Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките

Депутатите затягат обръча на местата за пушене
8 май 2012 07:00,
296
Обмислят забрана на цигарите на стадионите и спирките
Обмислят драконовски мерки срещу цигарения дим. Снимка: архив, Reuters

Нови, още по-драстични мерки срещу тютюнопушенето, предлагат депутати и от ГЕРБ, и от опозицията, съобщава в. „Сега”. Парламентът вече одобри на първо четене забрана за пушене на закрити обществени места от 1 юни. За да влезе в сила обаче, промяната трябва да бъде гласувана повторно в здравната комисия и в пленарната зала.

Наред с това депутати от ГЕРБ предлагат да не се пуши и в дворовете на училищата, ученическите общежития и детските градини и ясли.

За по-сигурно шефката на здравната комисия Даниела Дариткова е внесла текст, с който се забранява паленето на цигара по тротоарите и прилежащите терени на учебните и детските заведения. Но не е ясно каква е площта на "прилежащите терени".

Според Петър Курумбашев и Стефан Данаилов от БСП майките с цигара по градинките и детските площадки също трябва да бъдат глобявани. Двамата депутати предлагат още да не се пуши по стадионите и по спирките.

Още по темата
 Стефани Михайлова, Джема Грозданова и Петър Петров от ГЕРБ имат подобна идея, но тя е "по-оригинална" и граничеща с абсурда - да не се пуши на спирките на обществения транспорт, "на по-малко от 10 м от знака, обозначаващ спирката, и/или от навеса, ако има такъв". Тримата не са посочили как здравните инспектори ще мерят отстоянието на нарушителя от знака, който обозначава спирката, или как ще се процедира в случаите, когато пушачът направи крачка встрани и излезе от обсега на десетте метра.

В четвъртък здравната комисия ще обсъжда и предложения на депутатите от ДПС Нигяр Сахлим, Хасан Адемов и Тунчер Кърджалиев да не се пуши "в обособените работни места", което в момента е разрешено по закон.

Колегите им от левицата са внесли сходен текст, но предлагат пушенето да се забрани и на летищата, което се разрешава в одобрените на първо четене промени.

Преди дни шефката на здравната комисия се закани, че "няма да има никакво отстъпление от забраната за пушене на обществени места от 1 юни, включително и в заведенията след 22 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
1
 
1
 
! Отговори
НЕПУШАЧ преди 12 години
Това че съм бедна си е истина, но дори и милиони да имах гарантирам че тая отврат - цигарите няма да я пипна. Така че да си говорим кой богат, кой беден и от това да си вадим извод пушач-непушач е малко, да не казвам много глупаво. Не виждам какво удоволствие виждате в това устата да ви мирише на ***, дрехите и косата на пушек и пръстите да ви пожълтяват. Отделно е "много полезно" за здравето, но кой каквото си направи друг не може да му го направи. Бъдете здрави
175
1
 
1
 
! Отговори
solaris преди 12 години
Идеята не е толкова лошо по принцип,например в Англия,даже има места където и навън неможе да се пуши,за закрити помещения въобще не говорим,абсолютно забранено е и има сензори навсякъде,дори в тоалетните,единственото място в повечето случаи е по улицата,даже на тротоарите пред някой заведения или сгради е забранено,пред повечето де,друг е въпроса дали е правилно или,аз мисля,че е правилно защото не само на мен,ми прави много лошо впечатление,когато цялата спирка или тротоар е във фасове.
174
2
 
3
 
! Отговори
kk преди 12 години
Когато Вашингтон каже на Бойко да пръдне, той се на....ира. По-голям фарс от ГЕРБ няма на планетата, жалко че живеем в него.
173
2
 
1
 
! Отговори
горкото сноПче преди 12 години
нагъва сандвич обяд, че и гордо, дека мое си го позволи
172
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната *** идея със цел да се харесаме на някой.Нямам нищо против да има зони за пушачи в заведенията но да забраниш на някой да пуши на улицата това вече е прекалено.Утре може да ми забранят да пуша в колата си.Както ми забраняват да говоря по телефона в колата,да забранят тогава и на пешеходците да говорят като пресичат.Те са не по малка заплаха за движението,навел главата говори по телефона и нито се оглежда нито знае къде се намира.
171
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
само да вметна понеже сте се сабрали банда непушачи ,че обикновено тезе дето не пушат са доста бедни хорица общо взето по икономически причини не пушите,слагите ся минуси колко искате
170
5
 
