Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

Депутатите затягат обръча на местата за пушене
8 май 2012 07:00,
296
Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките
Обмислят драконовски мерки срещу цигарения дим. Снимка: архив, Reuters

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

Още по темата
 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
3
 
4
 
! Отговори
Мери преди 12 години
А стига просотии, г-да дУпетати! Като искате да се отчетете със закони,защото отва вие работата, , създайте един Закон за изборност на магистратите , така че да отвеете тези, които от 23 години са хванали и не пускат кокала; с които ВАС, ВКС и КС са бъкани! Създайте закон за присъда не по-малка от 5 г.затвор при ПТП на пешеходна пътека, съпроводоно с убийство на пешеходеца; променете заскона ,съгласно който при престъплрение по няколко алинеи наказанията не се натрупват, а се избира най-тежкото . Накарайте по законов път магистрати,чийто присъди са обжалвани в Страсбург , да плащат от джоба си своите прегрешения, често пъти умишлено направени, а не ние да им заплащаме греховете. Това направете, та да разберем, че имаме народни представители в парламента, а не експосл. Макълдауни да се произнася, че в НС излиза един ***, а влиза друг такъв!
195
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска да пуши да си ходи на село и да си трови козите и овцете!
194
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много негативи има пушенето. Някои от тях се проявяват веднага - отвратителен дъх и мирис като воня на пор, главоболие в околните, пристъпи на задушаване в доста хора, които са по-чувствителни, може би има и още. Негативи, които не се проявяват веднага и не ги усещаме - това е най-вече отровата от пушенето и от пасивното пушене с техните последици. Примерно: скъсяване на живота, повече боледуване и натоварване на здравната система и т.н.
193
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не е много вярно не разбирам защо свързваш пушенето с екология?!?!никой не го грее имаш хартиики или не,значи ти имаш възможността да се изнесеш в нова зеландия,преувеличавате малко непушачите,аз пуша самата и не го правя по заведения и не ходя по такива в които не се диша,но поне правото си на слънце да запаля,отвратително или не-си е мое,не смятам че е най наболелия проблем в българия просто и мисля че създава излишен шум,който да отвлича внимание.това е
192
4
 
2
 
! Отговори
До 223 преди 12 години
Искаш чист въздух? Отиваш на Мусала и дишаш. Или на село. Там няма кой да те трови.
191
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам въздух без отрови и смрад. Една от тези отрови е тютюневия дим. От него може най-лесно да се освободим.
190
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щом трябва да плащаш за плюсчета..смятай =)
189
6
 
3
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Ченс, когато се заговори за тютюнопушенето и осмърдяването, веднага оревавате света и почват да говорите за алкохол, заводи, коли, пингвини, мечета коалки и топенето на ледниците.Надявам се да съм ЯСЕН.Запали си цигарка в Нова Зенландия на обществено място и бум - $300 глоба. А аз понеже имам МНОГО пари и съм ходил къде ли не. И знам как е в цивилизацията.За миризмата на ПОР, ами пушачите са ПОРове.
188
4
 
3
 
! Отговори
Ненормално е преди 12 години
Ненормално е да ти издишват отрови в лицето. Ненормално е да те осмърдяват. ненормално е след няколко минути в атмосфера с тютюнев дим, след това няколкоч аса да те боли главата. Накратко - ненормално е да се пуши, особено сред други хора.
187
3
 
1
 
! Отговори
chance преди 12 години
за какво съм виновна то4но? =) и за кви пингвини говориш ти въобще,обичаш да пийваш май
186
4
 
3
 
! Отговори
chance преди 12 години
към мирис на пор: :D добре казано,но точно това е ,никой не може да ти каже как да си миришшеш,мене пък ме дразнят хората който не се къпят или мацките които не знаят как се ползва парфюм и се поливат целите,обаче никой не ме пита ,както и тебе,ако не искаш да смърдиш на манджа излизаш от кухнята нали?еми друпни ми се малко от цигарата ,сигурна сам 4е и ти се осмърдяваш редовно и едва ли на мене ше ми хареса.
185
2
 
3
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Chance, ти като всеки пушач веднага прехвърляш проблема в алкохола, топенето на ледници и малките пингвинчета. Всички са виновни (до едно) само не и ти!П.С. Прочетох те като change защото се сетих че мога да обменя малко БГ пари и да пратя на някой да ми даде плюсче.
184
6
 
4
 
! Отговори
Искам свобода! преди 12 години
Отдавна трябваше да разрешат на хората да дишат свободно на обществени места. Много се забавиха с тази свобода, а уж живеем при демокрация. Никаква демокрация няма сега - има диктатура на пушачите.
183
5
 
3
 
! Отговори
chance преди 12 години
непушачи,не го изкарвайте сякаш сте много здравно притеснени,просто ви дразнят цигарките,ако беше здравен въпрос ,защо не натискате да се забрани алкохола по градинки,спирки,училища-защото джина ми не ви дими в лицето.алкохола е ако не повече поне толкова вреден НАРКОТИК от който много малко хора са независими.каква е тая селективна здравна акция,благодаря не ми трябвате да ми НАЛАГАТЕ здраве.като не ви харесва не ме гледайте какво правя,самодоволни,всезнаещи,нетолерантни ***.приятен ден =)
182
4
 
3
 
! Отговори
Мирис на пор преди 12 години
Мириса на пор, който излъчват дрехите, тялото и устата в частност на пушача е много по-отвратителен от да кажем мириса на ***. Не разбирам, какво удоволствие им прави на някои да вонят на пор, че и да се опитват да овоняват и останалите?
181
2
 
1
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
208, защо ме мразиш? Защото съм черен и живея на ЛоЛ Стрийт и карам ЕС класа? Сноб съм, защото ценя качествените неща и СКЪПИТЕ, НО качествени неща и МОГА да си ги позволя. А ти завиждаш ли завиждаш, вместо да се зарадваш, че поне един сънародник вместо да мие кенефите в САЩ, той ПРАВИ такива пари, че МЕ Е СРАМ ДА КАЖА КОЛКО!!!!!П.С. Пушачите, какво били бедни хората, аз съм БОГАТ и пак не пуша.
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доста мои познати спряха да пушат след като 20-30 години пушеха по 2-3 кутии цигари на ден. Всичките са много доволни, но едно нещо не мога да го разбера. Те всичките казват: "Аз вече дишам".
179
1
 
3
 
! Отговори
До 196 преди 12 години
Чорбаджи,по твоята логика може да се каже и така:"Дали един човек ще УБИВА и къде ще УБИВА е въпрос на личен избор и нокой не може да промени това. Тази забрана ще остане само на хартия."Само замених ПУШИ на УБИВА в твоя текст, а пушенето убива. Осъзнаваш ли, каква голяма глупост си написал?
178
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не спрях да пуша по "икономически причини", а защото не искам детето ми и мъжа ми като ме прегърнат да им смърдя на отврат.
177
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До снобчето.Не знам защо си се подписал така по правилно би било да напишеш *** ОТ ЛОУ СТРИЙТ,КОПЛЕКСАР ОТ ЛОУ СТРИЙТ или нещо от тоя род.