Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

Депутатите затягат обръча на местата за пушене
8 май 2012 07:00,
296
Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките
Обмислят драконовски мерки срещу цигарения дим. Снимка: архив, Reuters

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

Още по темата
 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
4
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Софи, пушенето е доказано вредно за цялото общество. Това, че има павилиони за цигари и алкохол до училища е лошо, но не е оправдание за да се осигури по-цивилизован и добър живот на хората (без дим). Това че автомобилите са скапани може много лесно да се уреди с ГТП. Предходния ми автомобил започна да пуши и аз му направих основен ремонт (не се кефя на скорости и пр). Колко човека биха го направили? Проблемът ни е че все търсим оправдания и вина в другите вместо ние да направим нещо.
215
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблемът ми е, че като карам мотор и не мога да пуша.
214
2
 
8
 
! Отговори
цигара преди 12 години
Да се спре продаването на цигари в B.G ???????
213
3
 
11
 
! Отговори
Весела преди 12 години
Ама тия си правят с нас каквото си искат.Сега и в цигарите са се загледали.Чудно каква ще е следващата крачка, сигурно данък въздух.Ще се изчислява кой колко диша и ще си плаща за това.Пушенето е личен избор и никой не може да ми каже дали ще пуша или не.
212
2
 
6
 
! Отговори
Софиянец преди 12 години
Управляващите са пълни лицемери ! До всяко училище има поне по два павилиона , в които се продават цигари на децата ни ! Естествено павилионите са отдадени на безценица на близки и познати на общинари ! Ако се интересуваха наистина за нашето здраве , щяха да забранят продажбата им ж близост до училищата !
211
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оказва се,че най-големия проблем на държавата е пушенето по пейки и градинки.Дрогата не е проблем.Дори полицаи и военни помагат за по-бързото и пласиране ,както и по-безпроблемно да стават кражбите на злато например.*** също не са проблем.Нищо,че вече става нетърпимо поведението им.Кварталните улици са с огромни кратери и не са мити от 20 години.По тази причина има бум на заболели от астма деца.Но приоритетите са ни мегаломанските проекти,защото там далаверата е най-голяма.
210
4
 
9
 
! Отговори
До снобарите преди 12 години
Уважаеми Сноб от Лоу Стрийт, хич не ме вълнува мнението ти, нито парите ти, нито писалките ти ... Стой си там, печели си парите, харчи си ги със здраве за всякакъв тип "здравословни" неща . Когато дойдеш, да живееш в България и да печелиш пари тук, тогава ще се съобразявам с някаква твоя гледна точка. Само да отбележа, че не съм пушач, но се дразня, когато някой налага някакви абсурдни закони, то по-зле от Комунизма братя българи ;)
209
7
 
6
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
На ВОЛ стрийт имаме други едни графики дето гледаме. Въпроса е, че пушачите трябва да се съобразяват. Дори БЕЗ да те помоли. Може да се притеснява. Може да му е неприятно, но защото ти е приятел да не ти казва, но МУ е НЕПРИЯТНО. Аз съм имал такива случаи и заради човека съм изтърпявал, но негативите стават повече от позитивите.
208
3
 
1
 
! Отговори
chance преди 12 години
те са толкова притеснени от някой незаконен дим,че не им остава време за секс =D
207
2
 
0
 
! Отговори
chance преди 12 години
интересно ми е как излезе с това число -100% от пушачите не се съобразяват,така ли е на lolстрийт или си го измисли,направи проучване и вместо фиктивни проценти някакви
206
3
 
2
 
! Отговори
chance преди 12 години
и все пак изхождаш от това че пушачите трябва да се съобразяват с непушачите задължително,а обратното?ако на всяка група с претенции и се угаждаше,къде щяхме да сме сега.оставете ни намира и ние обещаваме да страни ме от вас и да не пушим като сме с вас.когато приятел ме помоли да не паля-НЕ ПАЛЯ-важното е че ме ПОМОЛИ като човек
205
5
 
