолози без да имат нужните умения и квалификации. Този закон ще влезе съвсем скоро за четене в парламента и в момента, в който се приеме броя на психолозите, които имат право на практикуват ще спадне драстично.Основно изискване към психолога ще бъде минаването на личен опит в дадена парадигма, обучение и работа под супервизия, неща които сега масово психолозите пропускат и изглеждат ***
38
0
 
8
 
! Отговори
до ева 32 преди 12 години
Не съм съгласна, че психологията е желана специалност, защото е нисък бала, напротив балът е доста висок и не се влиза толкова лесно. Проблемът е, че те оставят да минеш доста леко през 4-те години бакалавър, а студентите много лесно си повярват и мислят, че това им стига. България наистина е залята с некачествени и необразовани психолози и това се дължи не само на това, че университетите ни са с ниско ниво на образование, а защото няма закон за Психотерапията....
37
2
 
4
 
! Отговори
Геле, брата на ръмпе преди 12 години
Проблема ви на вас,компири, че само си седите пред комповете и се чудете къде да си постнете тъпите коментари и все да изливате негативизма си у нета. нямало специалисти , нямало кадърни кадри , нямало тва-онова. А вие до толкова ли сте кадърни ? -да пишете по цял ден небивалици
36
2
 
2
 
! Отговори
Мъникендка преди 12 години
Ми аз сам ногу умна и завръших право и са Геле че ми купи джип и аз че запиша пцихулогия. Па мима гърлото ми разпраа че завръшила суциологиа у НБУ и Ръмпело че и купе къща на сузопол
35
3
 
6
 
! Отговори
интернист - с язва преди 12 години
Познавам психолог, който страда от депресии, стоматолог с развалени зъби и интернист - с язва. Такива са нашите "специалисти"!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре малко, но качествени психолози, отколкото гвардия от ненаучили или просто без достатъчно хуманни нагласи, иначе училищата имат нужда не от психолози, а от цербери, ако в психологията се намират такива - браво
33
1
 
5
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Още един специалист от УНСС... Какво да кажа, просто не знам! Саше, мама и тати като ти казаха "Стой си, мама, на село", защо не ги послуша?!
32
3
 
11
 
! Отговори
xXx преди 12 години
Проблема не е в това, че имаме много психолози. Проблема е в липсата на чужди инвестиции в страната ни. Никои не иска да инвестира у нас, защото населението ни се топи с рекордни темпове и защото качеството на работната ни ръка е най-ниско в целия Европейски съюз! Е, питам, по каква причина чужд инвеститор ще дойде у нас!?
31
15
 
10
 
! Отговори
ева преди 12 години
Специалност Психология не е предпочитана, просто там ги приемат, защото не се иска висока оценка. Половината от т.нар. "психоложки" не могат да помогнат сами на себе си, какво остава човек да отиде на консултация при тях.
30
4
 
4
 
! Отговори
tulski преди 12 години
" За да ги назначат обаче им поставяли малък тест: поставят ги на бюро и ги карали да си напишат заповедта за назначаване на компютъра." ================================================Каква е тая заповед ? Това някаква шега ли е ?
29
3
 
8
 
! Отговори
но комент преди 12 години
При положение че половината население е "изтрещяло", откъде тия изводи че няма работа за психолози в Бг?*** то за кого ли има работа-за мутри, полицаи и охранители само има работа.Инженерите ни бяха прекалено много-а се оказа че въобще няма, докторите ни бяха много- къде са тия много никой не знае, юристите били много- опитай се да намериш свестен и с ума си юрист.
28
5
 
9
 
! Отговори
но комент преди 12 години
И откъде "умната" държава знае от какви и колко специалисти ще им нужда след 5 или след 10 години?Много ни били хората с висше образование-митове и легенди.Оказа се ,че са много по малко от европейските изисквания и трябва доста да наваксваме бройката.А за психолози каква работа, като в Бг малко хора знаят въобще каква работа може да им свърши психолога, какво точно работи.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не може да не си си решил собствените проблеми, а да взимаш пари на други хора, уж, че ще оправиш техните. пълна трагедия е сред психолозите, то само с теория не става, да не говорим, че те и теорията толкова си научават
26
2
 
7
 
! Отговори
До да да преди 12 години
До 26А какво животно е това "инжИнер". Пасе ли, мляко дава ли???Хахахахахаха
25
8
 
1
 
! Отговори
да да преди 12 години
особено ако една инжинерка се преквалифицира в психоложка, после не ми се говори какво става ! едни дълбокомислени изводи, едни глупости..
24
2
 
5
 
! Отговори
до 19 - неразбрал преди 12 години
Държавата няма нужда - народът има нужда.... Хайде прочети пак, но по-бавничко.
23
4
 
1
 
! Отговори
Dzon преди 12 години
Za kakvo puskat tezi universiteti tezi oglasi ako Nqma rabota za psiholozi neka da zatvorat speciqlnosta neka ima samo ikonomika I pravo tpa darjava
22
4
 
4
 
! Отговори
@22 преди 12 години
каквито професорите, такива и студентите
21
5
 
7
 
! Отговори
тъп като 19 преди 12 години
И още:Баджанака ми работи за държавата. За съжаление не мога да кажа какво и къде. Сподели ми, че имат крещяща нужда от икономисти-специалисти. За да ги назначат обаче им поставяли малък тест: поставят ги на бюро и ги карали да си напишат заповедта за назначаване на компютъра. Как мислиш драги ми 19, колко са успяли? С "висше" и самочуствие поне на професор... Успеваемост нулева... Та това е основната ми мисъл: университетите в БГ бълват масово "специалисти",които не работят по специалността си
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как от БСП коментират всички новини?Става дума за секс и жени >> психоложка, става за секс, международно положение - секс, икономика - сексДа оплюем ББ >> понеже го правят с повод и без повод, и напълно вулгарно, съответно всяка нормална критика към управленито изглежда безмислена, щото се разводнява в глупостите им