1
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
В Нова Зенландия е забранено да се пуши на открити обществени места. Освен хобитите - пушилист. Освен Балрозите - те си пушат.Така че свиквайте, смешници. Свиквайте. Тука на Вол Стрийт отдавна хората са свикнали. Дори сега ще платя 100 лв. на някой ром с интернет от България да ми даде едно плюсче. Ей така. За кеф.
169
6
 
1
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Горките пушачи, смоукърс (както казваме на Вол Стрийт).Плачкат, имало злоба срещу тях (ака Чурбаджията), горките те, а те само си понамирисват.Тука на Улицата, където взимам толкова много пари, че ако нямах срам, щеше да ми е неудобно да ви кажа, и си взимам на обед НАЙ-скъпия сандвич, парите за който можете да пътувате до морето, не се пуши. Слизам от С (ес, да не го объркате с Це класата, аз съм от класа) взимам си кафенце и никой не ме опушва.
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Дали един човек ще пуши и къде ще пуши е въпрос на личен избор и нокой не може да промени това. Тази забрана ще остане само на хартия. "---до 196:НЕ, НЕ Е въпрос на личен избор. Защото ти като пушиш, пречиш на останалите ОКОЛО ТЕБ.
167
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива забрани няма нито в Германия, нито в Швейцария, страни които са доста по-напред от нас, на спирките около спирките,абе българска работа,смях голям.колкото до пушачите те си плащат акциза на цигарите, заначи по тази логика внасят повече пари в хазната,и е нормално да имат претенции.
166
6
 
3
 
! Отговори
МайндМоре преди 12 години
Как сте пушачета, добре ли се чувствате? Аз МНОГО, усещам, че дрехите ми ще миришат супер и където и да влезна няма да смърдя.
165
3
 
5
 
! Отговори
Чорбаджия преди 12 години
Дали един човек ще пуши и къде ще пуши е въпрос на личен избор и нокой не може да промени това. Тази забрана ще остане само на хартия.
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На една жена и налитат такива, за които се е приготвила.Нима не знаеш това просто правило?
163
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ме обичаш или съм ти нужен ще ме приемеш с неприятните за теб привички.Ако ли не - няма да отидем в едно заведение заедно и готово.Ако властимащите смятат, че имат тази власт, че да ми определят дали да пуша или не ... тогава да забранят тотално производството и продажбата на цигари. Ако тутюнопушенето е такъв проблем какъвто го описват, то трябва да го решат отгоре надолу с един раз. Така само приличат на ***, ревящи за още манга.
162
2
 
1
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Хахха не не е толкава зл положението за моя радост, че да чакам на натегачите пиянки! Мисълта ми беше, че за мен вредата от пушачите и алкохолицит е една и съща. Едните те кадят, другита са арогантни с поведението си... Така че без алкохол и цигари навсякъде, ще цари царско спокойствие.
161
24
 
4
 
! Отговори
Факт преди 12 години
Най-наглото същество на света е пушача. Ти му обясняваш, че те трови, неприятно ти е, вонята му е отвратителна, а той ти разпрравя, че си *** и продължава да ти духа вонящата отрова в лицето. До сега за толкова много години не съм видял един пушач, който да е толерантен към околните.
160
3
 
13
 
! Отговори
Чорбаджия преди 12 години
до 186Каква забрана да посещаваш заведения ти е наложена бе, льольо? Ти май живееш в някаква паралелна вселена, защото тук няма закон, който да забранява посещението на заведения.
159
13
 
3
 
! Отговори
До 184 преди 12 години
184,не приписвай собствените си недостатъци на другите, чорбаджи!
158
14
 
5
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Истината е, че заради пушенето на непушачите е наложена забрана да посещават заведения и други места, където се пуши. Истината е, че не можеш да арзделиш една компания тръгнала на заведения на пушачи и непушачи и всеки да отиде в съответната зала. Резултатът е, че просто не отиват в заведението и собствениците им губят клиенти. Истината е, че от всякаква нормална гледна точка не трябва да се пуши сред други хора. Хе е редно хората да бъдат гонени с цигарен дим или друг задушлив газ.
157
4
 
9
 
! Отговори
Koko преди 12 години
Поредната глупост и натягане пред Европа. Много ми е интересно народните представители като пушат в парламента, дали някой ще ги глобява. Забраниха пушенето на закрити места, сега искат и в собствения си двор да не можеш да запалиш една цигара.