1
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Четец, ти да знаеш какъв четец имам аз, а и писец от злато! Имам платинена запалка, но не пуша. Това, че имам СТОТИЦИ ХИЛЯДИ, да не кажа нещо повече не ме прави лош човек.
204
5
 
4
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Разбирам притесненията, при мен има МНОГО стрес, парите падат в големи пачаки, но МНОГО стрес и какво да кажа. Човек може и да избръмчи. От хората зависи да разчупят света в който живеят и да видят, че е много повече от скучен.Аз така го разчупих и западаха стотиците хиляди. Но смисъла ми не е в парите, въпреки че го изтъквам.Забраната е заради тези, които не се съобразяват, а за жалост при пушачите те са почти на 100%. Рядко съм срещал такива, като живеех в България. А тук е различно.
203
5
 
3
 
! Отговори
Неизвестен преди 12 години
Нека да забранят навсякъде пушенето!Пушачите да си пушат в тях! Не да си хвърлят фасовете по земята из улиците, а относно заведенията които разполагат и маси отвън да се пуши само там не в самото заведение. Много добре са го замислили това и нека да се въведе!
202
4
 
7
 
! Отговори
chance преди 12 години
мислила съм-трябва да спра,но защо това трябва да е закон за хората които не искат да спират,които се прибират смазани от работа всяка вечер,нямат S класа да избръмчат до тях, а чакат на спирката с една цигара и някоя умряла от скука домакиня със сополивото хлапенце до тях сега вече ще има право да му *** и да му цитира закони.не ми изглежда справедливо.и от двете страни на спора има добри хора които заслужават толерантност,мисля че забраната за пушене на открито е абсурдно крута
201
3
 
6
 
! Отговори
четец преди 12 години
Винаги като има интересна тема ще се изпружи някой комплексар - тип задграничен *** да си срича фантазиите.Тъпо е.
200
2
 
1
 
! Отговори
chance преди 12 години
ако зададеш въпрос най накрая може да се отговори =) но не питаш нищо.питай! :D изнерви се нещо май на ЛОЛстрийт(мн хитро няма кво)
199
3
 
3
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Аз не ви го казвам, аз го изтъквам, може би на себе си първо. НЕ се друсам с нищо, освен с пари и успехи.И с пари не се шегувам.Не сте ли мислила да спрете пушенето? Женена ли сте, имате ли деца? Карате ли Ес класа ?(на последното може да не отговаряте, миризмата на цигари се всмуква в СКЪПИЯ салон, но пък колко е по скъп кожения салон на самите хора, деца и т.н. Истинските хора са много по скъпи от ЕС класите...Въпреки че съм толкова МНОГО богат не мога да си купя и един човек.)?
198
4
 
2
 
! Отговори
chance преди 12 години
еми уважаеми едикойситам,колкото и пъти да ми го кажеш,тва с парите не променя нищо за мен,твоето мнение не се утвърждава малко повече всеки път като прочета че си богат,според мен колкото си забогатял в чужбина,толкова ти се е изпил и мозъка,спри да друсаш и се дръж като голям мъж,селско е всичко което показваш от себе си,защото класата не се купува =),такива глупости пишеш че имам чувството че ме бъзикаш вече =)
197
5
 
3
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Уважаема анонимна, просто съм Сноб и от снобарщина изтъквам за парите, които имам БОЛ, но не живея за жалост в българия, а съм наЛОЛ стрийт, където изкарвам хиледарките, докато някой (може и вие, няма нищо срамно) си чоплите носа. И аз си го чопля, но изкарвам МНОГо пари, карам ЕС класа и обичам да парадирам с това. Извинете за което.Въпроса е следния, че пушачите прехвърлят топката, не искат да отговарят. Искат да ги оставят на мира, но те не оставят на мира бедните (без мен) непушачи.